ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεξιστικές διακρίσεις πλήττουν τον Τύπο

Oι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε καταλόγους αγνοούμενων ή νεκρών δημοσιογράφων

Kathimerini.gr

Εμφυλη βία, απειλές μέσω Διαδικτύου και σεξιστικές διακρίσεις επηρεάζουν αρνητικά την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξέδωσε σε βιβλίο η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), στο πλαίσιο της σειράς «Επιθέσεις με στόχο τον Τύπο».

Η ιδέα της έρευνας οφείλεται στη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η ανταποκρίτρια του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, Λάρα Λόγκαν, ενώ κάλυπτε την εξέγερση της Αραβικής Ανοιξης στην Αίγυπτο.

Η επικεφαλής της CPJ, Κόρτνεϊ Ρατς, αναφέρει ότι μία από τις διαπιστώσεις της έρευνας ήταν ότι ορισμένες φορές μία γυναίκα ή ένα διεμφυλικό άτομο μπορεί να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση στα θέματά τους. Γυναίκες δημοσιογράφοι μπορεί έτσι να κερδίσουν ευκολότερα την εμπιστοσύνη γυναικών σε συντηρητικές κοινωνίες, ενώ διεμφυλικά άτομα ενδέχεται να νιώσουν πιο άνετα μιλώντας με δημοσιογράφους που ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες.

Επίσης, η κ. Ρατς επισήμανε το γεγονός ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε καταλόγους αγνοούμενων ή νεκρών δημοσιογράφων. «Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν εξασφαλίζουν τα πιο ενδιαφέροντα –και επικίνδυνα– ρεπορτάζ, αλλά και γιατί οι γυναίκες δημοσιογράφοι πέφτουν συνήθως θύματα σεξουαλικής βίας, αντί να φυλακίζονται», λέει η κ. Ρατς, που υπογραμμίζει ότι το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και διεμφυλικών δημοσιογράφων χρήζει ακόμη εντατικής μελέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Media: Τελευταία Ενημέρωση