ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Cyta: Το success story ενός πρωτοπόρου

Η επιτυχημένη αλλαγή στην κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού της

Η Cyta είναι ένας επιτυχημένος Οργανισμός που μάς έχει συνηθίσει σε τεχνολογικές πρωτιές και πρωτοποριακά επιχειρησιακά προγράμματα. Εξίσου σημαντική βέβαια, είναι η ικανότητά της να επιχειρεί με επιτυχία σε έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της αγοράς, τις τηλεπικοινωνίες και μάλιστα μέσα από το θεσμικό πλαίσιο του δημόσιου τομέα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στις μέρες μας, κάτι που δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Αντίθετα, η Cyta κινείται με γοργούς ρυθμούς. Πρόσφατα μάλιστα, επιχείρησε την αλλαγή κουλτούρας και την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης του προσωπικού, κάτι που τέθηκε ψηλά στις προτεραιότητες της ηγεσίας του Οργανισμού.

Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τον συμβουλευτικό οίκο Ernst & Young Cyprus (EY) προχώρησε σε αναθεώρηση του συστήματος διαχείρισης απόδοσης του προσωπικού της. Βασικά συστατικά του νέου συστήματος είναι η ανάληψη ευθύνης σε όλα τα επίπεδα για τον καθορισμό και αξιολόγηση συγκεκριμένων, μετρήσιμων και φιλόδοξων στόχων και η αξιολόγηση των ατομικών ικανοτήτων που απαιτούνται για την επίτευξή τους. Το νέο σύστημα εφαρμόστηκε σε όλο τον Οργανισμό το 2020 και συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη πολύ θετικών αποτελεσμάτων: Οικονομική ανάκαμψη και ψηλή κερδοφορία παρά την πανδημία, το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη, την πιο γρήγορη ανάπτυξη δικτύου 5G στον κόσμο με την πληθυσμιακή κάλυψη ήδη να πλησιάζει το 100%, την εντυπωσιακή επίσπευση του δικτύου οπτικών ινών Fiber για να καλύψει μέσα σε μόλις τρία χρόνια όσα υποστατικά θα κάλυπτε σε δέκα, και πολλά άλλα.

Ηγεσία με όραμα
Πως τα κατάφερε; Διαθέτοντας την απαραίτητη διορατικότητα και κατανοώντας πως χωρίς την οργανωμένη συμβολή του προσωπικού δεν μπορεί να στοχεύει σε επιτυχίες, η διοίκηση του Οργανισμού, σε πλήρη εναρμόνιση με τους εκπροσώπους του προσωπικού, επιχείρησαν και πέτυχαν μια εσωτερική ανατροπή. Η ηγεσία συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια του έργου, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και προσπάθεια, δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί από όλο το προσωπικό. Μέσα από τακτικές συναντήσεις συνοχής της Διευθυντικής Ομάδας και μέσα από διαφάνεια κτίστηκε εμπιστοσύνη και επιτεύχθηκε ευθυγράμμιση στον τρόπο εφαρμογής και αντικειμενικότητας στις αξιολογήσεις.

Έμπειροι συνεργάτες
Έχοντας στη διάθεσή της την εμπειρία του συμβουλευτικού οίκου ΕΥ, η Cyta προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές και κατάφερε να πείσει τον κόσμο της ότι η ουσιαστική αξιολόγηση της απόδοσης είναι απαραίτητη για έναν Οργανισμό που δεν θέλει απλά να επιβιώνει, αλλά να πρωταγωνιστεί. Πως η αριστεία δεν είναι κάτι που σου αποδίδεται χωρίς να έχεις θέσει μετρήσιμους στόχους. Πως ο εκσυγχρονισμός δεν αφορά μόνο την τεχνολογία και τις διαδικασίες, αλλά και τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται και που αξίζουν να εξελίσσονται, να διακρίνονται για τις επιτυχίες τους και να διαπρέπουν σε όλα τα επίπεδα.

Κατά το στάδιο υλοποίησης της πρώτης φάσης του Συστήματος Διαχείρισης Απόδοσης Προσωπικού, πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 80 εργαστήρια, παρουσιάσεις και εκπαιδεύσεις του Συμβουλίου, της Διεύθυνσης, των αξιολογητών και των αξιολογουμένων. Έξι και πλέον χιλιάδες στόχοι βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομάδων εργασίας.

Ενδυναμωμένο προσωπικό
Ο κόσμος της Cyta έχει πλήρη αντίληψη της δυναμικής της αγοράς. Κυρίως, έχει πλήρη κατανόηση της έννοιας του εκσυγχρονισμού. Ένας Οργανισμός δεν μπορεί να είναι σύγχρονος και να ανταγωνίζεται στον στίβο των τηλεπικοινωνιών, χωρίς να εκσυγχρονίζει ταυτόχρονα και τον τρόπο διοίκησης του προσωπικού του.

«Σίγουρα δεν ήταν εύκολο το όλο εγχείρημα. Όμως αυτό που μετρά είναι ότι το προσωπικό αναγνώρισε τη σημασία του νέου συστήματος αξιολόγησης, τόσο προς όφελος του Οργανισμού όσο και για το ίδιο και υπήρξε δεκτικό στην αλλαγή, παρότι αυτή ήταν άμεση και μεγάλη», Λευτέρης Χρίστου, Project Leader Cyta.

Ο σκοπός επιτεύχθηκε
Το αποτέλεσμα ήταν η ευθυγράμμιση όλων με τους στόχους που έθεσε ο ίδιος ο Οργανισμός και η εκδήλωση ατομικών ικανοτήτων που ενδυναμώνουν την επιθυμητή κουλτούρα, βελτιώνοντας, παράλληλα, την εργασιακή εμπειρία του προσωπικού. «Η καινοτομία και η δημιουργικότητα δεν αποτελούν προτερήματα μόνο του ιδιωτικού τομέα. Η πολύ θετική εμπειρία μας με τα στελέχη της Cyta μάς διδάσκει ότι ο αποτελεσματικός επιχειρηματικός μετασχηματισμός σε οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος είναι εφικτός, φτάνει να υπάρχει βούληση, σθένος και επιμονή. Όσον αφορά στη Cyta, θεωρώ πως το μέλλον πραγματικά συναρπάζει!», Παναγιώτης Θρασυβούλου, Project Leader EY.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση