ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βλέπουν προοπτικές οι μέτοχοι της ΤΠΚ με τη λύση

Ο κ. Sehnaoui χαρακτήρισε την Κύπρο ως το αστέρι της Μεσογείου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Λόγο για λήψη σημαντικών μηνυμάτων εμπιστοσύνης για την οικονομία από τους καινούργιους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά από τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο ΥΠΟΙΚ με την επενδυτική ομάδα της Tράπεζας Πειραιώς Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι τα μηνύματα εμπιστοσύνης που έχω λάβει από αυτήν την ομάδα των μεγάλων, σημαντικών, ξένων επενδυτών, που διαβλέπουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που η Κύπρος πλέον προσφέρει», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός. 

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, οι ομάδα των επενδυτών έπειτα από τη συζήτηση που είχαν, προέκυψε πως βλέπουν τεράστιες προοπτικές και ευκαιρίες στην Κύπρο, ενόψει ιδίως και με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Ο ΥΠΟΙΚ από πλευράς του μετέφερε τις δεσμεύσεις της χώρας για να διασφαλιστεί ένα σταθερό και ασφαλές οικονομικό περιβάλλον, και την αξιοποίηση περαιτέρω επενδυτικών ευκαιριών.

Ο επικεφαλής των επενδυτών Maurice Sehnaoui, ανέφερε πως "γνωρίζω την Κύπρο αρκετά και θεωρούμε ότι υπάρχει μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για την Κύπρο, ενώ συγκριτικά με την Ελλάδα βλέπουμε διαφορές. Η Κύπρος ξεπέρασε το πρόβλημα και είναι πιο ισχυρή".

Η ικανότητα της κυπριακής οικονομίας να ξεπεράσει τα προβλήματα είναι εκπληκτική, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τομείς όπως ο τουρισμός, οι οικονομικές δραστηριότητες και οι επενδύσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε θετική πορεία, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για κατάρρευσή της.

Ο κ. Sehnaoui επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για επενδύσεις στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την κυπριακή οικονομία. Σε αυτό συντείνουν πολλοί παράγοντες, όπως η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, οι ισχυροί της δεσμοί, ως ευρωπαϊκή χώρα, με άλλες χώρες που επιθυμούν να καταστεί η Κύπρος ενδιάμεση πλατφόρμα.

"Η Κύπρος είναι το αστέρι της Μεσογείου", κατέληξε.

Η εξαγορά

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την εκπνοή του 2016, υπεγράφη η συμφωνία εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου από την εταιρεία «Holding M. Sehnaoui SAL» («HMS») έναντι τιμήματος 3,2 εκατ. ευρώ στις 29 Δεκεμβρίου 2016. 

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΤΠΚ, ύψους 40 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε χωρίς συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στην ΤΠΚ κατήλθε στο 17,7%, ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2015.

Επικεφαλής των επενδυτών είναι ο λιβανέζος  επιχειρηματίας Maurice Sehnaoui.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X