ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ASTROBANK - Χρονιά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών το 2023

Προσήλωση στην ποιοτική εξυπηρέτηση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρά τις προκλήσεις που επέφερε η πανδημία δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα για την κοινωνία, η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά ανθεκτική και ικανή να υπερβεί τα όποια εμπόδια. Στη διάρκεια αυτής της κρίσης επιταχύνθηκε ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και οργανισμών, με την τεχνολογία να δίνει λύσεις στα αδιέξοδα που δημιούργησε η πανδημία. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία έδειχνε να ανακάμπτει με ταχείς ρυθμούς μετά την πανδημία, εντούτοις ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε εκ νέου τα δεδομένα.

Tο 2023 πιθανόν να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις λόγω του Ουκρανικού. Θα πρέπει ωστόσο να έχουμε υπόψη ότι σε κάθε κρίση, κρύβονται και σημαντικές ευκαιρίες, κάτι που διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τουρισμού που έδωσε σημαντική ώθηση στην οικονομία, παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς. Ακριβώς γιατί ήρθαν στο προσκήνιο νέες αγορές που κάλυψαν αρκετό από το χαμένο έδαφος.

H Astrobank επέστρεψε στην κερδοφορία το 2021 παραμένοντας εύρωστη, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και πλεονάζουσα ρευστότητα

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαφαινόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, δεν πρέπει να μας πτοεί. Οι ενδείξεις, τόσο για το τελευταίο εξάμηνο του 2022 όσο και για το 2023 παραμένουν θετικές. Προσμετρώντας την ανθεκτικότητα που επέδειξε η κυπριακή οικονομία σε εξωγενείς παράγοντες, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος αναμένεται να κλείσει γύρω στο 6%, ενώ το τρίτο τρίμηνο ήταν 5,5%, αρκετά πιο ψηλός από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, οι δείκτες είναι και σε αυτή την κατηγορία θετικοί, καθώς έχουμε πέσει κάτω, ακόμα και από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, η AstroBank επέστρεψε στην κερδοφορία το 2021 παραμένοντας εύρωστη, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και πλεονάζουσα ρευστότητα. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) είναι συνεχής, όπως και οι αναδιαρθρώσεις χωρίς πωλήσεις χαρτοφυλακίου. Ενδεικτικά, το 2021 έκλεισε με τα ΜΕΧ να είναι γύρω στα 26%, με ακόμα περαιτέρω μείωση στο 21% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη μείωση σε μονοψήφιο αριθμό. Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στις πωλήσεις ακινήτων, που είχαν ανακτηθεί μέσω διακανονισμών MEX. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στο ίδιο πλαίσιο και κατά τη φετινή χρονιά.

Για το 2023, η AstroBank θα συνεχίσει να έχει στις προτεραιότητές της τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της, με στόχο να επεκταθεί προσεκτικά σε καινούριο δανεισμό, προχωρώντας παράλληλα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω βιώσιμων αναδιαρθρώσεων. Παράλληλα, αξιοποιώντας το νέο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία με την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, στοχεύουμε στην περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών μας, προκειμένου να παρέχουμε στους πελάτες μας γρήγορες, εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Στα άμεσα σχέδια μας, παράλληλα με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι και η υιοθέτηση πρωτοβουλιών και πρακτικών που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, θα εργαστούμε για την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Τράπεζας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου περιβάλλοντος εργασίας για τους εργαζομένους μας.

Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε ως χώρα μέχρι το 2026 για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, διανοίγει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για την Κύπρο. Τα κεφάλαια της ΕΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να συνδράμουν στην αύξηση των χορηγήσεων και στον περιορισμό των κινδύνων, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι πόροι να αξιοποιηθούν, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.

AstoBank: Προσήλωση στην ποιοτική εξυπηρέτηση

Σύγχρονη και ευέλικτη, με ικανότητα προσαρμογής και άμεσης αντιμετώπισης των συνεχόμενων προκλήσεων, η AstroBank αναδεικνύεται σε κεντρικό πυλώνα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία. Με γερά θεμέλια και δυναμική ανάπτυξη, προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες λιανικής, εταιρικής και διεθνούς τραπεζικής και private banking. Εστιάζει στην έγκαιρη, προσωπική και ποιοτική εξυπηρέτηση στους πελάτες της, ιδιώτες και επιχειρήσεις, μέσα από δίκτυο 15 καταστημάτων και επιχειρηματικών κέντρων σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η εδραίωσή της στην κυπριακή αγορά, ακόμη και η απόσπαση διεθνών και εγχώριων διακρίσεων, οφείλεται στην αφοσίωση στο στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη, βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής ευημερίας. Χρηματοδοτεί τομείς που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας όπως είναι η υγεία, η πράσινη ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εκπαίδευση και η τουριστική βιομηχανία και συνεχίζει να στηρίζει βιώσιμες επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ως πρωτοπόρος στον τομέα χρηματοδότησης έργων πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, έχει χρηματοδοτήσει σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, ενώ βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης δανειοδοτήσεις για άλλα παρόμοια έργα που βοηθούν τη χώρα στην πράσινη μετάβαση.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην ποιοτική εξυπηρέτηση αναβαθμίζοντας και απλοποιώντας διαδικασίες, προϊόντα και υπηρεσίες με λύσεις και επιλογές στα μέτρα κάθε πελάτη που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων transaction banking, πιστώσεις, εγγυητικές και ταμειακή διαχείριση καθώς και ασφαλιστικές υπηρεσίες ζωής και γενικού κλάδου.

Παρέχει πλήρη γκάμα αποταμιευτικών και δανειοδοτικών επιλογών και επικεντρώνεται στις στεγαστικές δανειοδοτικές λύσεις. Είναι η μοναδική τράπεζα που προσφέρει Στεγαστικό Overdraft, το οποίο αφορά σε μία έξυπνη και πρωτότυπη δανειοδοτική λύση που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των στεγαστικών δανείων, με τα οφέλη ενός τρεχούμενου λογαριασμού με όριο.
Εξάλλου, πελάτες που ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις για τις καταθέσεις τους, μπορούν να αξιοποιήσουν την ομάδα Επενδυτικής Στρατηγικής μέσω άρτια καταρτισμένων Private Bankers οι οποίοι παρακολουθούν το χαρτοφυλάκιο και καθοδηγούν τις επιλογές τους.

H AstroBank έχει επίσης καινοτομήσει σε υπηρεσίες όπως το paperless cashier, όπου ο πελάτης κατά τις συναλλαγές του στα ταμεία, λαμβάνει όλα τα αποδεικτικά έγγραφα με email και υπογράφει ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της χρήσης χαρτιού. Επίσης η συνεργαζόμενη εταιρεία sKash είναι το πρώτο «ηλεκτρονικό πορτοφόλι» στην Κύπρο με αυξανόμενη λειτουργικότητα και αποδοχή από τους καταναλωτές. Πρόσφατα η AstroBank προχώρησε και στην έκδοση βιοδιασπώμενων χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμβάλλοντας έτσι στη περεταίρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Παράλληλα έχει προχωρήσει στη δημιουργία της σειράς δανειοδοτικών προϊόντων EcoLogic, όπως το EcoLogic Housing Loan για αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης της κύριας κατοικίας ή του εξοχικού, το EcoLogic Business Loan για ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, το σχέδιο ενοικιαγοράς υβριδικού ή ηλεκτρονικού αυτοκινήτου EcoLogic Fast Auto, ενώ αναμένονται σύντομα και νέα προϊόντα της σειράς, προσαρμοσμένα στις νέες ανάγκες της εποχής.

H AstroBank, στοχεύοντας σε σταθερή και μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεχίζει τον στρατηγικό ανασχηματισμό της βασισμένη σε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, εστιάζοντας σε δυο κύριους πυλώνες, της αναδιάρθρωσης/ αναδιοργάνωσης και της ανάπτυξης. Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, και τα θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής αυτής.

Κεντρικά Γραφεία: Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού 1, 1065 Λευκωσία
Τ 800 11 80 (24 ώρες) ή +357 22575555 (από εξωτερικό)
Email: info@astrobank.com
www.astrobank.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση