ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περιορισμένες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,24%

Newsroom Κ, Αθήνα

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες στην πλειονότητά τους ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του δεύτερου εξαμήνου με μικρές απώλειες. Τα αρχικά κέρδη των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών εξανεμίστηκαν (με εξαίρεση τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600) και καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις αφενός εξαιτίας των φόβων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς σύναψη εμπορικής συμφωνίας, αφετέρου εξαιτίας των ανησυχιών σχετικά με την πρόοδο του κοινού ταμείου ανάπτυξης. Ωστόσο, πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, οι ειδήσεις σχετικά με την πρόοδο σε ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού περιόρισαν ελαφρώς τις απώλειες και επανέφεραν την αισιοδοξία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,24% λόγω της αισιοδοξίας που επικράτησε μετά την ανακοίνωση της Pfizer και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTeck σχετικά με το εμβόλιο. Οι εταιρείες δήλωσαν από κοινού πως το πρώτο πειραματικό στάδιο σε ανθρώπους βαίνει καλώς και ότι το εμβόλιο είναι πολλά υποσχόμενο. Παράλληλα, μεταξύ των επενδυτών επικρατούσε σχετική αισιοδοξία λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, που υποδεικνύουν ότι η ύφεση στη μεταποίηση εξασθενεί.

Τα κέρδη του πανευρωπαϊκού δείκτη κινούνταν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ωστόσο υποχώρησαν στο 0,24% έπειτα από την προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ για το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit. Η ίδια τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν κάνει μικρή μόνον πρόοδο από την αρχή του έτους.

Ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,19% χθες. Εκτός από την ανακοίνωση Μέρκελ, οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν και από τις προβλέψεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, που για άλλη μια φορά αναθεώρησε επί τα χείρω την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2020. Ο S&P προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός διπλού χτυπήματος στην οικονομία της χώρας: ένα Brexit χωρίς συμφωνία και παράλληλα επέλαση ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Αξίζει να σημειωθεί πως τη μεγαλύτερη υποχώρηση μεταξύ των βασικών δεικτών στην Ευρώπη κατέγραψε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με απώλειες 0,41%. Το γερμανικό χρηματιστήριο διέκοψε για τρεις ώρες τις συναλλαγές λόγω τεχνικού προβλήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X