ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαντήσεις στις ενστάσεις για το φωτοβολταϊκό στην Σολέα

Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες άδειες για την δημιουργία του έργου

Newsroom K

Για το τέλος Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η παράδοση του φωτοβολταϊκού πάρκου στον Άγιο Επιφάνειο Σολέας, δυναμικότητας 10 MW, ωστόσο η συνέχιση των εργασιών βρίσκει εμπόδιο την ένσταση του κοινοτικού συμβουλίου Φλάσου, το οποίο προχώρησε με την υποβολή ένστασης για τη διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας χωματουργικών εργασιών, στο πλαίσιο κατασκευής του έργου.

Το πάρκο χωροθετείται σε εκκλησιαστική γη της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου και υλοποιείται από την εταιρεία S.P.E Solea Park Energy Ltd.
Σε απάντηση των ενστάσεων η εταιρεία Solea Park Energy επισημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, όπως το Τμήμα Πολεοδομίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών, την Επαρχιακή Διοίκηση και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Επιπρόσθετα αναφέρει ότι, η περιοχή στην οποία χωροθετείται το πάρκο είναι άγονη και δεν αξιοποιείται για γεωργικούς σκοπούς, ενώ πρόκειται για έκταση η οποία έχει υποστεί δυο μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν με ελάχιστη εναπομείναντα βλάστηση. Σημειώνει δε, ότι η βόρεια/βορειοδυτική πλευρά του τεμαχίου που αποτελείται από πευκόφυτη βλάστηση έχει παραμείνει ανέπαφη.

Ενστάσεις και απαντήσεις

Οι ενστάσεις της κοινότητας Φλάσου που υποβλήθηκαν με επιστολή προς τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αφορούν έξι σημεία. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για αλλαγές στην φύση και την έκταση των χωματουργικών εργασιών σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής, για υποβάθμιση του φυσικού και αγροτικού τοπίου, για αποκοπή δέντρων και για επέκταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου. Από την πλευρά της η εταιρεία σημειώνει ότι η δημιουργία δρόμων και ο επηρεασμός της μορφολογίας του εδάφους και άλλων παρεμβάσεων, είναι μονόδρομος για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου.


Επισημαίνει ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις και μελέτες ώστε οι παρεμβάσεις να επιφέρουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά στο περιβάλλον και το έδαφος. Σύμφωνα δε με την τελική γνωμάτευση, η επιφάνεια κάλυψης του εδάφους με φωτοβολταϊκά πλαίσια που απαιτείτο βάση της άδειας ήταν 66,500 τ.μ. από συνολική έκταση γης 495,991 τ.μ., ενώ τελικά η κάλυψη όπως προκύπτει με την τελική χωρομέτρηση του έργου με μικρότερο αριθμό φ/β πλαισίων ανέρχεται σε 44,440 τ.μ.

Σημειώνει επίσης ότι το σύνολο των δένδρων που αποκόπηκαν σύμφωνα με τις υποδείξεις και την άδεια του Τμήματος Δασών ανέρχεται σε 18 και όχι 200 δέντρα που έχει αναφέρει το κοινοτικό συμβούλιο. Επιπλέον αναφέρει ότι τα υδατορέματα, αργάκια της περιοχής κατά τον σχεδιασμό και εκτέλεση του έργου έχουν διασφαλιστεί και δεν έγινε καμία επέμβαση.

Εκτιμά δε ότι το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο θα απαλλάξει το περιβάλλον από ένα σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης που επιφέρει η χρήση υγρών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Η εταιρεία σημειώνει ότι με τη δημιουργία και λειτουργία τέτοιων έργων κινείται η οικονομία, προσφέρονται θέσεις εργασίας, μειώνεται η εξαγωγή συναλλάγματος αφού περιορίζεται η αγορά υγρών καυσίμων από το εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, συνολικής δυναμικής 10 MW, θα προσφέρει στο περιβάλλον εξοικονόμηση 7,300 τόνων CO2 ετησίως που αυτό αντιστοιχεί σε απορρόφηση CO2 από 331,830 δέντρα ή σε απόσυρση 55,810 αυτοκινήτων και θα βοηθήσει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για χρήση ΑΠΕ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ανοίγει την Παρασκευή η Πύλη Εμβολιασμού για ηλικίες 59 και 60 ετών

«Ποιος φωστήρας παρακάμπτει τα άτομα ηλικίας 61 ετών και άνω και δίνει προτεραιότητα σε άτομα μικρότερης ...»
Theodoros  |  22:15

Καταγγελίες Γ. Αρέστη κατά ΚΕΔΙΠΕΣ για επιλεκτική διαρροή εις βάρος του γιου του και του ιδίου

«Οφείλει ο Γενικός Εισαγγελέας, τουλάχιστόν να διασώσει το κύρος του θεσμού που εκπροσωπει, να εμπλακεί ...»
Ηρόδοτος Χριστοδουλίδης  |  11:24

8 διευθύνσεις για bao bun που έρχονται στην πόρτα σου

«Καλό το άρθρο, αλλά παραλείψατε να αναφέρετε το καλύτερο bao bun στη Λευκωσία, το Bao Cyprus (@bao_cyprus)! ...»
Μαρία Πυρίσιη  |  17:58

Μπαχτσελί για τζαμί στη Λεμεσό: Ο Τούρκος δεν έχει φίλο πέραν από τον Τούρκο

«Γιατί δεν λέει ή γράφει καποοιος ότι η μηναρές ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗ , έχει προσκολιθεί σε υφιστάμενο χριστιανικό ...»
ΜΧ  |  15:03

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση