ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξάνεται η συμμετοχή γυναικών σε στοίχημα και τυχερά παιχνίδια

Αρχίζει πρόγραμμα πρόληψης και ενδυνάμωσης για την ενασχόληση των γυναικών με τα τυχερά παιχνίδια από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Δελτίο Τύπου

Με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών και τη διαχείριση συμπεριφορών που σχετίζονται με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια, η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ), η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) (εφεξής οι «εταίροι») ανακοινώνουν την έναρξη του προγράμματος «Γυναίκες και Τυχερά Παιχνίδια: Ενδυναμώνουμε τις γυναίκες, γεφυρώνουμε το χάσμα».

Βάσει δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, καταγράφεται μια αυξητική τάση στη συμμετοχή των γυναικών στο στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια με συνεπακόλουθο την αύξηση των προβληματικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την εν λόγω δραστηριότητα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η ΕΑΣ, 9 στις 10 γυναίκες έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια κάποια φορά στη ζωή τους και 3 στις 10 παίκτριες ομολογούν ότι έχουν άτομα στη ζωή τους που αντιμετωπίζουν (ή έχουν αντιμετωπίσει) πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια. Επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση των προβληματικών συμπεριφορών που σχετίζονται με το στοίχημα και το τυχερό παιχνίδι, συνιστά η ευαλωτότητα, καθώς οι γυναίκες που εμφανίζουν προβληματική συμπεριφορά ή διαταραχή τυχερών παιχνιδιών, αναφέρουν σημαντικά συχνότερα διαταραχές άγχους και κατάθλιψης, διαταραχές προσωπικότητας, διαταραχές κατάχρησης αλκοόλ και είναι πιθανότερο να έχουν υποστεί κακοποίηση από ό,τι άνδρες με αντίστοιχες διαταραχές. Συνεπώς, καταγράφεται συσχέτιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας με την εμφάνιση προβληματικών διαταραχών με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια.

Η υλοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων από τους αρμόδιους φορείς καθίσταται ουσιώδης, καθώς δύνανται να ενδυναμώσουν τις πιο ευάλωτες γυναίκες και να ενθαρρύνουν τον έγκαιρο εντοπισμό και διαχείριση προβληματικών συμπεριφορών και διαταραχών τυχερών παιχνιδιών ανάμεσά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταίροι προχώρησαν στον σχεδιασμό προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρακτικά εργαλεία και δράσεις για την έγκαιρη παρέμβαση και εντοπισμό των ευάλωτων γυναικών και την παραπομπή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που εξυπηρετούνται σε δομές και προγράμματα στήριξης οικογένειας και παιδιών και σε δομές που αφορούν περιστατικά βίας, αποτελούν την ομάδα στόχου που θα εφαρμοστεί το εν λόγω πρόγραμμα των εταίρων. Στόχος είναι ο αποτελεσματικότερος εντοπισμός και η έγκαιρη πρόσβαση των επηρεαζόμενων γυναικών στις κατάλληλες δομές στήριξης ή θεραπείας.

Η Πρόεδρος της ΕΑΣ, κα. Ιωάννα Φιάκκου ανέφερε ότι «Αναπτύσσοντας τέτοιες πρωτοβουλίες και προγράμματα με σημαντικούς εταίρους όπως είναι η ΑΑΕΚ και ο ΣΠΑΒΟ, είμαστε σε θέση ως πολιτεία να παρέχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες παρέμβασης σε ευάλωτες ομάδες, για παράδειγμα οι γυναίκες που εξυπηρετούνται από δομές π.χ. ΣΠΑΒΟ. Μέσω της εν λόγω συνεργασίας και της συντονισμένης προσπάθειας των εταίρων, θα αναπτυχθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για ενδυνάμωση των γυναικών και δη των ευάλωτων, καθώς επίσης θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε αποτελεσματικότερα και πιο ολιστικά τις περιπτώσεις των γυναικών που αντιμετωπίζουν διαταραχές τυχερών παιχνιδιών, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι μακροχρόνιοι στόχοι μας για προστασία του κοινωνικού συνόλου».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρίστος Μηνά, υπογράμμισε ότι, «Η ΑΑΕΚ βρίσκεται πάντοτε σε διαδικασία εντοπισμού πιθανών συνεργειών και συνεργασιών καθώς η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί συλλογική υπόθεση.

Η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου για εντοπισμό και παραπομπή σε κατάλληλες υποστηρικτικές υπηρεσίες γυναικών που παρουσιάζουν προβληματική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια, αποτελεί μια καλή πρακτική την οποία φιλοδοξούμε να δούμε να επεκτείνεται και σε άλλους τομείς μετά από μια επιτυχημένη εφαρμογή στις δομές φιλοξενίας του ΣΠΑΒΟ».
Τέλος η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, κα. Άντρη Ανδρονίκου σημείωσε πως «Η συνεργασία αυτή είναι εξέχουσας σημασίας για το ΣΠΑΒΟ εφόσον για πρώτη φορά στην Κύπρο επιχειρείται τόσο η ερευνητική καταγραφή της συσχέτισης των τυχερών παιχνιδιών και των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας όσο και η δημιουργία μηχανισμών διαχείρισης αυτών των περιπτώσεων τόσο προς υποστήριξη των επαγγελματιών όσο και προς τη διασφάλιση ποιοτικότερων και ουσιαστικότερων παρεμβάσεων προς τις ίδιες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Επιπρόσθετα η διάθεση κονδυλίων για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους έργων που συμπεριλαμβάνουν την έμφυλη διάσταση ως προτεραιότητα καταδεικνύουν και αποδίδουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στη σημαντικότητα της υλοποίησης τους ως προς τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση