ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:16
 

Από την Κύπρο ξεκινά η νέα στρατηγική των αεροδρομίων

Βάσει της στρατηγικής βιωσιμότητας, η λειτουργία των αεροδρομίων επικεντρώνεται στο κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους ρόλο.

Της Μαρίας Ηρακλέους

Με το βλέμμα στραμμένο στο περιβάλλον το συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων ACI Europe με θέμα Transform or die- Airports and the sustainability challenges το οποίο πραγματοποιείται στη Λεμεσό από την διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Michael Kekloch  τόνισε την επίδραση των αερομεταφορών στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τόνισε ότι το σύμφωνο της στρατηγικής, δίνει ένα εργαλείο στα αεροδρόμια ώστε να θέσουν ως πυλώνα λειτουργίας τους τον κοινωνικό τους ρόλο και να επικεντρωθούν στο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό τους εκτόπισμα. Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η στρατηγική αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των αεροδρομίων να αναπτύξουν την δική τους στρατηγική βιωσιμότητας. Στη βάση της συμφωνίας, τα συμβαλλόμενα αεροδρόμια (194 αεροδρόμια τα οποία διαχειρίζονται 40 εταιρείες σε 24 χώρες) δεσμεύονται να επιτύχουν μηδενική εκπομπή ρύπων το αργότερο έως το 2050.  

Πάντως ο περιβαλλοντικός προσανατολισμός δεν είναι καινούργιο στοιχείο στην στρατηγική των αεροδρομίων, αφού αποτελεί μέρος των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ήδη κατά την περσινή συνάντηση του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Στην βάση αυτών των αποφάσεων το Συμβούλιο έχει θέσει ως στόχο μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050. 

Μιλώντας εκ μέρους της Hermes Airports η πρόεδρος των αεροδρομίων Ελένη Καλογήρου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της εταιρεία για πιο φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία των αεροδρομίων. Αυτή την στιγμή η εταιρεία είναι στη διαδικασία εξασφάλισης αδειών για την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών, ένα σε κάθε αερολιμένα, οι οποίοι θα παράγουν μεταξύ 25% -30% των ενεργειακών αναγκών λειτουργίας. Όπως επισήμανε η κα Καλογήρου με την λειτουργία των φωτοβολταϊκών σταθμών θα καταφέρουν να μειώσουν, σημαντικά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα φωτοβολταϊκά αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σημείωσε ότι ήδη η εταιρεία έχει αποκτήσει την διαπίστευση ACI Level 3+ -Nututality, κάτι που όπως τόνισε καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η εταιρεία στο περιβάλλον.

Στόχος μας είναι σημείωσε η κα Καλογήρου είναι «η εξυπηρέτηση των πελατών με τη λειτουργία καινοτόμων, ασφαλών και πιο αποδοτικών αεροδρομίων φιλικά προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνα με φιλικό προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο».

Λειτουργία και υπηρεσίες αεροδρομίου

Η κα Καλογήρου υπογράμμισε ότι η Hermes Airports παραμένει προσηλωμένη στην παροχή νέων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών των αεροδρομίων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μεταβαλλόμενες ανάγκες ενός ευρέος φάσματος επιβατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επανασχεδιασμός των εμπορικών χώρων του αεροδρομίου της Λάρνακας, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει 18 μήνες.

Από το 2006 η επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί πέραν των 60% από 6.7 εκατομμύρια, στα 11 εκατομμύρια, ανεξάρτητα από τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς. Ο αριθμός των αερογραμμών στην Κύπρο έχει αυξηθεί από 20 στις 70 και ο αριθμός των προορισμών διπλασιάστηκε από 60 σε 120, σε 40 χώρες. Η πρόοδος βασίζεται σε αριθμό διαφορετικών χωρών, μοντέλων αεροδρομίων και ομάδων πελατών. Με σκοπό την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης, τα δύο αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου απασχολούν δεκαοκτώ χιλιάδες προσωπικό. Η λειτουργία των αεροδρομίων συμβάλλει στο 4% του ΑΕΠ της χώρας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Την ίδια ώρα, μερίδα κόσμου που θέλει να κατευνάσει τις ανησυχίες περί αύξησης των τιμών -όπως το Υπουργείο- ...»
YIANNOULIS  |  14:15

Ανέβηκαν 12 σεντ τα καύσιμα σε ένα χρόνο

«Το Κράτος, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΔΕΙ στους πολίτες !!! ΠΑΝΤΑ πέρνει, πέρνει ΠΕΡΝΕΙ !!!!!!!»
YIANNOULIS  |  14:02

Δημοψήφισμα ΠΣΕΜ για ολοήμερη αποχή

«Γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να βασανίζουμε τα παιδιά μας με εξετάσεις; Στα Δημοτικά τις έχουμε σταματήσει ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  12:46

#PoliticsBlog Οι χρυσές συμβουλές των χρυσών συμβούλων και ο τραυματισμός Γεάδη

«Πληρώνουμε 103 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για 2 μόνο συμβούλους του κ.Χριστοδουλίδη. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ...»
Rikkos  |  12:41

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X