ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισε το λίφτινγκ στην παλιά Λευκωσία

Δεκαοκτώ επιχειρήσεις δίνουν άλλη νότα στην εντός των τειχών πόλη, ξεκινά η ανάπλαση της Τρικούπη και της Λαϊκής αγοράς

Της Μαρίας Ηρακλέους

Αλλάζει πρόσωπο η παλιά Λευκωσία η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε κάτι περισσότερο από ένα χαλαρό στέκι για καφέ για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Φιλοδοξεί να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο επιχειρηματικότητας και εμπορικότητας, είτε προσελκύοντας νέες επιχειρήσεις, είτε μέσω αναβάθμισης των υφιστάμενων. Για τον σκοπό αυτό, ποσό ύψους 700 χιλιάδων ευρώ θα διατεθεί μέσω του σχεδίου χορηγίας για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε 18 επιχειρήσεις, στην παλιά πόλη, μεταξύ αυτών, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχείο μπουτίκ και αρχιτεκτονικά γραφεία.

Όπως προνοείται στο σχέδιο, η χορηγία αφορά το 75% του αποδεκτού προϋπολογιζόμενου κόστους της επιλέξιμης δαπάνης, με ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας το ποσό των €40.000 ανά επιχείρηση. Ένα σχέδιο το οποίο αξιοποίησαν νέοι επιχειρηματίες όπως ο Στέλιος Αχιλλέως, ο οποίος αρχές φθινοπώρου θα ανοίξει για πρώτη φορά την πόρτα του στούντιο τρισδιάστατης εκτύπωσης σε σημείο απέναντι από τον χώρο στάθμευσης Φανερωμένης. Μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι η επιλογή της παλιάς Λευκωσίας συνδυάζεται με πολλές προ οπτικές και πλεονεκτήματα, όπως το ότι πρόκειται για πολυσύχναστη περιοχή και έχει εγγυημένη επισκεψιμότητα.
*Σε αναβαθμίσεις ύψους 65,6 χιλιάδων ευρώ προχωρά η διεύθυνση της μικρής υπεραγοράς GreenTree στην Ονασαγόρου. Οι εργασίες θα
ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν αρχές του 2022.

Το σχέδιο αναζωογόνησης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην περιοχή. Η είδηση για μεταστέγαση της αρχιτεκτονικής σχολής στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης ήρθε μεν μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου αναζωογόνησης, εντούτοις θεωρείται μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για την δραστηριότητα τόσο του γραφείου του, όσο και των τριών αρχιτεκτονικών γραφείων και του Studio Interior and furniture design που θα δραστηριοποιηθούν στην εντός των τειχών πόλη, το επόμενο διάστημα.

Κάβα κυπριακών κρασιών

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και όχι μόνο στην εστίαση», ανέφερε στην «Κ» ο Παναγιώτης Μεντζής ιδιοκτήτης της δημοφιλούς ταβέρνας Ζανέττος στην οδό Τρικούπη. Περιγράφει ότι ήδη μπαίνει νέο αίμα στο κεφάλαιο επιχειρήσεις στην περιοχή και το σκηνικό άρχισε να αλλάζει, αφού άρχισαν να κατεβαίνουν νεαροί επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα την αρχιτεκτονική. Πέραν των νέων επαγγελματιών, του σχεδίου έχουν επωφεληθεί και υφιστάμενες επιχειρήσεις, όπως και η ταβέρνα του κ. Μεντζή.

Αυτή την περίοδο μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές και είναι έτοιμη να ανοίξει σε δύο εβδομάδες με άλλα 100 τ.μ. εξωτερικού χώρου. Έχει επίσης προσθέσει στο μενού της και κάβα κυπριακών κρασιών για πώληση σε πελάτες εντός και εκτός εστιατορίου. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Μεντζής, πρόκειται για αναβάθμιση πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων οι 34 χιλιάδες θα δοθούν μέσω του σχεδίου ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.


*Η μεταστέγαση της αρχιτεκτονικής σχολής στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης, θεωρείται μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για την
δραστηριότητα των τριών αρχιτεκτονικών γραφείων και του στούντιο τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή.

Αναβαθμίζεται το Green Tree

«Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην παλιά Λευκωσία λόγω της πανδημίας» αναφέρει η Αναστασία Γερολέμου, βοηθός γενική διευθύντρια της υπεραγοράς GreenTree στην γωνία Ευρυπίδου και Ονασαγόρου, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εκτιμά ότι η κατάσταση το επόμενο διάστημα θα αλλάξει άρδην και σύντομα η περιοχή θα ανακτήσει την ζωντάνια και την επισκεψιμότητά της. Ως εκ τούτου, η διεύθυνση προχωρά σε αναβαθμίσεις τόσο στην πρόσοψη όσο και στο εσωτερικό της υπεραγοράς, ύψους 65,6 χιλιάδων ευρώ, εκ των οποίων οι 40 χιλιάδες θα καλυφθούν μέσω του Σχεδίου. Οι αλλαγές αφορούν την εξωτερική αναβάθμιση αλλά και τμημάτων εντός της υπεραγοράς, συντήρηση του υπόγειου αποθηκευτικού χώρου και εξω ραϊσμός των χώρων ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία ψωνίσματος των πελατών (κυρίως τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής) με στόχο την προσέλκυση και νέων. Εκτιμάται ότι με την αναβάθμιση του χώρου θα ανοίξουν θέσεις εργασίας στην υπεραγορά και θα ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών. Η αναβάθμιση του χώρου θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες ενώ αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αρχές του 2022.

Αλλαγές στο Φανερωμένης 70

Στο σχέδιο συμμετέχει και το ίδρυμα Φανερωμένης 70 απέναντι από την εκκλησία της Φανερωμένης. Μιλώντας στην «Κ» η Κυριακή Κώστα εκ των ιδιοκτητών του χώρου, ανέφερε ότι με την αναβάθμιση ενισχύεται το έργο που επιτελεί το ίδρυμα αλλά και ευρύτερα η περιοχή της παλιάς Λευκωσίας. Στο πλαίσιο του σχεδίου θα λάβουν περίπου 35 χιλιάδες ευρώ για επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν ανακαίνιση και συντήρηση του χώρου. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και θα ολοκληρωθούν εντός Οκτωβρίου, με στόχο οι εικαστικές και πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και εργαστήρια του ιδρύματος να φιλοξενούνται σε ένα πιο σωστά διαμορφωμένο χώρο. Σχολίασε ωστόσο ότι το γεγονός ότι η χορηγία παραχωρείται μετά την εκτέλεση των εργασιών και αφού προσκομιστούν πρωτότυπα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και πρωτότυπες αποδείξεις πληρωμής, υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να επωμιστούν οι ίδιοι τα έξοδα αναβάθμισης του χώρου τους με πιθανές επιπτώσεις και στο τελικό αποτέλεσμα.

Δεύτερες σκέψεις για boutique hotel

Μια από τις περιπτώσεις η οποία έχει εξασφαλίσει έγκριση για δραστηριοποίηση στην παλιά Λευκωσία, είναι και η περίπτωση της Castel Buono Holdings, η πρόταση της οποίας αφορούσε τη δημιουργία boutique ξενοδοχείου στην οδό Αισχύλου. Ωστόσο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής άδεια από την Πολεοδομία, λόγω τεχνικών θεμάτων που επικαλείται η Πολεοδομία τα οποία καθιστούν το έργο μη βιώσιμο. Η πρόταση της εταιρείας αφορά την δημιουργία Boutique ξενοδοχείου, με εμβαδόν περίπου 480 τ.μ., δύο ορόφων και 17 δωματίων, ενώ φαίνεται να υπάρχει ζήτημα για την χρήση 2ου ορόφου. Η προκαταρκτική αίτηση για άδεια υποβλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η απάντηση από το Τμήμα Πολεοδομίας ήρθε τελικά τον Μάιο. Πηγές από την εταιρεία ανέφεραν στην «Κ» ότι ενώ υπάρχει όραμα για να αλλάξει πρόσωπο η περιοχή, εντούτοις προβάλλονται προσκόμματα τα οποία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα κάποια έργα να μην προχωρήσουν. «Θα έπρεπε», αναφέρουν, «να υπάρξει ένα είδος one stop shop ώστε τέτοιες επενδύσεις να προωθούνται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να υποβάλλονται σε γραφειοκρατικές δοκιμασίες». Αυτή την στιγμή υπάρχει προβληματισμός και γίνονται δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά το έργο. Όπως περιγράφουν στην «Κ», υπάρχουν διάφορες σκέψεις στο τραπέζι για αλλαγή μοντέλου από τουριστική χρήση σε επιχειρηματική χρήση του χώρου. Τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση του χώρου για τη δημιουργία γραφείων ή ενδεχομένως φοιτητικές εστίες, δεδομένης και της μεταφοράς της αρχιτεκτονικής σχολής στην περιοχή.

Η ανάπλαση σε ΓΣΠ, Τρικούπη και λαϊκή 

«Τα έργα που έχουν γίνει, είτε αυτά αφορούν αναπλάσεις του κτιστού περιβάλλοντος είτε άλλων μόνιμων χρήσεων, αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για τη δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων και για την επέκταση υφιστάμενων», αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Ανέφερε ότι σε δύο μήνες θα προκηρυχθούν προσφορές για την ανάπλαση της ιστορικής εμπορικής οδού Τρικούπη, ενώ το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των όψεων κτηρίων στις οδούς Ρηγαίνης και Βουλγαροκτόνου και την ανακαίνιση τριών διατηρητέων κτηρίων. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες για την ανάπλαση τμήματος της Λαικής Αγοράς με τις εργασίες να ολοκληρώνονται τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι εργασίες αφορούν βελτιωτικά έργα σε τμήμα της περιοχής του Δημαρχείου – πεζόδρομος της οδού Επτανήσου καθώς και την σύνδεση του τμήματος της τάφρου μεταξύ των προμαχώνων Νταβίλα και Κωστάντζα, με νέα διάνοιξη περάσματος κάτω από την Πλατεία Δώρου Λοΐζου (γέφυρα Κάνιγγος) για πεζούς και ποδήλατα. Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση της συνέχειας της τάφρου σε ένα ενιαίο δακτύλιο που θα περιβάλλει το τείχος και θα επιτρέπει τη συνεχή διακίνηση πεζών και ποδηλάτων, με στόχο να βελτιώσει την προσβασιμότητα και την ελκυστικότητα του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου. Καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας θεωρείται η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ. Αυτό το διάστημα αξιολογούνται οι προσφορές επτά εταιρειών και υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα αρχίσουν εντός φθινοπώρου. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και στοχεύει στη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής καθώς και στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης χωρητικότητας 570 οχημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση