ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

50 ΧΡΟΝΙΑ RMHC: Όταν η φροντίδα οικογενειών έγινε η πιο στοργική αξία

Στόχος του RMHC η δημιουργία και υποστήριξη προγραμμάτων που βελτιώνουν την υγεία και ευημερία των παιδιών

Μια φορά κι έναν καιρό πριν από περίπου μισό αιώνα, η αγάπη συνάντησε τη φροντίδα! Και αυτό δεν είναι η αρχή ενός παραμυθιού αλλά η έναρξη και η χωρίς τέλος συνέχεια μίας αληθινής ιστορίας. Και από πού αντλεί φως και δύναμη; Από την ανιδιοτελή προσφορά.

Ronald McDonald House Charities (RMHC)

Απ’ αυτή τη «συνάντηση», λοιπόν, δημιουργήθηκε το Ronald McDonald House Charities, ένα μεγάλο δίκτυο τοπικών ομάδων που στηρίζει παγκοσμίως εκατομμύρια οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας. Είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 65 χώρες. Στόχος του η δημιουργία και υποστήριξη προγραμμάτων που βελτιώνουν την υγεία και ευημερία των παιδιών.

Δημιουργία πρώτου Ronald McDonald House

To RMHC άνοιξε τον πρώτο ξενώνα φιλοξενίας πριν από 50 χρόνια, με σκοπό να προσφέρει στις οικογένειες έναν αξιοπρεπή χώρο για να διανυκτερεύουν όταν έπρεπε να ταξιδεύουν στη Φιλαδέλφεια για την περίθαλψη του παιδιού τους. H Δρ. Audrey Evans οραματίστηκε τη δημιουργία του, ώστε οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα να μένουν κοντά στο ιατρικό κέντρο όπου νοσηλεύονταν τα παιδιά τους. Μέσα από αυτό το όραμα, υλοποιήθηκε η ανέγερση του πρώτου Ronald McDonald House. Δεν ήταν απλώς ένας ξενώνας αλλά ένα φιλόξενο «Σπίτι» που κρατούσε τις οικογένειες μαζί, κοντά στο νοσοκομείο, παρέχοντας πλήρη στήριξη στις δύσκολες στιγμές τους. «Μία οικογένεια με άρρωστο παιδί δεν είναι υγιής οικογένεια», είχε αναφέρει η συνιδρύτρια και παιδοογκολόγος Δρ. Audrey Evans, θεωρώντας ότι είναι εξίσου απαραίτητη η φροντίδα και στήριξη όλης της οικογένειας όταν ένα παιδί νοσηλεύεται.

Ακολούθως η επέκταση των υπηρεσιών του έγινε για να συμπεριληφθούν προγράμματα συνδεδεμένα με το RMHC -σε περισσότερες από 60 χώρες- με επίκεντρο την παροχή βασικών υπηρεσιών που συμβάλλουν στην εξάλειψη δυσκολιών, στην ενδυνάμωση των οικογενειών και στην προώθηση θεραπειών.

Η φροντίδα είναι παντού

Η φροντίδα έγινε ο «θεμέλιος λίθος» της ίδρυσης του RMHC, το 1974. Από τότε μέχρι σήμερα εμπνέει χιλιάδες εθελοντές, οι οποίοι συμπαραστέκονται με στοργή και ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο και στηρίζουν αφιλοκερδώς τις οικογένειες. Και η φροντίδα είναι πάντοτε «χειροπιαστή»· βρίσκεται σε κάθε γεύμα, σε κάθε αγκαλιά, ακόμη και στα χιλιόμετρα που διανύουν οι γονείς και τα αδελφάκια.

Οι πιο φωτεινοί «άγγελοι»

Από το προσωπικό και τους εθελοντές που στελεχώνουν κάθε Ronald McDonald House μέχρι και τους χορηγούς που κάνουν πιο άνετη την καθημερινότητα των οικογενειών, δημιουργήθηκε μία παγκόσμια κοινότητα που προσφέρει δωρεάν στέγη, σίτιση και ανακούφιση. Το χέρι που ακουμπάει συμπονετικά τον ώμο του άλλου είναι μία γνώριμη εικόνα σε κάθε ξενώνα, καθότι το RMHC με συναισθηματική, ψυχική και οικονομική στήριξη σε παγκόσμια βάση, μετέτρεψε τα ατελείωτα βράδια σε φωτεινές μέρες και την απογοήτευση σε ελπίδα. Με άλλα λόγια, κατορθώνει να προσθέτει τα πιο απαλά χρώματα ζωής στην «παλέτα» της αβεβαιότητας. Όπου κι αν συναντήσει κανείς ένα Ronald McDonald House αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ένα «Σπίτι» στο οποίο πολλαπλασιάζονται τα χαμόγελα, η αισιοδοξία παραμένει αλώβητη και η πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά βρίσκει γαλήνιο έδαφος.

Ronald McDonald House Charities Κύπρου

Το 2014 ιδρύθηκε στην Κύπρο το Ronald McDonald House Charities Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία, έχοντας ιδρυτικό εταίρο και κύριο υποστηρικτή του τα εστιατόρια McDonald’s™ Κύπρου. Όραμά του να γίνεται ευρέως γνωστή η προσπάθεια που καταβάλει για τη βελτίωση της ζωής των οικογενειών με παιδιά που έχουν νοσήσει, προσφέροντας στήριξη όπου και όταν χρειάζεται.

Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, το Ronald McDonald House Charities Κύπρου εργάζεται εντατικά για να κρατάει τις οικογένειες μαζί, ενώ σε συνεργασία με άλλα παραρτήματα του RMHC σε όλο τον κόσμο βοηθάει οικογένειες να μεταβούν δωρεάν στο εξωτερικό για να βρίσκονται κοντά στο παιδί τους.

Από τη μια άκρη του κόσμου, στη Λευκωσία

Στην Κύπρο υπάρχει ένα φιλόξενο «Σπίτι». Ο λόγος για το πρώτο Ronald McDonald House®, τον πρώτο σύγχρονο ξενώνα που παρέχει δωρεάν διαμονή, σίτιση και στήριξη σε οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο ή σε άλλα ιατρικά κέντρα της πρωτεύουσας. Είναι το δεύτερο έργο του RMHC Κύπρου, μετά τη δημιουργία κλινικής για παιδιά με καρδιακές παθήσεις στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Μακάρειο Νοσοκομείο και λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Διαθέτει 12 δωμάτια και κάθε ένα περιλαμβάνει χώρο ξεκούρασης, ιδιωτικό μπάνιο και ψυγείο.

Για να συνεχίσει να είναι «σπίτι μακριά από το σπίτι»

Το RMHC χρειάζεται όλο και περισσότερους εθελοντές και χορηγίες από ιδιώτες και εταιρείες. Μόνο έτσι θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται καθημερινά στις αυξανόμενες ανάγκες και να είναι το πιο ζεστό «καταφύγιο» και συνάμα το «Σπίτι» όπου ανθίζει η ελπίδα!

Κρατάμε τις οικογένειες μαζί

Γίνε κι εσύ Εθελοντής/τρια στο www.rmhc.org.cy

Facebook (ΣΗΜΑ) Ronald McDonald House Charities Cyprus

Instagram (ΣΗΜΑ) @RMHCCY

LinkedIn (ΣΗΜΑ) Ronald McDonald House Charities of Cyprus

McDonald’s Κύπρου

Family Restaurants Andreou Co. Ltd

Λεωφόρος Αθηνών 30-32, 6023, Λάρνακα

P.O Box: 42150, 6531 Λάρνακα-Κύπρος

Τηλ.: 24818131, E-mail: info@mcdonalds.com.cy 

Ιστοσελίδα: www.mcdonalds.com.cy 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση