ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στους 34 ο αριθμός των νεκρών από τροχαία στην Κύπρο το 2023

Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τον Δεκέμβριο του 2023 σε τροχαία δυστυχήματα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Κεττή

ΚΥΠΕ

Πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους τον Δεκέμβριο του 2023 σε τροχαία δυστυχήματα, ενώ το νέο έτος ξεκίνησε με την απώλεια άλλων τεσσάρων πολιτών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην θανατηφόρα οδική σύγκρουση μισή ώρα μετά την Πρωτοχρονιά. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε την Τρίτη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο αριθμός των νεκρών για το 2023 έφτασε στους 34, λέγοντας ότι υπάρχει μια πτωτική τάση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, ο κ. Ανδρέου είπε ότι το 2020 ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 48, το 2021 στους 45, το 2022 στους 37 και το 2023 στους 34. Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε ότι τον μήνα Δεκέμβριο του 2023 πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τροχαίων δυστυχημάτων, σημειώνοντας ότι ο Ιούνιος του 2022 ήταν ο χειρότερος μήνας αφού δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρες συγκρούσεις.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι υπάρχει μια πτωτική τάση όσον αφορά τις τροχαίες συγκρούσεις υποδεικνύοντας ότι σε αυτό συμβάλλουν και οι τροχονομικοί έλεγχοι που διεξάγει η Αστυνομία, το σύστημα φωτοεπισήμανσης (οι κάμερες) αλλά και οι δράσεις πρόληψης.

Επεσήμανε ότι οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων είναι η ιλιγγιώδης ταχύτητα, η οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών ουσιών, η οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια και όσον αφορά τους μοτοσικλετιστές η μη χρήση προστατευτικού κράνους.

Σχολιάζοντας την τροχαία οδική σύγκρουση που συνέβη γύρω στις 00.30 π.μ. την Πρωτοχρονιά, στα Κάτω Πολεμίδια και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων προσώπων, ηλικίας 74, 72, 27 και 17 ετών, ο κ. Ανδρέου είπε ότι η Αστυνομία λαμβάνει τα δεδομένα και τις αιτίες από τις τροχαίες συγκρούσεις τα οποία συμβάλλουν σε επιπρόσθετα μέτρα και στην καλύτερη αστυνόμευση. Επεσήμανε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας για αποφυγή των τροχαίων συγκρούσεων.  

Στις 42.000 οι παραβάσεις για τον μήνα Δεκέμβριο, ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο για το 2023  

Μιλώντας για τους τροχονομικούς ελέγχους για τον μήνα Δεκέμβριο, ο κ. Ανδρέου είπε ότι από πλευράς Αστυνομίας έγιναν περίπου 9.600 έλεγχοι και με την προσθήκη των παραβάσεων που καταγράφηκαν από το σύστημα φωτοεπισήμανσης οι εξώδικες καταγγελίες έφτασαν γύρω στις 42.000.

Ο κ. Ανδρέου εξήγησε ότι εκ των κυριότερων καταγγελιών περίπου 27.000 αφορούν παράβαση του ορίου ταχύτητας, 408 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 505 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, περίπου 760 για οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου),  περίπου 6000 για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, περίπου 220 για στάθμευση σε χώρους αναπήρων και περίπου 90 καταγγελίες για στάθμευση πάνω σε πεζοδρόμιο ή πεζόδρομο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας σημείωσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2023 έγιναν περίπου 321.000 εξώδικες καταγγελίες και άλλες 189.000 από το σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Δράσεις για καταστολή και πρόληψη

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι η Αστυνομία σε θέματα τροχαίας δεν εστιάζει μόνο στην καταστολή, αλλά κυρίως στην πρόληψη λέγοντας ότι, μεταξύ άλλων, γίνονται διαλέξεις όσον αφορά την οδική συνείδηση και την οδική συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, είπε ότι έγιναν 200 διαλέξεις το 2023 σε σχολεία, στρατόπεδα, οργανωμένα σύνολα τις οποίες παρακολούθησαν πέραν των 21.000 ατόμων.

Αναφέρθηκε επίσης στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής το οποίο επισκέπτονται μαθητές δημοτικού όπου για το 2023 έγιναν 150 διαλέξεις σε περίπου 6500 παιδιά. Ο κ. Ανδρέου σημείωσε την ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος της οδικής συνείδησης ήδη από την παιδική ηλικία.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας επεσήμανε ότι η Αστυνομία βρίσκεται πάντοτε καθημερινά σε όλο το οδικό δίκτυο και διενεργεί τροχονομικούς ελέγχους και περιπολίες για πρόληψη των οδικών συγκρούσεων. Μιλώντας για την τρέχουσα εορταστική περίοδο ο κ. Ανδρέου είπε ότι «έχουμε αυξημένα μέτρα όσον αφορά θέματα τροχονομικών ελέγχων τα οποία θα διαρκέσουν μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου».

Πρόσθεσε ότι κατά διαστήματα γίνονται και εκστρατείες για ενημέρωση και προστασία των οδηγών από τα τροχαία ατυχήματα και τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.  

Σημείωσε ακόμη ότι η Αστυνομία αναρτά σχεδόν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες και σχετικά βίντεο με στόχο την πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση