ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Deloitte: Μελέτη για τον κλάδο ακινήτων στην Κύπρο

Ένας ανθεκτικός κλάδος που επιδεικνύει σταθερή και συνεχή βελτίωση επίδοσης τόσο σε αριθμό συναλλαγών όσο και στην αξία τους

Δελτίο Τύπου

H Deloitte δημοσίευσε έκθεση για τον κλάδο των ακινήτων στην Κύπρο, η οποία παρουσιάζει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της αγοράς ακινήτων για το 2023. Η μελέτη καλύπτει μια κρίσιμη οικονομική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζουν την κυπριακή αλλά και την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, εξετάζει θέματα όπως η συνεχόμενη αύξηση των τιμών και των επιτοκίων, και τις επιπτώσεις τους.

Το 2023 ήταν μια νέα χρονιά ρεκόρ για τον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο. Η αγορά έκλεισε με σύνολο 25.400 αγοραπωλησίες με συνολική αξία €5,6 δις. Η ανοδική πορεία οφείλεται κυρίως στις συναλλαγές σε οικιστικά ακίνητα, οι οποίες αποτέλεσαν το 61% της συνολικής αξίας των συναλλαγών στον τομέα, φτάνοντας τα €3,4 δις από 13.200 αγοραπωλησίες. Ακολουθούν οι αγοραπωλησίες σε γη (οικόπεδα και τεμάχια),με αξία €1,9 δις μέσω 11.200 συναλλαγών, που αντιστοιχεί στο 34% της συνολικής αξίας των πωλήσεων. Παραμένουν δηλαδή σε γενικές γραμμές σταθερή σε σχέση με το 2022, όσον αφορά την αξία των αγοραπωλησιών αν και με μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών. Τέλος, οι αγοραπωλησίες εμπορικών ακινήτων αν και χαμηλότερες σε αριθμό σε σχέση με το 2022, ήταν ψηλότερες σε αξία φτάνοντας τα €121 εκατ., ίσο με το 2% της συνολικής αξίας του τομέα.

Σε επίπεδο επαρχίας, οι συναλλαγές στη Λεμεσό συνέχισαν να κυριαρχούν, αντιπροσωπεύοντας το 41% της συνολικής αξίας των πωλήσεων, ενώ όλες οι άλλες πόλεις, με εξαίρεση τη Λάρνακα, κατέγραψαν οριακά χαμηλότερες αξίες πώλησης σε σύγκριση με το 2022. Η Λάρνακα παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση στην αξία των αγοραπωλησιών σε σχέση με το 2022 (28%), η οποία αποδίδεται τόσο στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών όσο και στη ψηλότερη μέση αξία των ακινήτων. Σημαντικό είναι ότι η Λάρνακα έχει καταγράψει ανάπτυξη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σχεδόν διπλασιάζοντας τόσο σε αξία συναλλαγών όσο και σε όγκο από το 2020.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Deloitte Κύπρου για τον τομέα των ακινήτων, η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε επαγγελματίες του κλάδου. Μέσα από την έρευνα διαφαίνεται ότι δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές στο τοπίο των ακινήτων το 2024. επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα διαμερίσματα αναμένεται να διατηρήσουν τη θέση τους ως η πιο ελκυστική επενδυτική ευκαιρία κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, παρά την εκτίμηση των συμμετεχόντων ότι τα πολυτελή διαμερίσματα σε αναπτύξεις ψηλών κτηρίων πιθανότατα θα μειωθεί.

Ο Επικεφαλής του Κλάδου Ακινήτων και Επικεφαλής στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Κύπρου, Γιώργος Μαρτίδης, σημείωσε: «Η σταθερή και συνεχής βελτίωση της επίδοσης της αγοράς των ακινήτων τόσο σε αριθμό συναλλαγών όσο και στην αξία τους, όπως προκύπτει από την μελέτη μας, δεικνύει την ανθεκτικότητα του κλάδου στις διάφορες πιέσεις που ασκούνται στην οικονομία μας (πληθωρισμός, επιτόκια, εξωγενείς παράγοντες). Οι επιδόσεις αυτές, μας γεμίζουν με αισιοδοξία αλλά ταυτόχρονα και με αίσθημα ευθύνης ως προς την σωστή αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας - όπως η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, η ταχύτητα ανάπτυξης της τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης, η κρατική μεταρρύθμιση, η μείωση της γραφειοκρατίας, η οικονομικά προσιτή στέγαση - και την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για προσέλκυση νέων μορφών επενδύσεων. Όλα αυτά μπορούν να επιτευχθούν με σωστό σχεδιασμό, συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά στην ιστοσελίδα https://deloi.tt/4arqnqG

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση