ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητείται η κυπριακή αεροπορική εταιρεία που κατά το Bloomberg είναι «υπό κατάρρευση»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εταιρεία είναι κυπριακή – Διαψεύδουν Cyprus Airways και Tus

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Αναστάτωση έχει προκαλέσει ένα δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο μια αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, κυπριακής ιδιοκτησίας, είναι εκτεθειμένη προφανώς οικονομικά. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις αερομεταφορές και στις εταιρείες χαμηλού κόστους από την πανδημία. Σε αυτό γίνονται αναφορές ότι κάποιες εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας κάνοντας λόγο για μια εταιρεία της Κύπρου και δυο της Αλβανίας. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα υποστηρίζει. «Στις πιο εκτεθειμένες αεροπορικές εταιρείες συγκαταλέγονται μία από την Κύπρο και δύο από την Αλβανία, καθώς και εταιρείες με έδρα τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία. Αυτό θα ευνοήσει τους ισχυρότερους παίκτες στην Ανατολική Ευρώπη, κυρίως τη Wizz και τη Ryanair με έδρα τη Βουδαπέστη, καταλήγει η Bernstein, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν σε αγορές που θα μείνουν «ορφανές».

Διαψεύδουν

Του δημοσιεύματος και της έκτασης που προσέλαβε στον εγχώριο τύπο ακολούθησαν αντιδράσεις από τις δυο μοναδικές αεροπορικές εταιρείες που είναι κυπριακές. Την Cyprus Airways και την Tus. Κι οι δυο οι εταιρείες σύμφωνα με το Sigma διέψευσαν ότι το δημοσίευμα του Bloomberg τις αφορά. Η Tus επικαλείται την πρόσφατη επένδυση που έκανε σε τέσσερα νέα αεροσκάφη η δε Cyprus Airways στα θετικά αποτελέσματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η «Κ» επικοινώνησε και με τον εδώ αντιπρόσωπο της ρουμάνικης εταιρείας Blue Air η οποία μέχρι και την έναρξη της πανδημίας είχε ως βάση το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Όπως μας αναφέρθηκε η Blue Air δεν είναι κυπριακή εταιρεία και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μόνο το δρομολόγιο Λάρνακα Βουκουρέστι.

Έλεγχοι

Με βάση το πλαίσιο λειτουργίας και αδειοδότησης αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο, το οικονομικό κομμάτι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τις άδειες που πρέπει να εξασφαλίσει μια εταιρεία. Τα οικονομικά των αεροπορικών εταιρειών ελέγχονται από την Αρχή Αδειοδοτήσεων που υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών. Εκτός από τις αρχικές διαδικασίες προκειμένου μια εταιρεία να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες, η Αρχή Αδειοδοτήσεων ελέγχει κάθε χρόνο και τα οικονομικά των εταιρειών. Όπως μας λέχθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχει προκύψει ζήτημα οικονομικής υφής για κάποια από τις δυο κυπριακές εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση