ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παράνομα Φωτοβολταϊκά: Οι κίνδυνοι και τα επόμενα βήματα της ΑΗΚ

Οι πολίτες δεν γνωρίζουν τις νόμιμες διαδικασίες αλλά οι εταιρείες εγκατάστασης τις ξέρουν

Του Ανδρέα Καραμήτα

Με παρέμβαση της στην εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου διασπορά ειδήσεων στον ΣΠΟΡFM  η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ κ.α Χριστίνα Παπαδοπούλου απάντησε για τις παράνομες τοποθετήσεις Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικίες από ιδιώτες. Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος ανέφερε πως έφτασαν κοντά τους πληροφορίες για παράνομες εγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είτε για μη εγκεκριμένες αυξήσεις σε ήδη εγκατεστημένης ισχύος υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά η κ.α Παπαδοπούλου απάντησε πως προς το παρόν έχουν πληροφορίες.

Ωστόσο σύμφωνα με την ΑΗΚ οι εν λόγω ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο το σύστημα ηλεκτροδότησης αφού επιφορτίζεται με επιπλέον όγκο παραγωγής ρεύματος με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του δικτύου κάτι που θα επηρεάσει και την αξιοπιστία του. Σημειώνεται πως η ΑΗΚ εγκρίνει τις άδειες για τέτοιου είδους συστήματα με την λογική του ελέγχου του συστήματος διακίνησης ακριβώς για να εξασφαλίζει την αξιοπιστία του.

Για το τι πρέπει να κάνουν όσοι τοποθέτησαν τα παράνομα συστήματα η εκπρόσωπος δήλωσε πως θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την αρχή για να πάει το τμήμα επιθεώρησης και να καταγράψει τις παρανομίες ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη και να εκδοθούν οι νόμιμες σχετικές άδειες.

Ορισμένοι μάλιστα καταναλωτές επωφελήθηκαν και του σχεδίου Φωτοβολταϊκά για όλους και έπειτα τοποθέτησαν τα συστήματα χωρίς όμως να γνωρίζουν πως μία τέτοια ενέργεια είναι παράνομη. Ωστόσο ευθύνη έχουν και οι εγκαταστάτες τέτοιων συστημάτων αφού μπορεί μεν οι καταναλωτές να μην γνωρίζουν για το παράνομο του πράγματος αλλά οι εταιρείες τέτοιων υπηρεσιών γνωρίζουν πολύ καλά τις νόμιμες διαδικασίες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Καραμήτα

Ενέργεια: Τελευταία Ενημέρωση