ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αύξηση εσόδων, κερδών και συμφωνιών το 2024 προβλέπουν οι CEOs καθώς εστιάζουν στον εταιρικό μετασχηματισμό

Δελτίο Τύπου

Σχεδόν τα δύο τρίτα των CEOs παγκοσμίως αναμένουν αύξηση των εσόδων και των κερδών τους, παρά το αρνητικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον

58%, σχεδόν τριπλάσιοι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, επιταχύνουν τα σχέδια μετασχηματισμού των επιχειρήσεών τους, ενώ αναμένεται να ανακάμψουν οι μετασχηματιστικές συμφωνίες το 2024

Οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, η πολιτική αβεβαιότητα και η παραπληροφόρηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) προκαλούν ανησυχίες, καθώς πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού οδεύει προς τις κάλπες

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι είναι αισιόδοξοι για την ικανότητά τους να επιτύχουν αύξηση εσόδων και κερδοφορίας το 2024 παρά τις οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Outlook EY CEO Outlook Pulse survey.

Η τριμηνιαία έρευνα της EY που καταγράφει τις απόψεις 1.200 CEOs από 21 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν, δείχνει ότι είναι αισιόδοξοι ως προς τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις παρά το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Μία σημαντική πλειοψηφία των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένει αύξηση των εσόδων (64%) και της κερδοφορίας (63%).

Η αισιοδοξία αυτή καταγράφεται παρά το γεγονός ότι οι CEOs αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να κινείται με χαμηλούς ή μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. 78% των CEOs αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων ενώ πάνω από τους μισούς (57%) προβλέπουν αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων.

Ανάκαμψη των συμφωνιών το 2024

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αναμένουν ανάκαμψη των συμφωνιών, με οκτώ στους 10 (79%) ερωτηθέντες να προβλέπουν άνοδο των μεγάλων συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων (megadeals). 36% των ερωτηθέντων επιδιώκουν επίσης ενεργά συναλλαγές Σ&Ε κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ένα επιπλέον 29% επιδιώκει αποεπενδύσεις. Οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους ως η πιο ελκυστική περιοχή-στόχος όσον αφορά τη δραστηριότητα Σ&Ε, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Ινδία. Η μεταποίηση αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος τομέας για συμφωνίες Σ&Ε, ενώ ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνονται επίσης οι τράπεζες και κεφαλαιαγορές, οι «ασφάλειες», τα καταναλωτικά προϊόντα και η κινητικότητα.

Το τρίμηνο αυτό, η έρευνα κατέγραψε επίσης τις απόψεις 300 επικεφαλής εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων (PE) σε περισσότερες από 20 χώρες, σχετικά με τις προοπτικές τους για τις επενδύσεις και τη διαχείριση χαρτοφυλακίου. Όπως και στην περίπτωση των CEOs, η πλειονότητα των ερωτηθέντων επικεφαλής εταιρειών PE (71%) προβλέπει επίσης αύξηση των μεγάλων συμφωνιών. 70% των ερωτηθέντων επικεφαλής εταιρειών PE προβλέπουν αύξηση των αποεπενδύσεων το 2024, αντικατοπτρίζοντας μια πιο δυναμική αγορά συμφωνιών από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.

Τα σχέδια μετασχηματισμού επιταχύνονται, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα

Η αυξημένη αισιοδοξία των CEOs συνδέεται με την πρόθεσή τους να εστιάσουν στον στρατηγικό μετασχηματισμό. το 58% των ερωτηθέντων επιταχύνουν τα προγράμματα επιχειρηματικού μετασχηματισμού – ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 21% των συμμετεχόντων στην έρευνα του Ιουλίου του 2023. Στον αντίποδα, μόλις το 5% αναφέρουν σήμερα ότι δεν έχουν μετασχηματιστεί σχέδια, έναντι 37% τον Ιούλιο του 2023.

Ωστόσο, παρά το αισιόδοξη διάθεση, οι CEOs υιοθετούν μια ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό. Οι πρωταρχικοί τομείς εστίασης περιλαμβάνουν βελτιώσεις απόδοσης και στρατηγικές διαχείρισης κόστους. Συγκεκριμένα, το 42% των CEOs και το 45% των επικεφαλής εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων που ερωτήθηκαν δίνουν προτεραιότητα στην αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Οι CEOs υιοθετούν επίσης την τεχνολογία ως μέσο ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας, με το 41% να επιδιώκουν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητας και να ενισχύσουν την επιχειρηματική απόδοση. Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ οι ερωτηθέντες CEOs Στρέφονται προς την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα, τρεις στους τέσσερις (76%) εκτιμούν ότι η τεχνολογία θα έχει μικρό αντίκτυπο στην αύξηση των εσόδων.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στο επίκεντρο σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων

Καθώς πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσέλθει στις κάλπες κατά τους επόμενους 12 μήνες, οι CEOs έχουν πλήρη επίγνωση των γεωπολιτικών κινδύνων και των πιθανών επιχειρηματικών επιπτώσεων. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78%) ανησυχούν ότι η ενδεχόμενη άνοδος των λαϊκιστικών κινημάτων θα εντείνει την γεωπολιτική αβεβαιότητα και θα δημιουργήσει προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. 76% των ερωτηθέντων ανησυχούν επίσης για την κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης κατά τις σημαντικές εκλογικές αναλετρήσεις του 2024.

Ενώ πολλοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι αισθάνονται σίγουροι για την ικανότητα του οργανισμού τους να ενσωματώνει τις γεωπολιτικές αναταράξεις στη λήψη των αποφάσεων τους, σχεδόν οι μισοί (48%) πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στις διαδικασίες που έχουν υιοθετήσει για τη διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων. Σύμφωνα με την έρευνα, το 98% των CEOs και των επικεφαλής εταιρειών ιδιωτικών κεφαλαίων οδηγούνται σε αλλαγές των επενδυτικών τους σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από ορισμένες δραστηριότητες (32% των CEOs και 38% των εταιρειών ΡΕ) ή της καθυστέρησης μιας προγραμματισμένης επένδυσης (42% των ερωτηθέντων CEO και 32 % των εταιρειών ΡΕ).

Ο Ronald Attard, Country Managing Partner στην ΕΥ Κύπρου, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα της παγκόσμιας έρευνας των Διευθύνοντων Συμβούλων συμφωνούν με τις προβλέψεις για την Κύπρο για το 2024, καθώς και η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν τις παγκόσμιες τάσεις και προτεραιότητες που είναι χρήσιμες για τον στρατηγικό σχεδιασμό των κυπριακών επιχειρήσεων και την περαιτέρω εξέλιξή τους. Στην EY Κύπρου επενδύουμε τις προσπάθειές μας στις αλλαγές που συντελούνται και στη δημιουργία ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτή είναι η βασική μας αρχή σε όλα όσα κάνουμε και θεωρούμε ότι αυτό είναι που προωθεί τον μετασχηματισμό, εμπνέει την εμπιστοσύνη και υποστηρίζει το ταλέντο και την ηγεσία.

Για την ολοκληρωμένη έρευνα, πατήστε εδώ: ey.com/CEOOutlook.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση