ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δέκα αλλαγές στην ηγεσία των δύο μεγάλων τραπεζών της Κύπρου σε μια δεκαετία

Η Ελληνική Τράπεζα έχει αλλάξει συνολικά 6 CEO τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ η Τράπεζα Κύπρου 4

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οι αλλαγές προσώπων στην ηγεσία των δύο κυπριακών συστημικών τραπεζών την τελευταία δεκαετία ήταν αρκετές. Συμπληρώνοντας πλέον 10 χρόνια από την έλευση της τραπεζικής κρίσης στο νησί, οι δύο μεγάλες τράπεζες του νησιού έδωσαν τα κλειδιά για να ηγηθούν, σε δέκα συνολικά πρόσωπα.

Στην παρούσα φάση ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Όλιβερ Γκάτσκε σταμάτησε να εκτελεί τα καθήκοντά του μέχρι να αποφανθεί εάν υπάρχει ενδεχόμενο συμβάν χειραγώγησης της μετοχής, διαδικασία την οποία «τρέχει» η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου. Εντός μίας – δύο εβδομάδων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα βγάλει το δικό της συμπέρασμα βάσει των στοιχείων που απέστειλε η Ελληνική Τράπεζα και μετά η Ελληνική Τράπεζα θα αποφασίσει για το μέλλον της σχέσης της με τον Γερμανό τραπεζίτη. Εάν αυτή η διαδικασία δεν έχει ευτυχή κατάληξη, τότε πάνω στη δεκαετία από την αρχή της τραπεζικής κρίσης θα έχουν αλλάξει συνολικά παραπάνω από 10 πρόσωπα στις ηγεσίες των δύο μεγάλων συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων της Κύπρου. Η Ελληνική Τράπεζα έχει αλλάξει συνολικά 6 CEO την τελευταία δεκαετία, ενώ η Τράπεζα Κύπρου 4.

Σε επίπεδο κεφαλαίων, μη εξυπηρετούμενων δανείων, υγιούς δανεισμού, μεγεθών, κόστους και τεχνολογικής αναβάθμισης έχουν κάνει άλματα οι δύο τράπεζες εάν ανατρέξει κανείς στα οικονομικά τους αποτελέσματα και δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση την εικόνα που είχαν λίγο πριν το 2013.

Ποια ήταν τα πρόσωπα των CEO που άλλαξαν ή και ακόμα ηγούνται των δύο μεγάλων τραπεζών από το 2012;

Ανδρέας Ηλιάδης

Στην κορύφωσή της η τραπεζική κρίση βρήκε στο πηδάλιο της Τράπεζας Κύπρου τον κ. Ανδρέα Ηλιάδη, που ήταν στη θέση του CEO από το 2004 μέχρι και τον Ιούνη του 2012. Μετά τα συμβάντα του 2013 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών το 2018 από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της πρώτης ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της. Οκτώ μήνες αργότερα προχώρησε σε αθωωτική απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο και προσέφυγε ο Αντρέας Ηλιάδης για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς.

Γιάννης Κυπρή

Τον Ιούλη του 2012 η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε το διορισμό του Γιάννη Κυπρή, του μέχρι πρότινος τότε αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μετά την παραίτηση του Ανδρέα Ηλιάδη. Ο κ. Κυπρή στις 29 Μαρτίου -μετά τις σε όλους μας γνωστές αποφάσεις που επηρέασαν την τράπεζα-, παραιτήθηκε. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στις 25 Μαρτίου εξάλλου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ως Αρχή Εξυγίανσης είχε διορίσει τον κ. Ντίνο Χριστοφίδη ως τον Ειδικό Διαχειριστή για την εκτέλεση των μέτρων εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου.

Τζον Πάτρικ Χούρικαν

Από το Μάιο του 2013 η Τράπεζα Κύπρου έβαλε στο πηδάλιό της τον Ιρλανδό τραπεζίτη, Τζον Πάτρικ Χούρικαν. Ο κ. Χούρικαν προχώρησε σε πολλές τομές στην Τράπεζα Κύπρου και μέχρι και σήμερα κάποιοι από τους «καρπούς» που απολαμβάνει η Τράπεζα είναι από το έργο που έκανε στην τράπεζα. Τον Μάρτη του 2019 αποφάσισε να φύγει και να γίνει επικεφαλής της εταιρείας παροχής καταναλωτικών πιστώσεων «New Day».

Μάκης Κεραυνός

Από την τραπεζική κρίση -τουλάχιστον σε επίπεδο κουρέματος- βγήκε αλλώβητη η Ελληνική Τράπεζα. Τότε, CEO της Ελληνικής Τράπεζας, από το 2005 μέχρι και το 2014 ήταν ο κ. Μάκης Κεραυνός. Το 2003 ήταν Υπουργός Εργασίας επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου και το 2004 μέχρι και το καλοκαίρι του 2005 ήταν Υπουργός Οικονομικών. Παραιτήθηκε από την Ελληνική Τράπεζα τον Αύγουστο του 2014.

Μπέρτ Πιλς

Το Νοέμβριο του 2014 η Ελληνική Τράπεζα αποφάσισε να διορίσει ως CEO τον Ολλανδό, Μπέρτ Πίλς (Bert Pijls). Ο κ. Πιλς αντικατέστησε τότε τον εκτελών χρέη CEO, κ. Μαρίνο Γιαννόπουλο, ενώ η θητεία του κ. Πιλς στην τράπεζα κράτησε περίπου 2 χρόνια. Στα τέλη του 2016 ο κ. Πίλς αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους.

Ιωάννης Μάτσης

Μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του κ. Πιλς, τα ηνία ανέλαβε ο κ. Ιωάννης Μάτσης στα τέλη του 2016. Στην Ελληνική Τράπεζα παρέμεινε μέχρι και τον Αύγουστο του 2020 και ήταν επικεφαλής ίσως στην σημαντικότερη περίοδο της Ελληνικής Τράπεζας. Το καλοκαίρι του 2018 απορρόφησε η Ελληνική το Συνεργατισμό, όπου την έκανε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού και τη μεγαλύτερη σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής. Ο κ. Μάτσης ήταν ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά της πράξης με το Συνεργατισμό.

Πανίκος Νικολάου

Όπως προαναφέρθηκε, τον Μάρτη του 2019 ο κ. Χούρικαν αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου. Τον διαδέχθηκε ο κ. Πανίκος Νικολάου το Μάιο του 2019, όπου παραμένει και μέχρι σήμερα ο CEO της Τράπεζας Κύπρου. Από τότε που ανέλαβε προχώρησε και αυτός σε μεγάλες τομές στην τράπεζα, όπως και ο προκάτοχός του, ενώ η τράπεζα έχει πλέον την καλύτερη εικόνα που είχε στην τελευταία δεκαετία.

Φοίβος Στασόπουλος

Από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι να αντικατασταθεί από τον γερμανό τραπεζίτη, ο κ. Φοίβος Στασόπουλος ανέλαβε το τιμόνι της Ελληνικής Τράπεζας. Για λίγο λιγότερο από δύο χρόνια, συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβρη 2020 μέχρι και τον Ιούλη του 2021. Από τον Αύγουστο του 2021, ανέλαβε τη θέση του Ανώτατου Διευθυντή Τραπεζικής - έχοντας υπό την ευθύνη όλων των Τραπεζικών δραστηριοτήτων και προϊόντων της Ελληνικής Τράπεζας.

Όλιβερ Γκάτσκε

Από τον Ιούλιο του 2021 ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας είναι ο γερμανός, Όλιβερ Γκάτσκε. Στην παρούσα φάση είναι ακόμα ο CEO της Τράπεζας, ωστόσο μέχρι να διερευνηθεί εάν υπάρχει ενδεχόμενο συμβάν χειραγώγησης της μετοχής της Τράπεζας, χρέη CEO έχει αναλάβει ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής Γραφείου Προέδρου ΔΣ, κ. Πέτρος Αρσαλίδης. Ερωτηματικά προκύπτουν για το αν θα επιστρέψει στην τράπεζα μετά από τη διαδικασία που διεξάγεται, παρόλο αν δεν κριθεί ότι έκανε κάτι επιλήψιμο ο κ. Γκάτσκε,. Είτε πλέον δεν θα θέλει ο ίδιος, είτε δεν θα θέλει η ίδια η τράπεζα. Ωστόσο είναι νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Πέτρος Αρσαλίδης

Ο κ. Πέτρος Αρσαλίδης εκτελεί χρέη CEO μετά την απομάκρυνση του κ. Γκάτσκε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν γνωρίζουμε για πόσο θα καλύψει αυτή τη θέση ο κ. Αρσαλίδης, ωστόσο σε μήνυμα που απέστειλε στο προσωπικό της τράπεζας είπε ότι «παραμένουμε επικεντρωμένοι στους στόχους μας και συνεχίζουμε κανονικά και απρόσκοπτα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση