ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάνω από 1.000 CEO έχουν εγκαταλείψει τη θέση τους σε επτά μήνες

Η μέση θητεία ενός διευθύνοντος συμβούλου έχει μειωθεί σημαντικά, από τα 12 έτη σε 5-7 χρόνια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανησυχητικός είναι ο ρυθμός με τον οποίο τα διευθυντικά στελέχη εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, καθώς η απόδοσή τους –και η συμπεριφορά τους– υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο από τα διοικητικά συμβούλια.

Αναλυτικότερα, πάνω από 1.000 CEO έχουν εγκαταλείψει φέτος τις εταιρείες στις οποίες εργάζονταν, σύμφωνα με μια έκθεση της Challenger, Gray & Christmas.

Πρόκειται για αύξηση 33% συγκριτικά με πέρυσι και το υψηλότερο σύνολο τους πρώτους επτά μήνες του έτους από τότε που η εταιρεία έρευνας προσωπικού άρχισε να παρακολουθεί τις αποχωρήσεις, το 2002.

Η μέση θητεία ενός διευθύνοντος συμβούλου έχει μειωθεί σημαντικά, από τα 12 έτη σε 5-7 χρόνια τώρα, σύμφωνα με αναλυτές.

«Ενώ συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις αποχωρήσεις συνήθως δεν αποκαλύπτονται, είναι προφανές ότι όλο και περισσότεροι CEO αποχωρούν λόγω των νέων πιέσεων που έχει ο ρόλος τους, του ανελέητου ρυθμού των αλλαγών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των δικών τους ενεργειών», έγραψαν οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNN.

Ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου αλλάζει γρήγορα και τα διοικητικά συμβούλια αγωνίζονται να κρατήσουν τους μετόχους ευχαριστημένους.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον τρεις CEO μεγάλων εταιρειών παραιτήθηκαν μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney έφυγε την Τρίτη, και μάλιστα από τη μια μέρα στην άλλη, αφού παραδέχτηκε ότι δεν ήταν «πλήρως διαφανής» όσον αφορά τις «σχέσεις με τους συναδέλφους του», σύμφωνα με δήλωση του πετρελαϊκού κολοσσού.

Ο Looney ήταν λιγότερο από τέσσερα χρόνια στη θέση, αλλά είχε ενταχθεί στην εταιρεία το 1991 σε ηλικία 21 ετών ως μηχανικός γεωτρήσεων και από εκεί ανέβηκε στην κορυφαία θέση της ιεραρχίας.

Αλλά εκτός από τις ηθικές παραβάσεις, οι επενδυτές ήταν απογοητευμένοι με την απόδοσή του πολύ πριν από την παραίτησή του. Οσο ήταν στο «τιμόνι» ο Looney, η BP έγινε η μόνη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου με στόχο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή τη δεκαετία. Οι μέτοχοι δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι με την απόφαση – ή με την τιμή της μετοχής της BP, η οποία υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Παράλληλα, η εταιρεία ένδυσης Express ανακοίνωσε το Σάββατο ότι το πρώην στέλεχος της Tyson Foods, Stewart Glendinning, θα γίνει ο επόμενος διευθύνων σύμβουλός της, αντικαθιστώντας τον Timothy Baxter, από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Η παραίτηση του Baxter ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα αφότου η εταιρεία δημοσίευσε τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, με τις καθαρές πωλήσεις του brand Express και της σειράς lifestyle UpWest να μειώνονται κατά 15% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι πωλήσεις της εταιρείας στα καταστήματα έπεσαν κατά 21% και οι ηλεκτρονικές της πωλήσεις υποχώρησαν 1%. Η Express κατέγραψε καθαρή ζημία 44,1 εκατ. δολαρίων, σε σύγκριση με καθαρά έσοδα 7 εκατ. δολαρίων το ίδιο τρίμηνο του 2022. Η εταιρεία δήλωσε ότι η αποχώρηση του Baxter δεν σχετίζεται με την οικονομική απόδοσή της. Ωστόσο, η μετοχή της εταιρείας σημείωσε «βουτιά» κατά περίπου 85% από τότε που ο Baxter εντάχθηκε στην Express τον Ιούνιο του 2019 έπειτα από 11 χρόνια παραμονής στη Macy’s.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, η Walgreens Boots Alliance δήλωσε ότι η CEO Rosalind Brewer παραιτήθηκε έπειτα από λιγότερο από τρία χρόνια στην ηγεσία της αλυσίδας φαρμακείων.

Η Walgreens στοχεύει να επικεντρωθεί περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη, τη στιγμή που η τεχνογνωσία της Brewer βασίζεται στο λιανικό εμπόριο, δήλωσε ο Neil Saunders, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, GlobalData. Το λιανικό εμπόριο, πρόσθεσε, δεν ήταν ο μοχλός ανάπτυξης για την εταιρεία. Η μετοχή της Walgreens έχει υποχωρήσει 32% μέχρι στιγμής φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση