ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την ύφεση

Οι επενδυτές έχουν συνεκτιμήσει τις κακές ειδήσεις ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για την Ευρώπη

Kathimerini.gr

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης στο άμεσο μέλλον, ήτοι κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο και 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο. Επιπροσθέτως θα περιστείλει τον ισολογισμό της ώστε να ελέγξει την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού θα αυξηθεί κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης από το κατώτατο σημείο του διαδρόμου των επιτοκίων, όπως ορίζεται από το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% έως το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2%, και θα διαμορφωθεί τελικά στο 2,75% μάλλον στα τέλη Ιουνίου του 2023 – και ίσως αυτό το επίπεδο να είναι χονδρικά και το νοούμενο ως ουδέτερο. Οπότε, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ στα τέλη του 2023 και το 2024 θα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στο επίπεδο των μετοχών, οι περισσότεροι επενδυτές με τους οποίους συζητήσαμε το τελευταίο δίμηνο φαινόταν πως ήταν προετοιμασμένοι για σοβαρή ύφεση εντός του χειμώνα στην Ευρώπη. Οι κακές ειδήσεις για έναν αντίξοο χειμώνα έχουν ήδη συνεκτιμηθεί από το περιβάλλον των αγορών. Τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν περισσότερες περιόδους ανόδου παρά καθόδου από τα σημερινά επίπεδα σε χρονικό ορίζοντα τριμήνου και πλέον.

Αναφορικά τώρα με τα ομόλογα, αξίζει να σημειωθεί πως τα γερμανικά δεκαετούς διάρκειας δεν αποτυπώνουν ακόμη τις προβλέψεις μας για μια ανάκαμψη ραγδαία μετά την ύφεση και για τον πληθωρισμό, ο οποίος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα σταθεροποιηθεί συγκρατημένα πέραν του 2% (το 2% είναι και ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ). Εξ ου και εκτιμούμε πως οι αποδόσεις των δεκαετών γερμανικών ομολόγων θα ανέλθουν στο 2,7% έως τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, αφότου θα έχουν παραμείνει πλησίον των υφιστάμενων επιπέδων, και ενώ η οικονομία θα περιπίπτει σε ύφεση. Ως προς το ευρώ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι περικοπές των επιτοκίων από τη Fed από το τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς και πέρα μάλλον θα ελαττώσουν τη διαφορά τους με τα αντίστοιχα στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, η αποκατάσταση της διάθεσης των επενδυτών να αναλάβουν ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, εφόσον θα έχουν συνεκτιμήσει την επικείμενη ύφεση της Ζώνης του Ευρώ, θα περιορίσει και τις ροές κεφαλαίων με κατεύθυνση το αμερικανικό νόμισμα. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θεωρούμε πως το ευρώ θα ανακάμψει και θα διαμορφωθεί ως προς το δολάριο στο 1,10 δολάριο έως την εκπνοή του 2023, ενώ την επόμενη χρονιά θα φθάσει στο 1,20 δολάριο. Πέραν του 2024, τέλος, μια επιστροφή στην ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, η οποία ορίζεται στο 1,30 δολάριο, ίσως επέλθει μακροπρόθεσμα.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση