ΚΥΠΕ
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε την Τετάρτη σε εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με Κανονισμό που θα θεσπίσει νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις στατιστικές αλιείας και υδατοκαλλιεργειών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το νέο πλαίσιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της συλλογής και χρήσης στατιστικών δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, παρέχοντας έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των πολιτικών της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και την ανάπτυξη της «μπλε οικονομίας».
Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, επισήμανε ότι μόλις υιοθετηθεί το νέο πλαίσιο, θα διασφαλίσει την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δεδομένα για την υποστήριξη βιώσιμης αλιείας, υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας και τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων σε όλη την ΕΕ.
Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός, θα αντικαταστήσει πέντε υφιστάμενους Κανονισμούς που ρυθμίζουν σήμερα τη συλλογή δεδομένων για αλιεύματα, εκφορτώσεις, τον αλιευτικό στόλο της ΕΕ και την παραγωγή υδατοκαλλιεργειών, δημιουργώντας ένα ενιαίο και συνεκτικό νομικό πλαίσιο.
Η αναθεώρηση αναμένεται να βελτιώσει τη συνέπεια και την αποδοτικότητα της συλλογής και αναφοράς δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη.
Παράλληλα, αναφέρεται πως το νέο πλαίσιο θα αξιοποιήσει επίσης σύγχρονες πηγές δεδομένων και ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων διοικητικών δεδομένων και ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και μητρώων, με στόχο τη διασφάλιση υψηλών προτύπων ποιότητας, συγκρισιμότητας και αξιοπιστίας των ευρωπαϊκών στατιστικών.
Στην εντολή διαπραγμάτευσης που συμφωνήθηκε σήμερα, τα κράτη μέλη ξεκαθάρισαν στοιχεία της πρότασης της Κομισιόν, όπως τις απαιτήσεις αναφοράς, το εύρος συλλογής δεδομένων και την ισορροπία μεταξύ πρόσθετων στατιστικών πληροφοριών και της ανάγκης περιορισμού του διοικητικού βάρους για εθνικές αρχές και οικονομικούς φορείς.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος.




























