ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας μικρόκοσμος στις «Πατάτες αντιναχτές»

Η δύσκολη σεζόν της σατιρικής εκπομπής του ΡΙΚ που αποδεικνύει πως αντέχει στα δύσκολα

Φέτος δεν ήταν η χρονιά τους. Η σατιρική εκπομπή του κρατικού καναλιού αν και πέρασε από σαράντα κύματα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να φτάσει αξιοπρεπώς στο τέλος ακόμη μιας τηλεοπτικής σεζόν, όχι όμως της καλύτερής της. Αν και τα προηγούμενα τρία χρόνια κατάφερνε να εκτοξεύεται στους πίνακες τηλεθέασης φέτος δεν μπόρεσε και κρατήθηκε στα χαμηλά.

Η χρονιά ξεκίνησε με πολλές απώλειες από τις «Πατάτες» με πρώτη εκείνη του Λώρη Λοϊζίδη ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία να κλείσει τον κύκλο της συνεργασίας του με την παραγωγή και να αφοσιωθεί σε άλλες, νέες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Από την άλλη όμως η εκπομπή αρχές Σεπτεμβρίου μερικές μόνο ημέρες πριν από την πρεμιέρα της δύο από τους κυριότερους συνεργάτες της οι ηθοποιοί Μάριος Δημητρίου και Μανόλης Αναστασίου αφήνουν ολόκληρη την παραγωγή ξεκρέμαστη και αποχωρούν από τις «Πατάτες» επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους. Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο έριξε το ηθικό της ομάδας, η οποία με την πείρα μιας σχεδόν δεκαετίας ανασυγκροτήθηκε, ανανεώνοντας το καστ της με δύο καινούργια πρόσωπα, τον Μιχάλη Σοφοκλέους και τον Πέτρο Τίγρη.

Οι «Πατάτες αντιναχτές» φέτος δέχθηκαν ένα άδικο πόλεμο που οφειλόταν κυρίως στην αποχώρηση του Λώρη Λοϊζίδη. Η αγάπη του τηλεοπτικού κοινού για τον συγκεκριμένο ηθοποιό είναι τεράστια και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της εκπομπής οφειλόταν και στο συγκεκριμένο μέλος της παραγωγής. Οι «Πατάτες» όμως δεν ήταν ποτέ ο Λώρη Λοϊζίδης αλλά ούτε ο Λώρης Λοϊζίδης οι «Πατάτες».

Η συγκεκριμένη εκπομπή αν πέτυχε κάτι όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας της στην τηλεόραση είναι να μην ταυτιστεί από πρόσωπα. Οι «Πατάτες» δεν υπήρξαν ποτέ προσωποκεντρικές αλλά το αποτέλεσμα που έδιναν ήταν συνολικό και είναι εμφανές ότι στη συγκεκριμένη ομάδα υπάρχει το πνεύμα της ομαδικότητας με στυλοβάτες δύο ανθρώπους που εργάζονται αθόρυβα αυτά τα εννιά χρόνια για το φαινόμενο «Πατάτες αντιναχτές», οι σκηνοθέτες Άκης Ορφανίδης και Αλεξία Μουταφίδου. Κυριότερος λόγος που το τηλεοπτικό κοινό έστρεψε φέτος την πλάτη στις «Πατάτες» δεν ήταν η απουσία του Λώρη Λοϊζίδη αλλά ο ντόρος της απουσίας του. Αν και με μερικές αδυναμίες εντούτοις η σατιρική εκπομπή κατέφερε φέτος να γίνει πιο διεισδυτική με τη σάτιρά της, αναπαριστώντας την καθημερινότητά μας μέσα από ένα δικό της καρτουνίστικο μικρόκοσμο καταφέρνοντας να ασκήσει την καλύτερη κριτική στα πράγματα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, η Ζέτα, ο Χάσικος, ο Αβέρωφ, ο Συλικιώτης, ο Τορναρίτης και η αποκάλυψη της χρονιάς ο τηλεοπτικός Ομήρου δρουν σε μια μικρογραφία της πραγματικότητας τραβηγμένη με το χέρι της σάτιρας και μας πετάνε στα μούτρα τις αλήθειες, κάνοντάς μας να σκάμε στα γέλια.

Αλήθεια, αυτό που προκαλούν μέσα από την πολιτική τους σάτιρα οι «Πατάτες» σε πρώτη ανάγνωση είναι το γέλιο αλλά σε μια δεύτερη, όταν το ξανασκεφτείς, η αλήθεια που βγάζουν προς τα έξω για το κακό μας χάλι το μόνο που μπορεί να μας προκαλέσει είναι κλάματα. Μέσα στη μικρογραφία της πραγματικότητας που έχουν φτιάξει φέτος οι «Πατάτες», με τους ήρωες τους να ξεφεύγουν από τα ανθρώπινα πλαίσια και να γίνονται καρτούν, όπως ο Ομήρου και η Ζέτα κυρίως, κατάφεραν να κερδίσουν το αρχικά χαμένο στοίχημα και χωρίς τον Λώρη.  

Εβδομάδα 19/05/2014-25/05/2014

OTHERS 20,4%

ΑΝΤ1 17,8%

ΣΙΓΜΑ 17,7%

MEGA 15,9%

ΡΙΚ1 14,2%

OTHER CY 9,7%

ΡΙΚ2 1,9%

ΔΤ 1,6%

CY PAY 0,7%

Είδαν

100.000 Μπρούσκο ANT1 21/05 32,1% κάτω

99.000 Βαλς με δώδεκα θεούς ΑΝΤ1 21/05 36,8% κάτω

97.000 Champios League Ρεάλ-Ατλέτικο Σίγμα 24/05 36,1% σταθερό

85.000 Your Song Live Mega 25/04 28,3% κάτω

69.000 Πέτρινο ποτάμι ΡΙΚ1 20/05 20,7% πάνω 

ΠΗΓΗ: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Media: Τελευταία Ενημέρωση