ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξήθηκαν οι εγγραφές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πόσα κινούνται στους δρόμους της Κύπρου και ποιοι κατασκευαστές είχαν τα περισσότερα εγγεγραμμένα

Της Άννας Πολυβίου

Στην παγκόσμια προσπάθεια που καταβάλλεται για μετάβαση σε βιώσιμες οδικές μεταφορές και ένα περιβάλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων, η ηλεκτροκίνηση φαίνεται να αποτελεί το «μέλλον». Καθημερινά όλο και περισσότεροι επιλέγουν την αγορά ηλεκτρικού μεταφορικού μέσου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μεγάλο μέρος των εκπομπών ρύπων στην Κύπρο (περίπου 50%) προέρχεται από τα μέσα μεταφοράς. Το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της κυπριακής κυβέρνησης, συμβάλλοντας στην παγκόσμια κατεύθυνση για πράσινη μετάβαση, το 2021 προώθησε και ενέκρινε το Γενικό Πλαίσιο Πολιτικής για την Προώθηση της Χρήσης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων. Στόχος του είναι όπως μέχρι το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά και μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%. Απώτερο παγκόσμιο στόχο αποτελούν οι μηδενικές θερμοκηπιακές εκπομπές μέχρι το 2050.

Τι εννοούμε όμως όταν αναφερόμαστε σε ηλεκτροκίνηση, η οποία αποτελεί και το μέλλον στην αυτοκινητοβιομηχανία; Επιγραμματικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες και δεν καταναλώνουν καύσιμα. Δε μιλάμε για έννοιες όπως μέση κατανάλωση και λίτρα ανά χιλιόμετρα, αλλά για αυτονομία, κατανάλωση ρεύματος και χωρητικότητα μπαταρίας. Ουσιαστικά, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται μια μπαταρία και φόρτιση για να κινηθεί, συμβάλλοντας στη μείωση και κατ’ επέκταση στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών ρύπων.

Στην Ευρώπη

Όλα δείχνουν πως ο κόσμος στην Ευρώπη τείνει στην επιλογή ηλεκτρικού οχήματος, με τα δεδομένα να καταγράφουν σημαντική ανοδική πορεία. Αναλυτικότερα, σύμφωνα στοιχεία της Eurostat, το 2022 ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μόνο με μπαταρία στις χώρες της Ε.Ε. έφτασε σχεδόν τα 3 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 55% σε σύγκριση με το 2021. Αύξηση της τάξεως του 14% σημειώθηκε το 2023 στην Ευρώπη, σε σχέση με τα στοιχεία που καταγράφηκαν το 2022 για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στην Ε.Ε. θα αυξηθεί κατά 43% για το 2024, λόγω και της αύξησης των νέων μοντέλων στην αγορά της ηλεκτροκίνησης.

Να σημειωθεί πως η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από το 2035 (βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα), προωθώντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, στοχεύοντας σε ένα βιωσιμότερο μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο, τα εγγεγραμμένα ηλεκτρικά και υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ήταν 923.

Στην Κύπρο

Σημαντική αύξηση στην αγορά και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων σημειώνεται τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, για τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο, τα εγγεγραμμένα ηλεκτρικά και υβριδικά επιβατικά αυτοκίνητα ήταν 923. Πιο συγκεκριμένα, τα 431 είναι τα καινούργια εγγεγραμμένα ηλεκτρικά, τα 143 τα μεταχειρισμένα εγγεγραμμένα ηλεκτρικά, τα 298 είναι τα καινούργια εγγεγραμμένα υβριδικά και τα 51 τα μεταχειρισμένα εγγεγραμμένα υβριδικά. Τα εγγεγραμμένα συμβατικά αυτοκίνητα μέχρι τον Μάιο του 2024 ανέρχονταν στα 5.998, εκ των οποίων τα 3.303 είναι τα καινούργια και τα 2.695 τα μεταχειρισμένα. Συνολικά, τα εγγεγραμμένα ηλεκτρικά, υβριδικά και συμβατικά επιβατικά αυτοκίνητα μέχρι τον Μάιο του 2024 ήταν 6.921.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων οχημάτων αυξήθηκε κατά 22,1% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 φτάνοντας τα 21.881, σε σύγκριση με 17.927 κατά την ίδια περίοδο του 2023, ενώ τα ιδιωτικά οχήματα αυξήθηκαν κατά 19,0% φτάνοντας τα 17.176, σε σύγκριση με 14.434 την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Οι κατασκευαστές

Αναλύοντας τον πίνακα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ηλεκτρικών οχημάτων ανά κατασκευαστή (29 κατασκευαστές συνολικά), μπορούμε να διακρίνουμε ότι η Hyundai, με 63 οχήματα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Ακολουθούν πολύ κοντά με 56 οχήματα οι Jeep και MG. Στην τρίτη θέση έρχεται η Mercedes, με 54 οχήματα, ενώ ακολουθεί η Audi σχεδόν με 11 λιγότερα οχήματα, και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η BMW με 39 οχήματα. Τα λιγότερα εγγεγραμμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, έχουν τα Citroën και Mazda, με μόλις ένα όχημα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η Tesla, η πολυσυζητημένη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία η οποία σχεδιάζει, παράγει και πουλάει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς να έχει καμία επίσημη αντιπροσωπεία στην Κύπρο, κατάφερε να έχει 29 εγγεγραμμένα ηλεκτρικά οχήματα, μέχρι τον Μάιο του 2024, ξεπερνώντας σε αριθμό άλλους κατασκευαστές που έχουν αντιπροσωπεία στην Κύπρο.

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ανταποκρινόμενη στις νέες ανάγκες και συνθήκες που απαιτούνται, με την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ενός βιωσιμότερου αύριο, στρέφεται σαφώς προς την ηλεκτροκίνηση. Πλέον, οι εταιρείες φροντίζουν να κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα για κάθε ανάγκη και κάθε περίσταση, όλα διαμορφωμένα κατάλληλα εσωτερικά και εξωτερικά, έτσι ώστε κάθε αγοραστής να μένει ευχαριστημένος τόσο από την απόδοση, αλλά και από την εμφάνιση.

Τα κίνητρα

Η παροχή κινήτρων, ανάμεσα στα οποία η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη στην πράσινη μετάβαση, καθώς και επιχορηγήσεις, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην επιλογή για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπρόσθετα, χρειάζεται επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη για νέες τεχνολογίες μπαταριών και για τη βελτίωση της αυτονομίας των οχημάτων για την ηλεκτροκίνηση. Ακόμη, η συνεργασία της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρικών οχημάτων και μεθόδων για βιώσιμες εναλλακτικές μεθόδους, όπως τα διάφορα σημεία για φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα συνεισφέρει κατά πολύ στην επίτευξη των κοινών στόχων της Κύπρου και της Ε.Ε. γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Άννας Πολυβίου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση