ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε πελάτες και εργαζόμενους θα επιστρέψει ο Συνεργατισμός

Προτεραιότητα για το 2017, αν όχι η ολοκλήρωση του σχεδίου, η πρόοδος

Ξεκάθαρη είναι η στόχευση που έχει η κυβέρνηση και ο σχεδιασμός όπως παρουσιάστηκε και από τον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη, αναφορικά με το Συνεργατισμό. Όπως είχε τονίσει ο τελευταίος στη συνέντευξή του στην «Κ», ένας απότους κινδύνους που ελλοχεύουν είναι να καταστεί ο Συνεργατισμός, ηθελημένα ή όχι, σε ένα ημικρατικό οργανισμό. Για να μη συμβεί αυτό, είχε δηλώσει ο κ. Γεωργιάδης, σκοπός είναι μέσω της αποχώρησης του κράτους η ΣΚΤ να περάσει σε μια διευρυμένη ιδιοκτησία από τους πολίτες. Τονίζεται δε από αρμόδιους κύκλους, πως η κίνηση που έγινε με την ασφαλιστική του Συνεργατισμού είναι κίνηση όχι άμεσα σχετιζόμενη αλλά σημαντική.

«Σκοπός δεν είναι η αποζημίωση κανενός. Σκοπός είναι η απόδοση του Συνεργατισμού σε μια διευρυμένη βάση, αυτό που λέμε να επιστραφεί στον κόσμο. Θα δώσουμε μετοχές στον κόσμο, δεν θα τις πουλήσουμε», τόνισαν στην «Κ» πηγές του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως είναι δεδομένο το σημείο αφετηρίας για την ολοκλήρωση του σχεδίου,αρχής γενομένης από τους πελάτες και τους εργαζόμενους στον Συνεργατισμό. «Θα ξεκινήσουμε με εκείνους που είναι συνδεδεμένοι με τον Συνεργατισμό. Μια δεύτερη κατηγορία θα μπορούσε να είναι, και εδώ μπαίνει το ζήτημα των κουρεμένων που μπορεί να είναι και αυτοί. Μια τρίτη κατηγορία είναι οποιοσδήποτε άλλος θεσμικός επενδυτής, τα ταμεία Προνοίας ή ξένοι επενδυτές τους οποίους θα θέλαμε να έχουμε», τόνισε η ίδια πηγή πάνω στο τρίπτυχο που θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Τα χρήματα του κράτους

Παράλληλα εφόσον, όπως περιγράφεται πιο πάνω, δεν πρόκειται για σχέδιο αποζημίωσης αλλά να περάσει ο Συνεργατισμός σε ιδιωτικά χέρια, τη δική της σημασία έχει και η συνάρτηση με την εγγραφή του Συνεργατισμού στο χρηματιστήριο. Όπως φυσιολογικά προκύπτει αν η μετοχή έχει ανοδική πορεία θα είναι καλό για τους κατέχοντες τις μετοχές. Παράλληλα, και η κίνηση για συγχώνευση των 18 ΣΠΙ με τη ΣΚΤ, θεωρήθηκε και ως μια κίνηση που άνοιγε το δρόμο για την ένταξη στο ΧΑΚ. Αρμόδιες πηγές τονίζουν πως αφενός έτσι θα επανέλθει μια κάποιου είδους ομαλότητα ενώ «είμαστε σε αρχικό στάδιο ακόμη για το όλο σχέδιο, είναι όμωςβασική προτεραιότητα για το 2017. Η προσπάθεια είναι να γίνει φέτος, να μπει σε τροχιά υλοποίησης κι αν όχι να ολοκληρωθεί, να γίνει έστω σημαντική πρόοδος τη χρονιά που διανύουμε». Παράλληλα όπως είχε δηλώσει και ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης στη συνέντευξή του στην «Κ» δεν είναι προτεραιότητα για το κράτος να πάρει πίσω τα λεφτά που έβαλε, ούτε και εφικτό. «Προτεραιότητά μας είναι να μην χαθούν. Σκοπός είναι να δυναμώσει ο Συνεργατισμός αλλά να επιστρέψει στα χέρια του κόσμου. Αυτό το 1,7 δισ. ευρώ είναι από τον κόσμο», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση