ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:37
 

Στον Λακκοτρύπη η Επιτροπή Εμπορίου για το ΧΑΚ

Η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ ΧΑΚ και Υπουργείου για την ελεύθερη αγορά ενέργειας, και ο ρόλος του διαχειριστή μεταφοράς Κύπρου

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η πρόταση του ΧΑΚ προς το Υπουργείο Ενέργειας για ανάληψη αρμοδιότητας λειτουργού αγοράς ηλεκτρισμού δεν πήρε τελικά το πράσινο φως από το Υπουργείο Ενέργειας το οποίο αποφάσισε όπως οι αρμοδιότητες της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού παραμείνουν στον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου. Το θέμα συζητήθηκε κατά την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, και σε υψηλούς τόνους, με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Μαρίνο Χριστοδουλίδη να κάνει λόγο για απόφαση που λήφθηκε χωρίς να ζητηθούν οι όποιες διευκρινήσεις και που βασίστηκε μόνο στις εισηγήσεις του ανταγωνιστή του ουσιαστικά, Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας. Στην τριμελή επιτροπή η οποία συστάθηκε για εξέταση της πρότασης του ΧΑΚ συμμετείχε λειτουργός υπ. Εμπορίου, της ΡΑΕΚ και του Υπουργείου Οικονομικών ενώ υπέβαλε τις απόψεις του και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς.

Από την πλευρά της η επιτροπή Εμπορίου της Βουλής διά του Προέδρου της Ανδρέα Κυπριανού ανέφερε στην «Κ» ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας επίκειται συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας και αντιπροσωπείας της Επιτροπής προκειμένου να δοθούν διευκρινήσεις για την απόφαση του Υπουργείου υπέρ του Διαχειριστή και κατά της πρότασης του ΧΑΚ. Ιδιαίτερα από την στιγμή που όπως τόνισε ο κ. Κυπριανού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη. Εξάλλου, σημείωσε, έχει παρατηρηθεί ήδη μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα της μετάβασης της Κύπρου στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρισμού και τίθενται ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί το τμήμα να κινηθεί στα στενά χρονικά πλαίσια που επιτάσσει η αλλαγή. 

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΧΑΚ δεν τυγχάνει υποστήριξης από την ΡΑΕΚ, τον Διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ενέργειας και το Υπουργείο Εμπορίου, αλλά υποστηρίζεται από ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, το ΕΤΕΚ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι επιστολές

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου ο Υπουργός ενέργειας γνωστοποίησε στο ΧΑΚ την απόρριψη της πρότασης του Χρηματιστηρίου. 

Αιτιολογώντας την απόφαση του, το Υπουργείο ενημερώνει το ΧΑΚ ότι η πρόταση του θα επιφέρει χρονική καθυστέρηση 1,5 έτους λόγω της ανάγκης εξέτασης και τροποποίησης του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου και της τροποποίησης των εγγράφων του διαγωνισμού και των τεχνικών προδιαγραφών για το σύστημα.

Όσον αφορά τη μείωση του κόστους, η Επιτροπή Αξιολόγησης εκτίμησε το κεφαλαιουχικό και λειτουργικό κόστος στη βάση της πρότασης του ΧΑΚ σε περίπου 12 εκατ., ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος με βάση την υφιστάμενη λύση, όπως σημειώνεται είναι στα 9 εκατ., ευρώ.

Επισημαίνεται επίσης ότι η εκτίμηση του κόστους δεν περιλαμβάνει το κόστος για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον Διαχειριστή για την τροποποίηση και την εξέταση των κανόνων αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ δεν λήφθηκε υπόψη οποιοδήποτε επιπλέον κόστος προσωπικού που πιθανό να απαιτηθεί για την λειτουργία αγοράς ηλεκτρισμού από το ΧΑΚ.

Προσθέτει επίσης ότι ο Διαχειριστής δεν συμμετείχε απευθείας σε καμία από τις συναντήσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης αλλά κατέθεσε γραπτώς απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που του υπέβαλε η ΡΑΕΚ με επιστολή της.

 

Στις 26 Μαρτίου ακολούθησε η απάντηση του ΧΑΚ. Καμία συνάντηση ή επικοινωνία δεν είχε προηγηθεί της απόφασης του Υπουργείου Ενέργειας αναφέρει το ΧΑΚ, επισημαίνοντας το εξάλλου και στην απαντητική επιστολή του προς τον Υπουργό Ενέργειας με ημερομηνία 26 Μαρτίου. Όπως διαφάνηκε εκ του αποτελέσματος, αναφέρει η επιστολή του ΧΑΚ, «η επιτροπή φαίνεται να υιοθέτησε στην ολότητα του τις τοποθετήσεις του Διαχειριστή».

Αμφισβητεί την απόφαση του Υπουργείου σε πέντε σημεία. Την χρονική καθυστέρηση 1.5 έτους η οποία θα επέρχετο στην διαδικασία με την πρόταση του ΧΑΚ. Το κριτήριο της μείωσης του κόστους λειτουργίας και τα συμπεράσματα του Διαχειριστή ως προς το θέμα, το ύψος του κεφαλαιουχικού κόστους, και το κόστος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, το οποίο όπως αναφέρεται στην επιστολή «αγνοήθηκε πως στην πρόταση του ΧΑΚ συμπεραλαμβάνεται ξεκάθαρα το κόστος αυτό».

Όσον αφορά τα μη οικονομικά πλεονεκτήματα, αναφέρεται ότι «το συμπέρασμα της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι το λιγότερο ισοπεδωτική για τον απλούστατο λόγο ότι αγνοεί το σημαντικό κόστος που θα χρειαστεί ο Διαχειριστής για να γίνει μέλος του Price Coupling of Regions το οποίο από μόνο του είναι σήμερα στα 2 εκατ. ευρώ». Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η εφαρμογή και χρήση του αλγόριθμου είναι έργο πολύπλοκο, χρονοβόρο και κοστοβόρο ενόψει της ανάγκης για εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό».

Τέλος αναφέρει ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης αγνοεί το γεγονός ότι η πρόταση του ΧΑΚ έχει το πλεονέκτημα της χρήσης της ίδιας πλατφόρμας και για την λειτουργία αγοράς φυσικού αερίου στο άμεσο μέλλον. Καλεί ως εκ τούτου το Υπουργείο να αναθεωρήσει την προσέγγιση του και να επανεξετάσει το θέμα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X