ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άλμα για μετοχές τραπεζών και ταξιδιωτικών εταιρειών

Κυρίαρχη δύναμη που κίνησε ανοδικά για μία ακόμη ημέρα τους ευρωπαϊκούς δείκτες ήταν η φημολογία πως η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί πολύ ηπιότερα συμπτώματα

Kathimerini.gr

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν και χθες την ανοδική πορεία με την οποία άρχισαν το νέο έτος, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των κλάδων που επηρεάζονται στον μέγιστο βαθμό από τον οικονομικό κύκλο, όπως οι τράπεζες και ο ταξιδιωτικός τομέας. Κυρίαρχη δύναμη που κίνησε ανοδικά για μία ακόμη ημέρα τους ευρωπαϊκούς δείκτες ήταν η φημολογία πως η μετάλλαξη «Όμικρον» προκαλεί πολύ ηπιότερα συμπτώματα και ενδεχομένως η επικράτησή της δεν θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,8% στις 494,02 μονάδες, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. Ο κλαδικός δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσε άλμα 3,3% φτάνοντας στο υψηλό του Νοεμβρίου και καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από όλους τους δείκτες στη χθεσινή συνεδρίαση. Αιτία, η προσδοκία για στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική και αύξηση των επιτοκίων, που οδήγησε σε άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σημειωτέον ότι ο όμιλος Citigroup συνέστησε στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές των BNP Paribas, Lloyds και UBS. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν άλλωστε χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών εταιρειών και εταιρειών ψυχαγωγίας, που έκλεισαν με κέρδη 3,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι και πλέον εβδομάδων. Μεγάλη άνοδο είχε η British Airlines, με τη Ryanair και την IAG να σημειώνουν άλμα 8,9% και 11,3%, αντιστοίχως. Ομοίως η Wizz Air σημείωσε άνοδο 12,2% καταγράφοντας το μεγαλύτερο άλμα μετοχής εταιρείας του δείκτη Eurostoxx 600. Ετσι, ο επίσης πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,83%, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη που κατέγραψαν οι μεγάλοι εθνικοί δείκτες, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με άνοδο 1,63% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,82%.

Έχουν προηγηθεί τα ρεκόρ που σημείωσαν οι μετοχές και τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους χάρη στην εμβολιαστική διαδικασία και στα τεράστια πακέτα στήριξης των οικονομιών που πρόσφεραν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες. Η είδηση πως η νέα μετάλλαξη μπορεί να προκαλεί σαφώς ηπιότερη νόσο οδήγησε σε υποχώρηση τις μετοχές των εταιρειών που διευκολύνουν την παραμονή στο σπίτι, όπως, για παράδειγμα, οι μετοχές των εταιρειών Delivery Hero και Just Eat Takeaway.com που σημείωσαν πτώση 7% και 8%, αντιστοίχως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση