ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με πτώση έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 67.550 μονάδες

ΚΥΠΕ

Με πτώση έκλεισε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 67.550 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,94%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €130.074.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 40.580 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,98%.

Όσον αφορά τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, κέρδη κατέγραψε ο δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς κατά 0,12%, ενώ οι δείκτες της Κύριας Αγοράς και των Επενδυτικών Εταιρειών σημείωσαν πτώση κατά 1,61% και 0,48% αντίστοιχα, την ώρα που ο δείκτης των Ξενοδοχείων παρέμεινε αμετάβλητος.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου με €99.373 (πτώση 1,48% – τιμή κλεισίματος €1,00), της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού με €11.926 (άνοδος 0,72% – τιμή κλεισίματος €2,78), της Cyprus Cement Public Company με €6.553 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €0,63), της Logicom με €5.523 (πτώση 1,05% – τιμή κλεισίματος €1,88) και της Ελληνικής Τράπεζας με €1.725 (πτώση 2,08% – τιμή κλεισίματος €0,75).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 2 κινήθηκαν ανοδικά, 6 καθοδικά και 5 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στις 83.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΧΑΚ αναφέρει ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών ΧΑΚ, κατά τη συνεδρία της που έγινε τη Δευτέρα, ενέκρινε διαφοροποιήσεις στο ποσοστό στάθμισης των μετοχών δύο εταιρειών σε όλους τους Δείκτες όπου αυτές συμμετέχουν. Συγκεκριμένα, το ποσοστό διασποράς της Minerva Insurance Company διαμορφώνεται σε 19% από 49%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Actibond Growth Fund διαμορφώνεται σε 25% από 29%. Οι συντελεστές στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη και του Δείκτη Κύριας Αγοράς θα υπολογιστούν με βάση το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίας της Παρασκευής, 10 Ιουνίου 2022. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022.

Σε μια άλλη ανακοίνωσή του, το ΧΑΚ αναφέρει ότι η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Committee) για τον Δείκτη FTSE/CySE20, προέβη τη Δευτέρα σε ανασκόπηση του Δείκτη για το εξάμηνο Νοέμβριος 2021 – Απρίλιος 2022. Επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση του κριτηρίου της εμπορευσιμότητας βάσει των προβλεπόμενων στους Κανόνες του Δείκτη έγινε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ως ποσοστό το 8%. Σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε, η σύνθεση του Δείκτη παραμένει η ίδια χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποφάσισε περαιτέρω, τη σύνθεση του Καταλόγου Αντικατάστασης (Reserve List), που περιέχει τις αμέσως πέντε στη σειρά επιλέξιμες και μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση μετοχές, βάσει των Κανόνων του Δείκτη. Οι εταιρείες είναι: Mallouppas & Papacostas (ποσοστό διασποράς 16%), Minerva Insurance Company (ποσοστό διασποράς 19%), LCP Holdings And Investments (ποσοστό διασποράς 32%), Claridge Public (ποσοστό διασποράς 28%) και Mitsides Public Company (23%). Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των Δείκτη FTSE/CySE20, θα υπολογισθούν με βάση το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίας της Παρασκευής, 10 Ιουνίου 2022. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022.

Επιπρόσθετα, με ανακοίνωσή του το ΧΑΚ σημειώνει ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών ΧΑΚ, κατά τη συνεδρία της που έγινε τη Δευτέρα, ενέκρινε αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών που αφορούν τη Νέα Αγορά ΧΑΚ, ως αποτέλεσμα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσής τους για το εξάμηνο Νοέμβριος 2021 - Απρίλιος 2022. Συγκεκριμένα, ενέκρινε την προσθήκη των μετοχών της εταιρείας ECHMI S.A. INVESTMENT CONSULTANTS στη σύνθεση του Δείκτη Ν.Ε.Α. ΧΑΚ και του κλαδικού Δείκτη Χρηματοοικονομικών ΧΑΚ, την προσθήκη των μετοχών της εταιρείας C.O. CYPRUS OPPORTUNITY ENERGY PUBLIC COMPANY LTD, στη σύνθεση του Δείκτη Ν.Ε.Α. ΧΑΚ, καθώς και την προσθήκη των μετοχών της εταιρείας CYPRUS LIMNI RESORTS & GOLFCOURSES PLC στη σύνθεση του Δείκτη Ν.Ε.Α. ΧΑΚ. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση