ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δυστοκία στο deal Εθνικής με την Astrobank

Δημιουργήθηκαν σύννεφα για τη μεταξύ τους πράξη – Μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της στην Κύπρο η ΕΤΕ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Υπάρχει δυστοκία στη συμφωνία απόκτησης των καλών εργασιών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) από την Astrobank.

Μετά την καθυστέρηση μηνών για την επισημοποίηση του deal μεταξύ της Astrobank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου), δικαιολογημένα έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά για την μεταξύ τους πράξη. Στην αρχή –όπως διέρρεε- η καθυστέρηση των επίσημων ανακοινώσεων ήταν «γραφειοκρατικού χαρακτήρα», αλλά πλέον έχουν δημιουργηθεί σύννεφα για την επίτευξη της εξαγοράς της Εθνικής από την Astrobank.

Τα σενάρια που ακούγονται στους τραπεζικούς κύκλους είναι δύο. Πρώτον πως η Εθνική έχει εκτιμήσει ως ανεπαρκή την προσφορά της Astrobank, ενώ το δεύτερο σενάριο είναι να αποφάσισε η Εθνική να συνεχίσει τη δράση της στην κυπριακή αγορά λόγω της καλύτερης -ομολογουμένως- οικονομικής κατάστασης της χώρας που δραστηριοποιείται η μητρική, δηλαδή η Ελλάδα.

Για τα του πρώτου σεναρίου, είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις βασισμένες σε νέα τιμή, αφού η προσφορά της Astrobank φαίνεται να είναι οριστική. Για τα του δεύτερου σεναρίου, η συνέχεια της λειτουργίας της Εθνικής Κύπρου στην Κύπρο θα είναι απόφαση της μητρικής και όχι της κυπριακής θυγατρικής.

Σχέδιο Αναδιάρθρωσης

Εντούτοις, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της μητρικής, η πώληση της θυγατρικής είναι υποχρέωση που απορρέει από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Εθνικής και ότι η σχετική διαδικασία ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2018. Η διαδικασία δε, αναφέρει πως είναι σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 12 μηνών. Ξεκαθαρίζει πως το τίμημα της πώλησης αναμένεται να είναι χαμηλότερο της λογιστικής αξίας της θυγατρικής.

Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες της θυγατρικής

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου) στο 4ο τρίμηνο του 2018 πώλησε το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών της δανείων με αποτέλεσμα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL ratio) να μειωθεί από 62% το 2017 στο 12% το 2018. Η Τράπεζα το 2018 πέτυχε κέρδη προ φόρων ύψους €4 εκατ. σε σύγκριση με ζημιά €8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017), ενώ οι συνολικές καθαρές χορηγήσεις στο τέλος του 2018 διαμορφώθηκαν σε €261 εκατ., μειωμένες κατά €233 εκατ. σε σχέση με το τέλος του 2017. Βάσει των αποτελεσμάτων, η μείωση προκύπτει λόγω της πώλησης του μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών δανείων. Οι συνολικές καταθέσεις ανήλθαν σε €587 εκατ., καθώς επίσης ο Δείκτης Δανείων μετά από προβλέψεις, προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 44% στο τέλος του 2018. Η Εθνική Τράπεζα είχε Συνολικό Δείκτη Ιδίων Κεφαλαίων 28,60%.

Τα παραπάνω στοιχεία πάντως δικαιολογούν το σενάριο για συνέχιση της λειτουργίας της.

Οι συμφωνίες

Υπενθυμίζεται πως οι δύο μεγάλες συμφωνίες του κλάδου και ειδικότερα οι εξαγορές που έχουν επιτευχθεί είναι αυτή της Ελληνικής με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και της απόκτησης της USB Bank από την Astrobank.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση