ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:09
 

Βλέπουν μουδιασμένα το 2020 οι κυπριακές επιχειρήσεις

Λιγότεροι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι θα έχουν αυξημένες πωλήσεις, εξαγωγές και επενδύσεις το επόμενο έτος

Newsroom K

Περίπου 11% λιγότερες είναι φέτος οι κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες εκτιμούν ότι θα έχουν αυξημένες εγχώριες πωλήσεις το 2020. Σύμφωνα με  τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας των Ευρωεπιμελητηρίων για το Επιχειρηματικό Κλίμα στην Ευρώπη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 46% των κυπριακών επιχειρήσεων από το 57% της περσινής έρευνας για το 2019. Πρόκειται ωστόσο για την 5η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 53000 επιχειρήσεις σε 28 χώρες και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 37% των κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες εξαγωγές το 2020 (επιδείνωση από το 43% της περσινής έρευνας για το 2019 και 17η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο), ενώ το 47% πιστεύουν ότι θα έχουν αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό το 2020. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι και ο μόνος δείκτης ο οποίος παρουσιάζει αύξηση από το 36% της περσινής έρευνας για το 2019 και πρόκειται για την 2η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 44% των Κυπριακών επιχειρήσεων πιστεύουν ότι θα προβούν σε αυξημένες επενδύσεις το 2020 καταγράφοντας επιδείνωση από το 52% της περσινής έρευνας για το 2019 και 8η καλύτερη πρόβλεψη σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη. Σχεδόν μια στις δύο επιχειρήσεις (46%) εκφράζουν περισσότερη αισιοδοξία για το 2020 (επιδείνωση από το 54% της περσινής έρευνας για το 2019 και 10η καλύτερη πρόβλεψη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο).

Στην Ευρώπη

Όσο αφορά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένουν μείωση στα έσοδα από εγχώριες πωλήσεις. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στις πλείστες Ευρωπαϊκές χώρες που αναμένεται να επηρεάσει την αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια την εγχώρια ζήτηση. Οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένουν σημαντική μείωση στα έσοδα από εξαγωγές, τη μεγαλύτερη από το 2010. Ο «δασμολογικόςπόλεμος» με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες εξελίξεις όπως το Brexit κάνουν τις επιχειρήσεις να είναι απαισιόδοξες. Η απασχόληση στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2020 πιθανότατα σαν αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους εργασίας και της συνεχιζόμενης έλλειψης του εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω εξελίξεων αναμένεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι επενδύσεις για το 2020. Κατά συνέπεια η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει επίσης πτωτική τάση όσον αφορά το 2020.

Έλλειψη υπαλλήλων με τις κατάλληλες δεξιότητες και οι επιπτώσεις του Brexit στις κυριότερες προκλήσεις

Μακρύς ο δρόμος

Η Κύπρος συμμετείχε στην έρευνα μέσω του ΚΕΒΕ το οποίο διεξήγαγε την τοπική έρευνα. Σε ανακοίνωση του το Επιμελητήριο ανφέρει ότι τα ευρήματα της έρευνας στην Κύπρο συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τα όχι τόσο αισιόδοξα ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας για το 2020 αν και βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εντοπίζει ότι οι κυριότερες προκλήσεις που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι κυπριακές επιχειρήσεις το 2020 είναι η εσωτερική αλλά και η εξωτερική ζήτηση ενώ πολύ ψηλά στις προκλήσεις βρίσκονται και οι χρηματοδοτικές συνθήκες. Αναφέρεται ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι κυριότερες προκλήσεις αφορούν την εσωτερική ζήτηση, το εργατικό κόστος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι όσον αφορά την Κύπρο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες αλλά και οι επιπτώσεις του Brexit έχουν κερδίσει έδαφος σε σχέση με πέρσι, διπλασιάζοντας τα ποσοστά τους.

«Τα πιο πάνω ευρήματα τόσο όσον αφορά τις πανευρωπαϊκές προβλέψεις αλλά και ιδιαίτερα τις προβλέψεις που αφορούν την Κύπρο δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε αφού υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί για να φτάσουμε στα προ της κρίσης επίπεδα» επισημαίνει το ΚΕΒΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΕΒΕ τονίζει ότι τη νέα χρονιά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να εξαλείψουμε τις εναπομείνασες πληγές που μας έχει κληροδοτήσει η οικονομική κρίση και κυρίως το πρόβλημα των μη εξυπηρετουμένων δανείων που επηρεάζει και τις χρηματοδοτικές συνθήκες, ενώ θα πρέπει παράλληλα να διαχειριστούμε σωστά τις εσωγενείς και εξωγενείς προκλήσεις και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας.

Επισημαίνει την ίδια ώρα ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το οικονομικό μοντέλο της χώρας, να απλοποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, και να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας.

Τέλος το ΚΕΒΕ δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με όλους για αντιμετώπιση των πιο πάνω προκλήσεων και τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και μέτρων για το καλό της οικονομίας και του τόπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Η Γερουσία εκκίνησε την ιστορική διαδικασία της δίκης του Τραμπ

«H Αμερική παραπαίει για ένα άχρηστο άτομο! »
ΑΚΑ  |  10:22

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X