ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:56
 

Βολές κατά υπoυργείου Εμπορίου για το χαλλούμι από John & Paschalis

Επικρίνει τους χειρισμούς που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Newsroom K

Αιχμές κατά του Υπουργείου Εμπορίου για τους χειρισμούς που έχουν γίνει για την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), αφήνει η εταιρεία John & Paschalis η οποία με αίτησή της πέτυχε την ακύρωση του Εμπορικού σήματος «χαλλούμι» στο Ηνωμένο Βασιλείο μέσω δικαστικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Η.Β.

Η εταιρεία με αφορμή τον θόρυβο που έχει προκληθεί με γραπτή ανακοίνωση τοποθετείται στα όσα υποστηρίζονται τις τελευταίες μέρες. Η εταιρεία επικρίνει τη Λευκωσία υποστηρίζοντας πως έγινε προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας για εγγραφεί του χαλλουμιού ως ΠΟΠ στην Ε.Ε. με προδιαγραφές που η ίδια θεωρούσε ορθές, χωρίς να υπάρχει απαίτηση από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όπως υποστηρίζεται.

Η εταιρεία υποστηρίζει πως έμεινε εκτεθειμένη από τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Δημοκρατίας ενώ κάνει λόγο για συκοφαντικές αναφορές από τον προηγούμενο Υπουργό Γεωργίας χωρίς να τον κατονομάζει. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως έγινε προσπάθεια από την ίδια να κλείσει το όλο θέμα ωστόσο όπως υποστηρίζεται το Υπουργείο Εμπορίου δεν ανταποκρίθηκε.

Η όλη εξέλιξη δημιουργήθηκε όταν η εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανία «John & Pascalis LTD», κέρδισε δικαστικώς το εμπορικό σήμα του χαλλουμιού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπήρξε καθυστέρηση στην αποστολή εγγράφων που ζητήθηκαν από την Κ.Δ. και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εμπορίου, έγγραφα που θα λειτουργούσαν υποβοηθητικά στην κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση της John & Paschalis

«Η αλήθεια για το χαλλούμι»

Η John & Pascalis, ιδιοκτησίας δεύτερης γενιάς Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, διακινεί τις μεγαλύτερες ποσότητες κυπριακού χαλλουμιού παγκοσμίως ενώ εισάγει και εμπορεύεται από το 1952 παραδοσιακό χαλλούμι από την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία. Η John & Pascalis εμπορεύεται αποκλειστικά χαλλούμι που παράγεται στην Κύπρο και τα προϊόντα της είναι πάντοτε ελεγμένα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η εταιρεία έχει συντελέσει καθοριστικά στη διάδοση του συγκεκριμένου κυπριακού προϊόντος στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας ώστε σήμερα το χαλλούμι να βρίσκεται ανάμεσα στα 10 ευυπόληπτα τυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, με τη δυναμική του να αυξάνεται. Η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να αλλοιώσει την πραγματικότητα, για να εγγράψει το χαλλούμι ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με προδιαγραφές που αυτή θεωρούσε ορθές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ή απαίτηση από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τέτοια προδιαγραφή.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της John & Pascalis, Πήτερ Ιωαννίδης, επισκέφτηκε δυο φορές την Κύπρο, συμμετείχε σε συνέδρια και έδωσε συνεντεύξεις στον Τύπο. Επίσης, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, εξηγώντας του ότι οι ενέργειες αυτές δεν ήταν προς όφελος ούτε της εμπορίας του χαλλουμιού, ούτε των κυπριακών εξαγωγών. Παρά τις προσπάθειες για ενημέρωση σχετικά με τα πραγματικά δεδομένα των αγορών, η εταιρεία εκτέθηκε από τις ενέργειες του κράτους. Μέσα από αποφάσεις και δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων αφηνόταν να εννοηθεί ότι η εταιρεία εξαπατούσε τους καταναλωτές, ενώ οι συκοφαντικές αναφορές του προηγούμενου Υπουργού Γεωργίας περί «χαλλουμιών μαϊμού» προκάλεσαν οικονομική ζημιά και αρνητικές εντυπώσεις στους πελάτες της John & Paschalis (στους οποίους συγκαταλέγονται και μερικές από τις μεγαλύτερες υπεραγορές του Ηνωμένου Βασιλείου) υποχρεώνοντας την εταιρεία να προχωρήσει σε αιτήσεις ακύρωσης των εμπορικών σημάτων του χαλλουμιού για αποκατάσταση της αλήθειας.

Η εταιρεία μετά την ακύρωση του Εμπορικού σήματος «χαλλούμι» στο Η.Β βάσει της δικαστικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Η.Β και μετά από παράκληση λειτουργών του Υπουργείου Εμπορίου για να διερευνηθεί η πιθανότητα συμβιβασμού για απόσυρση των υποθέσεων ακύρωσης απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Γεωργίας και Εμπορίου για συνάντηση. Οι επιστολές της John & Paschalis, δεν είχαν καμία ανταπόκριση.

Η John & Paschalis, τονίζει την ετοιμότητά της να αποσύρει τις εν λόγω αιτήσεις, εφόσον το Υπουργείο αποδεχθεί για πρώτη φορά εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τροποποίηση των αντιαναπτυξιακών και λανθασμένων κανονισμών των εμπορικών σημάτων και των προδιαγραφών που περιέχονται στον φάκελο κατοχύρωσης που κατατέθηκε στην Ε.Ε αναφορικά με την παραγωγή του χαλλουμιού, ώστε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς και η παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής χαλλουμιού με γάλα που δεν θερμαίνεται στους 65° ή δεν είναι παστεριωμένο, ποσοστά γάλακτος, σχήμα, μέθοδος παραγωγής κλπ. Πρόθεση της εταιρείας είναι οι προδιαγραφές για το χαλλούμι να συμπεριλαμβάνουν όλα τα είδη χαλλουμιού που παράγονται στην Κύπρο ώστε να διευκολύνονται οι κύπριοι παραγωγοί για να εξάγουν και να εμπορεύονται διεθνώς το προϊόν.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται και η κυπριακότητα του προϊόντος και κατά συνέπεια ενισχύονται οι εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο που σήμερα πλησιάζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Με την κίνησή της, η John & Pascalis διευκολύνει αντί να περιορίζει τις εξαγωγές της Κύπρου σε χαλλούμι καθώς η ζήτηση αυξάνεται. Ευελπιστούμε ότι έστω την υστάτη η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί και θα αποκαταστήσει την αλήθεια και την πραγματικότητα καθώς η απόκρυψή της βάζει σε κίνδυνο την κυπριακότητα του χαλλουμιού».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

H «Κ» αποκαλύπτει την πρόταση του ΟΚΥπΥ που απέρριψε η ΠΑΣΥΚΙ

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:44

Υπ. Υγείας: Παραμύθι τα περί ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:43

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X