ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενώπιον Επιτροπής της Βουλής οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής σε γεωργία και κτηνοτροφία

Η πρόσθετη οικονομική στήριξη και οι συνέπεις του Ουκρανικού

ΚΥΠΕ

Οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και τα προβλήματα που προκλήθηκαν και για την ανάγκη να στηριχθεί ο τομέας, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, την Τρίτη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε πως οι πρόσφατες πολύπλευρες αυξήσεις λόγω του Ουκρανικού, οδήγησαν σε μια αλυσιδωτή εκτόξευση των τιμών, τόσο στο κόστος παραγωγής όσο και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά που δικαιολογούν την λήψη μέτρων και αυτό, όπως είπε, ήδη έπραξε η παρούσα Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, τον Οκτώβριο του 2021 δόθηκαν 8,9 εκατομμύρια ευρώ για την κτηνοτροφία, τον Απρίλιο του 2022 εξαγγέλθηκαν οικονομικά μέτρα στήριξης για τους επηρεαζόμενους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας για το συνολικό ποσό των 7 εκατομμυρίων και 614 χιλιάδων ευρώ, ενώ εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα αρχίσει η πληρωμή τους.

Επιπλέον, πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, το Υπουργικό Συμβούλιο αφού συζήτησε τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις, αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή την επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση του κλάδου, στο πλαίσιο της οποίας θα παραχωρηθούν άλλα 9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 5 εκ. από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 4 εκ. από τον Εθνικό Προϋπολογισμό. Σημείωσε πως η στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα αγγίζει από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα, τα 26 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ.

Τόνισε πως το κράτος μας αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο που διατίθεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εντός του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη του κλάδου των κτηνοτρόφων, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα από όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης που έλαβε μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έμπρακτα, στεκόμαστε δίπλα στο κτηνοτροφικό τομέα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και στο βαθμό που επιτρέπουν τα οικονομικά μας, στις δυσκολίες που έρχονται αντιμέτωποι», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση