ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

G7 και Αυστραλία καταλήγουν σε «σταθερό» πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν αρχικά συζητηθεί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Σταθερό» πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προωθεί το G7 αλλά σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν αρχικά συζητηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο συνασπισμός G7 και η Αυστραλία καταλήγουν στην επιλογή να θέσουν μια συγκεκριμένη τιμή, πιθανώς πάνω από τα 60 δολάρια. Οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο σε σταθερό επίπεδο, αντί για κυμαινόμενο που κινείται με τις τιμές αναφοράς του αργού, δήλωσαν στο Bloomberg αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο επίπεδο θα καθοριστεί η τιμή, αλλά θα είναι ένας σταθερός αριθμός και όχι μια έκπτωση σε σχέση με το Brent, δήλωσαν αξιωματούχοι του συνασπισμού που γνωρίζουν το θέμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει την επιθυμία να τεθεί το ανώτατο όριο για το αργό πετρέλαιο πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα αυξήσει τις πιθανότητες να πείσει τη Ρωσία να πουλήσει τουλάχιστον ορισμένες ποσότητες μέσω του προγράμματος.

Το ανώτατο όριο, αν και είναι στατικό, θα αναθεωρείται τακτικά και θα μπορούσε να αλλάξει από τον συνασπισμό, ο οποίος αποτελείται από το G7 και την Αυστραλία. Η προσέγγιση θα ενισχύσει τη σταθερότητα της αγοράς και θα απλοποιήσει τη συμμόρφωση, είπε ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό, ήταν υπό εξέταση ένα ανώτατο όριο τιμής από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι, με ορισμένους αξιωματούχους να θέλουν να διατηρήσουν το όριο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλό εύρος. Αλλά τώρα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια συζητούν ένα ανώτατο όριο πιο κοντά στα 60 δολάρια, παρόλο που ορισμένοι ανάμεσά τους πιστεύουν ότι αυτό θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να συνεχίσει να κερδίζει αρκετά έσοδα από τις πωλήσεις. Απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε προσφάτως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει ποτέ ένα εύρος ανώτατων τιμών με τους συμμάχους.

Η Ρωσία εισέπραξε περίπου 15 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για αυτήν τη ροή εσόδων που έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά σε μια παγκόσμια αγορά που κυριαρχείται από χώρες χωρίς δημοκρατικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, η μηχανική ενός ανώτατου ορίου τιμών που σχεδιάστηκε από αγοραστές δείχνει πολύ περίπλοκη. Η ομάδα εργασίας πιέζει για τη θέσπιση του ανώτατου ορίου –ουσιαστικά, απαγόρευση παροχής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών για αποστολές καυσίμου πάνω από μια ορισμένη τιμή– σε συνδυασμό με τον προσεχή γύρο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου. Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του πλαφόν συνεχίζεται. Ο συνασπισμός θα καθορίσει τρία επίπεδα τιμών: ένα για το αργό και δύο για τα διυλισμένα προϊόντα. Ο συνασπισμός μέχρι στιγμής έχει συμφωνήσει μόνο ότι το ανώτατο όριο τιμής του αργού θα είναι σταθερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση