ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Easyjet: Ακυρώνει την συμφωνία με Airbus

Είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί η αξία της εταιρείας υπογραμμίζει ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου

Newsroom K

Τερματίζει την συμφωνία ύψους 4.5 δισ λιρών με την εταιρεία Airbus για προμήθεια 107 αεροσκαφών η εταιρεία Easyjet. Σε γραπτή δήλωση του ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της οικογένειας εμπορικών σημάτων easyGroup αναφέρει ότι η ακύρωση της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσει την αξία για όλους τους μετόχους της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της easyJet (αξία όλων των μετοχών) σήμερα κυμαίνεται γύρω στις 2 δισ. λίρες. Η οικογένεια Χατζηιωάννου κατέχει περίπου το 34% των μετοχών, ενώ το υπόλοιπο 66% του οποίου πρέπει να πετύχει την στήριξη του για την ακύρωση της συμφωνίας, είναι ευρέως διαδεδομένο μεταξύ πολλών μετόχων και διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η καθαρή λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού της easyJet (καθαρές υποχρεώσεις) ανερχόταν σε £ 3 δισεκατομμύρια στις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Ακόμη και αν υπάρχουν ζημίες στις συναλλαγές ο Σερ Χατζηιωάννου σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά καλά περιουσιακά στοιχεία στο easyJet και δεν πρέπει να επιτρέπεται στους σημερινούς διευθυντές να σπαταλούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, πληρώνοντας την Airbus για τα ανεπιθύμητα νέα αεροπλάνα, όπως αναφέρει.

Η easyJet έχει επίσης δανειστεί 1,3 δισ. στερλίνες από κάτοχους ομολόγων (χρήματα συνταξιοδοτικών ταμείων και πάλι) τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν πλήρως κατά τα επόμενα 2-5 χρόνια. Σήμερα τα ομόλογα αυτά διαπραγματεύονται με έκπτωση 20-30% στην αρχική τους αξία, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά θεωρεί ότι η easyJet μπορεί να καταστεί αφερέγγυα σε αυτό το χρονικό διάστημα όλη την ώρα, ενώ η Airbus θα πληρώσει 1,35 δισ. λίρες για νέα αεροσκάφη τους επόμενους μήνες όπως όλα τα ομόλογα που εκκρεμούν σήμερα).

Εκτιμά ότι σε περίπτωση που η συμφωνία με την Airbus δεν ακυρωθεί- από το διοικητικό συμβούλιο της easyJet τότε, η easyJet θα χάσει χρήματα γύρω στο Αύγουστο του 2020, ίσως και νωρίτερα.

Όπως αναφέρει, ο τερματισμός της σύμβασης Airbus είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν οι σημερινοί μέτοχοι της εταιρείας για πρέπει να διατηρήσουν οποιαδήποτε αξία στις μετοχές τους. Εάν η easyJet τερματίσει τη σύμβαση Airbus, τότε δεν θα χρειάζεται δάνεια από τον φορολογούμενο του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στο μέλλον με κάποια εισφορά πρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου που προβλέπεται από τις αγορές, αναφέρει στη δήλωση του ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου.

Ζητά παραιτήσεις από το ΔΣ της εταιρείας

Στην γραπτή του δήλωση, εξηγά σε 18 σημεία την κατάσταση, ενώ ρίχνει βολές κατά του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Τζον Μπάρτον ζητώντας την απομάκρυνση του από το συμβούλιο, καθώςεπίσης και του Άντριου Φίντλεϊ, του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση