ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Από τρόφιμα μέχρι έπιπλα και μάρμαρα αγοράζουν από τα κατεχόμενα

Για αθέμιτο εμπορικό πόλεμο σε βάρος της κυπριακής δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σοβαρά προβλήματα στον τομέα του λιανικού εμπορίου ανέδειξε η σημερινή συζήτηση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη καθώς ζητήματα βγήκαν στην επιφάνεια στο πλαίσιο της συζήτησης για το e-kalathi στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής. Σήμερα, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα λειτουργίας υποστατικών στον τομέα του λιανικού που λειτουργούν παράνομα και χωρίς πολεοδομικές άδειες, με ζητήματα υγειονομικού ελέγχου και ισονομίας να εγείρονται στο λιανικό εμπόριο.

Έγινε έντονα λόγος για έλλειψη θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα την ανέγερση μεγάλου αριθμού περιπτέρων ή σημείων λιανικής πώλησης τροφίμων στον ίδιο δρόμο. Αναφέρθηκε επίσης περίπτωση παράνομη αδειοδότηση μιας επιχείρησης τροφίμων που λειτουργεί σε πολυκατοικία, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην είσοδο και την έξοδο των ενοίκων των διαμερισμάτων. Από τον πρόεδρο της επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, ζητήθηκε να δοθούν από όλες τις πλευρές υπομνήματα γραπτώς ώστε με την καταγραφή των ζητημάτων που υπάρχουν, για να προχωρήσουν σε συζήτηση διορθωτικών κινήσεων ή μέτρων.

Ανάμεσα στις στρεβλώσεις στην λιανική αγορά στην Κύπρο και το θέμα του του παράνομου εμπορίου προϊόντων από τα κατεχόμενα, καπνικών και άλλων και με καταναλωτές που ψωνίζουν από τα σουπερμάρκετ των κατεχομένων.

Ο Κ. Χατζηγιάννης, έκανε λόγο για αθέμιτο εμπορικό πόλεμο εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέφερε ότι η διέλευση δεν γίνεται μόνο μέσω οδοφραγμάτων αλλά από πάρα πολλά σημεία, από τα οποία περνούν αυτοκίνητα και νταλίκες από και προς τις ελεύθερες περιοχές. Πρόσθεσε ότι τα προϊόντα τα οποία έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές είναι με μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ, ενώ μιλώντας σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους διερωτήθηκε: «Μέχρι πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Είναι εκτός τόπου και χρόνου οι κρατικές μας υπηρεσίες όσο αφορά το εμπόριο με τα κατεχόμενα και πρέπει να θέσουμε αυτή την εμπορική συναλλαγή σε βάσεις ορθές και δίκαιες». Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπως την Ποταμιά, την Άχνα και τον Αστρομερίτη όπου η διέλευση διεξάγεται ελεύθερα, με κόσμο να μεταφέρει είτε τούβλα, είτε μάρμαρα, έπιπλα και τρόφιμα. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση που επικρατεί, σχολίασε καταληκτικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση