ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Ελεγκτής και ΑΡΚ: Νομότυπη η εκπομπή MAD και η στήριξη των μικρών

Δεν υπάρχει καμία παρανομία βάσει των όσων έχουμε δει δήλωσε ο γενικός ελεγκτής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο καταβάλλεται η κρατική χορηγία στα μικρά κανάλια τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου το πρωί της Τρίτης, με τα μέλη της επιτροπής να θέτουν ερωτήματα στον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατόπιν δημοσιευμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα γύρω από τον τρόπο χορηγίας τους και ιδιαίτερα για το μουσικό κανάλι MAD TV με την Αρχή Τηλεόρασης να θεωρεί νομότυπη την άδεια του καναλιού και το υπουργείο μεταφορών να ξεκαθαρίζει πως το MAD TV πληροί τα κριτήρια σχεδίου, όπως και ότι είναι εγγεγραμμένη κυπριακή εταιρεία στον έφορο εταιρειών από το 2004.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Νεόφυτο Επαμεινώνδα, το κανάλι MAD TV δεν θα έπρεπε να καταβάλει το τέλος των 51 χιλιάδων ευρώ αλλά το 0,5% των εσόδων της από διαφημίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Επαμεινώνδα το MAD TV και το Greek Cinema δεν έχουν άδεια. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στο νόμο έχουν μεταφερθεί πρόνοιες της κοινοτικής οδηγίας και της σύμβασης του ΣτΕ για τη διασυνοριακή τηλεόραση, με βάση τις οποίες ένας τηλεοπτικός οργανισμός που εδρεύει σε χώρα μέλος της ΕΕ ή του ΣτΕ που έχει κυρώσει τη σύμβαση για τη διασυνοριακή τηλεόραση δικαιούται να εκπέμπει το πρόγραμμα του αυτούσιο χωρίς παρεμβολές σε άλλη χώρα μέλος.

Σημείωσε πως υπάρχει και διάταξη που λέει ότι η Αρχή εξασφαλίζει την ελευθερία λήψεως και δεν περιορίζει την αναμετάδοση υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων που προέρχονται από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΣτΕ.
Επίσης, είπε, στην περίπτωση που τέτοια κανάλια θα ήθελαν να εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά διαλείμματα με κυπριακή διαφήμιση, βάσει της πρόνοιας του νόμου όπως έχει ενσωματωθεί το 2011 πρέπει να πληρώνουν το 0,5% επί των εσόδων από διαφημίσεις και οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, κάτι το οποίο και πράττουν.

Το τέλος αυτό, είπε, καταβλήθηκε πρόσφατα και από τα δύο αυτά κανάλια. Ο κ. Επαμεινώνδας ανέφερε πως τόσο για το MAD TV όσο και για το Greek Cinema υπάρχει πρόνοια να εκπέμπουν το πρόγραμμα που προέρχεται από άλλα κράτη μέλη. «Κρίθηκε ότι εφόσον το πρόγραμμα τους εκπέμπεται από Ελλάδα χωρίς παρεμβολές τότε επιτρέπεται» βάσει πρόνοιας που εισήχθη το 2011 που αναφέρει πως όσα κανάλια θέλουν να εκμεταλλεύονται με δικό τους περιεχόμενο θα πρέπει να καταβάλουν το 0.5%.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπάρχει μια «ισοπεδωτική τιμολογιακή πολιτική» σύμφωνα με την οποία όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί επωμίζονται το ίδιο κόστος εκπομπής, το οποίο ανέρχεται σε 180 χιλιάδες ευρώ ετησίως και το οποίο καταβάλλουν στη Βέλιστερ, προκειμένου να εκπέμπουν.
«Αν τώρα όλα αυτά που έχει κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο είναι νόμιμα, εμείς με αυτά που έχουμε ενώπιόν μας δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη. Δεν έχουμε δει κάτι το οποίο να μπορούμε εμείς να πούμε ότι υπάρχει μια παρανομία», είπε.
Εκ μέρους του MAD TV ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Λοττίδης, ανέφερε πως η εταιρεία MAD TV πλήρωσε τα τέλη όταν του ζητήθηκε πριν 2-3 βδομάδες. Όπως επεσήμανε το τέλος φτάνει τα 5.600 ευρώ και σημείωσε πως τα έσοδα ενός μικρού καναλιού εκτιμούνται σε 500.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Λοττίδη το MAD TV είναι κυπριακή εταιρεία από το 2004 ενώ όπως πρόσθεσε έχει πληρώσει ΦΠΑ πέραν των 500.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, τον Απρίλη του 2013, εν μέσω κρίσης, η VELISTER αποφάσισε να αυξήσει τα τέλη με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα επιβίωσης. «Ζητήσαμε άλλο τέλος πιο χαμηλό, όχι επιχορήγηση, δεν μπορούσαμε να επιβιώσουμε, ήμασταν ήδη στον αέρα δεν δημιουργηθήκαμε ξαφνικά και ζητήσαμε λ;YSH» ανέφερε ο κ. Λοττίδης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση βρήκε προσωρινή λύση να επιχορηγήση το μισό ποσό που ζητούσε η Velister μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές αποφάσεις.

Από πλευράς του υπουργείου μεταφορών, η εκπρόσωπος του υπουργείου κ. Κοφτερού επεσήμανε ότι το Υπουργικό ενέκρινε το σχέδιο το 2016 για να βοηθηθούν τα μικρά κανάλια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες.

Σε ότι αφορά το MAD TV είπε ότι το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό έχει συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία το κανάλι πληρούσε όλα τα κριτήρια, γι` αυτό και έλαβε τη στήριξη από το κράτος.

Ζήτημα τέθηκε για την εταιρεία Velister, με τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κάνει λόγο σε ισοπεδωτική τιμολογιακή πολιτική για χρήση της πλατφόρμας της Velister, σημειώνοντας πως το κόστος είναι 180 χιλιάδες ευρώ. Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου επεσήμανε πως τα μικρά κανάλια συνεχίζουν να πληρώνουν αλλά τα λεφτά δεν τα καταβάλλει στην κυβέρνηση η Velister. Ο διευθυντής της Velister, σχετικά με το ποσό των 4.5 εκατ. ευρώ που οφείλει στο κράτος, εξήγησε πως δεν καταβλήθηκαν επειδή εκκρεμούν οι δικαστικές αποφάσεις. Ο δικηγόρος της Velister ανέφερε πως παρέχει υπηρεσίες δια νόμου το ίδιο ποσό σε όποιον της ζητήσει ασχέτως αν είναι μικρό ή μεγάλο κανάλι καθώς αυτό θα ήταν παράνομο.

Πάντως, εκπρόσωπος του σταθμού Extra διερωτήθηκε γιατί από τη στιγμή που η Velister δεν πληρώνει το ποσό, για ποιο λόγο οφείλουν τα κανάλια να την πληρώνουν. Ο εκπρόσωπος του Capital Αχιλλέας Δημητρίου υποστήριξε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το κράτος το οποίο δεν επέβαλε περιορισμούς στις χρεώσεις της Velister..

Εκπρόσωπος του καναλιού Movies Best υποστήριξε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει κατά πόσο δικαιούται το ποσό των 91.000 ευρώ και πώς θα ήθελε να μάθει. Σημείωσε δε πως η Velister με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να λειτουργεί.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Media: Τελευταία Ενημέρωση