ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντική άνοδο 1,46% κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,46% και έκλεισε στις 64,77 μονάδες

ΚΥΠΕ

Σημαντική άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος που προέκυψε στο τελευταίο τρίωρο των συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,46% και έκλεισε στις 64,77 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 ανήλθε στις 38,73 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο 1,52%. Ο ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στις €322.929

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, η Κύρια Αγορά σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,60% και η Εναλλακτική Αγορά ενισχύθηκε κατά 0,98%.

Πτώση σημείωσαν τα Ξενοδοχεία σε ποσοστό 0,11%, ενώ οι Επενδυτικές παρέμειναν αμετάβλητες.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Logicom με €152.914 (άνοδος 6,92% - τιμή κλεισίματος €1,70). Ακολούθησαν οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου με €76.944 (άνοδος 1,00% - τιμή κλεισίματος €1,01), της Salamis Tours με €50.602 (άνοδος 6,86% – τιμή κλεισίματος €1,09), της Κυπριακής Εταιρείας Τσιμέντων με €11.262 (άνοδος 1,79% - τιμή κλεισίματος €0,57) και της Ελληνικής Τράπεζας με €7.554 (πτώση 0,27% - τιμή κλεισίματος €0,748).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 11 κινήθηκαν ανοδικά, 4 πτωτικά και 3 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών περιορίστηκε σε 161.

Εξάλλου, το ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο του έχει ζητήσει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βάσει των προβλεπόμενων στη Νομοθεσία του, για διαγραφή των Ομολόγων των εταιρειών Glenfinnian Bond Designated Activity Company και Pulteney Bond Designated Activity Company από τη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Προσθέτει ότι το Συμβούλιο έχει λάβει αυτήν την απόφαση σύμφωνα με την εξουσία που του παρέχει το Άρθρο 178(1) του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου, για το λόγο ότι έχουν εκλείψει οι προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς επί των τίτλων των εν λόγω εταιρειών και δεν τηρούνται σημαντικές συνεχείς υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να τίθενται σε κίνδυνο τα συμφέροντα των επενδυτών.

Ειδικότερα, το ΧΑΚ αναφέρει ότι η απόφαση του Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου για διαγραφή των τίτλων των εταιρειών έχει ληφθεί αφού κρίθηκε ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν παρέχουν όλα τα εχέγγυα για προστασία των επενδυτών όπως προβλέπεται από την Παράγραφο 3.1.1(θ) της ΚΔΠ 379/2014 (ως έχει τροποποιηθεί).

Προσθέτει ότι για τα εν λόγω Ομόλογα δεν είναι εφικτή η αγοραπωλησία τους, εφόσον δεν έχει ληφθεί επιβεβαίωση ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς όλων των χαρτοφυλακίων των ομολογιούχων στην εταιρεία που ενεργεί ως νέος εμπιστευματοδόχος - κάτοχος Ομολόγων και ως επακόλουθο οι Ομολογιούχοι δεν έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους.

Αναφέρει επίσης ότι οι εν λόγω εταιρείες δεν έχουν προβεί στην έκδοση και δημοσιοποίηση της Ετήσιας Οικονομικής τους Έκθεσης για το έτος που έληξε στις 31/12/2020 και προσθέτει ότι μέχρι να ληφθεί σχετική απάντηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι τίτλοι των εταιρειών θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση