ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

KTrends Q4 23: Πιο θετική η εικόνα σε επιχειρήσεις, συγκριτικά με νοικοκυριά

Η εικόνα που διαμορφώνεται σε σχέση με τις επιχειρήσεις είναι σαφώς πιο θετική από εκείνη των νοικοκυριών. Η συγκεκριμένη εικόνα δεν αποτελεί έκπληξη και έχει επίσης διαφανεί σε κάποιες περιπτώσεις και σε προηγούμενα κύματα της έρευνας, αλλά και σε άλλες έρευνες όπως είναι το Ευρωβαρόμετρο.

Ενδεχομένως αυτό αν οφείλεται στο γεγονός ότι, σε επίπεδο επιχείρησης διεξάγονται συζητήσεις και στρατηγικοί σχεδιασμοί για αντιμετώπιση των προβλημάτων και των πιέσεων που αναπτύσσονται, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά όπου δεν υφίστανται οι ίδιες ευκαιρίες προσαρμογής και, τόσο τα έσοδα όσο και οι ανάγκες αντιμετωπίζονται ως δοτές.

Επιδείνωση κερδών αναμένεται μόλις από 15% των επιχειρήσεων, την ώρα που 27% αναμένουν βελτίωση. H εικόνα είναι οριακά δυσμενέστερη σε σχέη με το προηγούμενο κύμα της έρευνας, όταν το 30% ανέμεναν βελτίωση κερδών και το 13% ανέμεναν επιδείνωση.

 

Το 23% του δείγματος απάντησε «δεν ξέρω/δεν απαντώ», επιλογή η οποία δεν δόθηκε κατά την ανάγνωση των επιλογών (15% στο προηγούμενο κύμα). Με αυτό το δεδομένο, τα υψηλά ποσοστά στην Πάφο (43%) προκαλούν εντύπωση.

Επίσης εντύπωση προκαλεί η αισιοδοξία στην Αμμόχωστο, μια επαρχία η οποία επιδεικνύει υψηλές πιέσεις, γενικευμένη απογοήτευση και μεγάλες δυσκολίες σε όλο το φάσμα της έρευνας, είναι όμως η πιο αισιόδοξη για τους επόμενους 3 μήνες. Στην απουσία τουριστική περιόδου το επόμενο τρίμηνο, η αίσθηση πως τα χειρότερα έχουν περάσει για τις επιχειρήσεις της Αμμοχώστου, μάλλον προκαλεί εντύπωση. Σημειώνεται όμως πως η Αμμόχωστος διαχρονικά δείχνει μια αυξημένη αισιοδοξία για το μέλλον, ένα εύρημα που παρουσιάστηκε σε όλα τα κύματα της έρευνας. Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, το 48% του δείγματος της επαρχίας Αμμοχώστου ανέμενε βελτίωση κερδών (39% σήμερα) έναντι του 18% που ανέμεναν μείωση (12% σήμερα). Η επαρχία έχει μετατοπιστεί κυρίως προς την σταθεροποίηση κερδών.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως οι ερωτηθέντες προβλέπουν πως η πορεία της δικής τους επιχείρησης θα είναι καλύτερη από εκείνη της οικονομίας γενικότερα. Το εύρημα επαναλαμβάνει συμπεράσματα προηγούμενων κυμάτων της έρευνας, αλλά επιβεβαιώνει επίσης και ευρήματα άλλων ερευνών, καθώς και θεωρητικές αναλύσεις. Ως γνώστες των σχεδιασμών για την δική τους επιχείρηση, αλλά αντιμέτωποι με αυξημένη αβεβαιότητα για την μακροοικονομική πορεία της χώρας, οι ερωτηθέντες τείνουν θα είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το σύνολο της οικονομίας σε σχέση με την επιχείρησή τους.

 

 

Όσον αφορά στους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων, η εικόνα διατηρεί ένα μέτρο αισιοδοξίας. Ένα ποσοστό 7% αναμένουν απολύσεις, όσοι ήταν και κατά το προηγούμενο κύμα της έρευνας, ενώ 3% αναμένουν μείωση μισθών (5% στο προηγούμενο κύμα). Ωστόσο, 13% αναμένουν προσλήψεις ή και αυξήσεις μισθών, ελαφρώς χαμηλότερα από το 15% του περασμένου κύματος. Ταυτόχρονα, όμως, 7% εκτιμούν πως η επιχείρηση στην οποία εργάζονται ή την οποία διευθύνουν θα προχωρήσει σε επέκταση η οποία θα συνεπάγεται και νέες προσλήψεις, καταγράφοντας στατιστικά σημαντική αύξηση από το 4% του προηγούμενου κύματος.

Οι περισσότερες προσλήψεις αναμένονται στην Πάφο (25%) και στην Λευκωσία (14%). Ενδεχομένως το εύρημα να αντικατοπτρίζει, ιδίως για την Πάφο, την στενότητα στην αγορά εργασίας και την ήδη εκδηλωμένη προσπάθεια προσλήψεων χωρίς μεγάλη επιτυχία, στην οποία προχωρούν οι επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως, παρά την υψηλή εκτίμηση για προσλήψεις το επόμενο διάστημα στην Πάφο, δεν εντοπίζονται απαντήσεις που να προσδοκούν επέκταση εργασιών (0%).

Παρόμοια είναι και η εικόνα στην Αμμόχωστο, όπου η εκ πρώτης όψεως θετική εντύπωση του 13% των απαντήσεων που προβλέπουν αύξηση προσλήψεων δείχνει αντίθετη με την γενικευμένη οικονομική δυσχέρεια της επαρχίας. Ωστόσο, ο συνδυασμός μηδενικής εκτίμησης για επέκταση εργασιών και της υφιστάμενης δυστοκίας στην συνεχιζόμενη προσπάθεια για προσλήψεις, προκρίνουν το συμπέρασμα πως οι απαντήσεις αντικατοπτρίζουν την στενότητα στην αγορά εργασίας, παρά την αισιοδοξία για την πορεία της επιχείρησης των ερωτούμενων.