ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ACI: Στο τοπ 6 της Ευρώπης τα κυπριακά αεροδρόμια τον Απρίλη

Ανεβαίνει η ζήτηση για ταξίδια παρά την αύξηση κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα η επιβατική κίνηση στα κυπριακά αεροδρόμια τον Απρίλιο. Με βάση την έκθεση εναέριας κυκλοφορίας για τον Απρίλιο του 2023, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα από τον ευρωπαϊκό εμπορικό οργανισμό αεροδρομίων ACI EUROPE, τα κυπριακά αεροδρόμια ήταν ανάμεσα σε αυτά με τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2019, καταγράφοντας συγκεκριμένα, αύξηση της τάξης του 11,9%. Σημειώνεται ότι η επιβατική κίνηση και στα δύο αεροδρόμια για τον μήνα Απρίλιο πλησίασε το 1 εκατ. επιβάτες - 966,354 επιβάτες (εισερχόμενους και εξερχόμενους) και για το επίπεδο τετραμηνίας ανήλθε στα 2,491,447 εκατ. επιβάτες. Αντίστοιχα, τον Απρίλιο του 2019, η επιβατική κίνηση και στα δύο κυπριακά αεροδρόμια ήταν 864,902 επιβάτες και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο ήταν 2,264,344 εκατ. επιβάτες.

Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα σημείωσαν εκτός από την Κύπρο και τα αεροδρόμια σε Ισλανδία (+14,5%), Ελλάδα (+11%) Πορτογαλία (+10,7%), Βουλγαρία (+8,7%) και Μάλτα (+8,4%).

Οι χαμηλότερες επιδόσεις

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +19,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι – με αποτέλεσμα οι όγκοι να είναι - 8,1% κάτω από τα προπανδημικά τους επίπεδα (Απρίλιος 2019). Πιο μακριά από την πλήρη ανάκαμψη είναι τα αεροδρόμια σε Σλοβενία ​​(-39,8%), τη Γερμανία (-26,1%), Σλοβακία (-25,9%) και Τσεχία (-23,7%).

Οι επιδόσεις των μεγαλύτερων αγορών σχετίζονται με την ψυχαγωγία και την αυξανόμενη αγορά διείσδυση αερομεταφορέων εξαιρετικά χαμηλού κόστους - με αεροδρόμια στην Ισπανία (+2,7%) και η Ιταλία (+1%) να επιτυγχάνουν πλήρη ανάκαμψη, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (-9,3%), τη Γαλλία (-12,8%) και – όπως αναφέρθηκε παραπάνω – τη Γερμανία.

Στα αεροδρόμια της υπόλοιπης Ευρώπης, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά +35,3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με αποτέλεσμα οι όγκοι να είναι μόλις -4,1% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα (Απρίλιος 2019).

Επιπλέον, τα αεροδρόμια στην Ουκρανία (-100%) έχασαν όλη την επιβατική κίνηση ενώ επηρεάστηκαν σημαντικά και τα αεροδρόμια στη Μολδαβία (-19,9%).

Ρωσία και Αρμενία

Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι η Ρωσία έχασε μόλις -2,8% και ήταν κοντά στους όγκους προ της πανδημίας λόγω της μετατόπισης της ζήτησης σε εγχώριες αγορές και αγορές εκτός ΕΕ+. Στο +95,1% οι επιδόσεις των αεροδρομίων στην Αρμενία, +75,4% στο Ουζμπεκιστάν και +24,2% στη Σερβία.

+21% σε σχέση με πέρσι


Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του ACI, η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων αυξήθηκε κατά +21,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Θεωρώντας ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη εκείνη την εποχή πέρυσι, η αύξηση αυτή είναι σημαντική. Ως αποτέλεσμα, σε σύγκριση με επίπεδα προ πανδημίας (Απρίλιος 2019), οι όγκοι τον Απρίλιο φέτος διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στο -7,6%, ενώ ήταν βελτιωμένοι σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του 1ου τριμήνου (-10,6%).

Ψηλά η ζήτηση

Στο μεταξύ, η ζήτηση για ταξίδια συνεχίζει να είναι σημαντικά ενισχυμένη, κι αυτό παρά την αύξηση του κόστους των ναύλων. Ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI EUROPE δήλωσε: «Ο Απρίλιος μας έφερε πιο κοντά στην πλήρη ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης. Οι διακοπές του Πάσχα αύξησαν τη ζήτηση, η οποία σαφώς συνέχισε να αψηφά τις πληθωριστικές πιέσεις. «Η αύξηση είναι αξιοσημείωτη όταν οι αεροπορικοί ναύλοι είναι 6 φορές υψηλότεροι από τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή». Σημείωσε παράλληλα ότι δεν ωφελήθηκαν όλα τα αεροδρόμια στον ίδιο βαθμό, με σημαντικές διαφορές να καταγράφονται ανάμεσα στα αεροδρόμια ακόμα και αεροδρόμια μίας χώρας.

Μόνο το 47% των ευρωπαϊκών αεροδρομίων έχουν ανακτήσει πλήρως τον όγκο επιβατών τους πριν από την πανδημία, όπως ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση