ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακόμη ένα βήμα μακριά η ενεργειακή αυτονόμηση των Κυπρίων

Με δικαστική απόφαση έπεσαν οι προσφορές και πάλι για τους έξυπνους μετρητές της ΑΗΚ

Του Ανδρέα Καραμήτα

Αποφάσισε χθες  το διοικητικό δικαστήριο για την προσφυγή της εταιρίας New Cytech Business Solutions η οποία διεκδικούσε μαζί με την Cyta και άλλη εταιρία το έργο για την εγκατάσταση 40 000 έξυπνων μετρητών για λογαριασμό της ΑΗΚ.  Η εξέλιξη αυτή προστίθεται ως ακόμη ένα εμπόδιο για την ολοκλήρωση του έργου αφού σε 3 μέρες εκπνέει η προθεσμία που έθεσε η κομισιόν για την αποδέσμευση από το Ταμείο ανάκαμψης περίπου 40 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Το δικαστήριο δικαιολόγησε την απόφαση του εξηγώντας πως η απόφαση της ΑΗΚ για την ανάθεση του διαγωνισμού στην Cyta είναι εξόφθαλμα παράνομη καθώς από την νομοθεσία που διέπει την λειτουργία της δεν περιλαμβάνεται η προμήθεια συσκευών και ιδίως μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον η  απόφαση του δικαστηρίου λέει πως  «Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, έχει εξουσία κι αρμοδιότητα να παρέχει μόνον υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών. Δεν έχει εξουσία παροχής εξοπλισμού και δη εξοπλισμού που αφορά σε συσκευές μέτρησης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο επίδικος διαγωνισμός, δεν αφορά σε τηλεπικοινωνίες, ούτε και εμπίπτει σ' αυτήν την κατηγορία». Σε δηλώσεις του στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ ο Πρόεδρος του Δ.Σ της ΑΗΚ κ. Γιώργος Πέτρου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου ενώ διαμήνυσε πως άμεσα άρχισαν στην ΑΗΚ την διαδικασία για να εφεσιβάλλουν την απόφαση. Ο κ, Πέτρου συνέχισε τονίζοντας πως εξετάζουν και το ενδεχόμενο να ζητήσουν παράταση από την κομισιόν σε μία απέλπιδα προσπάθεια να μην χαθεί το σημαντικό αυτό κονδύλι. Εκ μέρους της Αναθεωρητικής αρχής προσφορών λέχθηκε πως το σκεπτικό για πάγωμα της ανάθεσης στην Cyta, χωρίς να εξεταστεί  το ουσιαστικό περιεχόμενο της, με το αιτιολογικό του επείγοντος της ανάθεσης της προσφοράς, ώστε να μην κινδυνέψει η Δημοκρατία να χάσει  χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός του έργου για την εξασφάλιση 400.000 μετρητών είχε προκηρυχθεί πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021 από την ΑΗΚ αλλά από τότε όλες οι προσπάθειες υλοποίησης του έργου έπεσαν στο κενό.

Οι συγκεκριμένοι μετρητές είναι νέας τεχνολογίας και βοηθούν σημαντικά τους καταναλωτές να έχουν ενεργειακή αυτονομία και την ευθύνη της ορθής διαχείρισης του ρεύματος που καταναλώνουν είτε αυτό προέρχεται από ακάθαρτο ρεύμα είτε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αν τελικώς η επιτροπή δεν εγκρίνει την παράταση που θα ζητήσει η ΑΗΚ το  κονδύλι από το Ταμείο ανάκαμψης  θα χαθεί και τον λογαριασμό θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι καταναλωτές. Μέχρι τώρα πάντως η ΑΗΚ δεν μας απάντησε ξεκάθαρα για το αν οι συνέπειες αυτή της εξέλιξης θα έχουν και αντίκτυπο πάνω στα τιμολόγια των πελατών της.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση