ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπόδια στην Huawei βάζει η γερμανική κυβέρνηση

Νέος νόμος δίνει την δυνατότητα αποκλεισμού της κινεζικής εταιρείας από το δίκτυο 5G της χώρας

Του Νικόλα Βωνιάτη

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε ένα νέο νόμο τεχνολογίας πληροφοριών, που δίνει στις αρχές την εξουσία να αποκλείσουν τον κινέζικο κολοσσό τεχνολογίας Huawei, από το δίκτυο 5G της χώρας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, ο νέος νόμος δεν αποκλείει την κινεζική εταιρεία από τη γερμανική αγορά τηλεπικοινωνιών.

Ο νέος νόμος, όπως περιέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, είναι ένα «κομβικό σημείο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της Γερμανίας», καθώς σύμφωνα με τις Financial Times, προβλέπει πολύ πιο αυστηρούς ελέγχους των πιθανών προμηθευτών τηλεπικοινωνιών, σε σχέση με το παρελθόν.

Οι εταιρείες οι οποίες θα παρέχουν τα εξαρτήματα για την υποδομή του δικτύου πέμπτης γενεάς (5G) της χώρας, θα πρέπει να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις αρχές, σχετικά με τα κρίσιμα εξαρτήματα που θα αναπτύσουν στην υποδομή τους, και με τη σειρά τους οι Γερμανοί αξιωματούχοι μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση τους, «εάν αυτή έρχεται σε αντίθεση με το υπερισχύον δημόσιο συμφέρον, ιδίως όσον αφορά θέματα εθνικής ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων».

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι ΗΠΑ και κυβέρνηση Τραμπ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ασκούν πιέσεις στους συμμάχους τους, για να υιοθετήσουν μια σκληρή γραμμή ενάντια στην κινεζική εταιρεία Huawei, υποστηρίζοντας ότι ο εξοπλισμός της θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο, για θέματα σαμποτάζ και κατασκοπείας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πιστεύει ότι ο πιο ορθός δρόμος είναι η αύξηση των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες-προμηθευτές. Παράλληλα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει στην απαγόρευση στην Huawei, πλήττοντας τα συμφέροντα γερμανικών εταιρειών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική αγορά.

Από την πλευρά της η Huawei χαιρέτισε τον νέο νόμο σε ανακοίνωση της, σημειώνοντας: «Πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι για την ανάπτυξη τεχνολογίας πέμπτης γενεάς (5G), θα υπάρχουν υψηλότερα και ομοιόμορφα πρότυπα ασφαλείας, για όλους τους προμηθευτές τεχνολογίας».

Πληροφορίες: Financial Times, Huawei 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση