ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:24
 

Εναρκτήρια συνάντηση του έργου STEAM

Είναι ένα έργο χρηματοδοτημένο ¬από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου με τριετή διάρκεια που έχει ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019

Δελτίο Τύπου

Στις 26 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εναρκτήρια συνάντηση του έργου STEAM στο κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το STEAM (Sea Traffic Management in the Eastern Mediterranean) είναι ένα έργο χρηματοδοτημένο ¬από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας Κύπρου με τριετή διάρκεια που έχει ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019, έχοντας προϋπολογισμό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Συντονιστής του έργου είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επιπλέον στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν η Αρχή Λιμένων Κύπρου, ο Σύνδεσμος Ναυτιλιακών Πρακτόρων Κύπρου, οι ιδιωτικές εταιρείες Tototheo Maritime, A.T. DeLevant Business Solutions, και Cyprus Subsea Consulting and Services, καθώς και το ερευνητικό Ινστιτούτο RISE από την Σουηδία ως Ερευνητικός Φορέας του Εξωτερικού. Επίσης, πολύ σημαντική θεωρείται η συμμετοχή στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων του έργου καταξιωμένων οργανισμών και εταιρειών από το χώρο της ναυτιλίας στην Κύπρο, όπως το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Maritime Institute of Eastern Mediterranean (Mar.In.E.M.), και των ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Λιμάνι της Λεμεσού: DP WORLD Limassol, EUROGATE Limassol Container Terminal και P&O Maritime. Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί Συμβουλευτική Ομάδα για το STEAM, την οποία απαρτίζουν καταξιωμένα πρόσωπα από το διεθνή χώρο της ναυτιλίας, όπως ο Trond Andersen από το Λιμάνι του Σταβάνγκερ στη Νορβηγία, ο Michael Bergman από την BM Bergmann-Marine, ο Albert Gonzalez από το Λιμάνι της Βαρκελώνης στην Ισπανία και ο José Andrés Giménez Maldonado από το Valenciaport Foundation στην Ισπανία.

Στην εναρκτήρια συνάντηση εκτός από τους εταίρους του έργου συμμετείχαν και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στη συνάντηση, παρουσιαστήκαν από τον συντονιστή του έργου Δρ Μιχάλη Μιχαηλίδη, οι στόχοι και οι δράσεις του έργου, τα επόμενα βήματα, οι δέσμες εργασίας, η διανομή της εργασίας και των ρόλων μέσα στο έργο, και δόθηκαν διευκρινιστικές απαντήσεις στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, όλοι οι εταίροι του έργου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες τους και τους τομείς ευθύνης τους στο έργο. Τέλος, ο Δρ Mikael Lind, εκπροσωπώντας το RISE, παρουσίασε κάποια από τα αποτελέσματα του έργου Sea Traffic Management Validation (Σεπτέμβριος 2015 – Ιούνιος 2019), και συγκεκριμένα της πλατφόρμας Port CDM (Collaborative Decision Making) που υλοποιήθηκε σε εννιά λιμάνια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του Λιμανιού της Λεμεσού. Όπως επισημάνθηκε από τον Δρ Lind:

“Μέσω του STEAM θέλουμε να καταστήσουμε την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως βιτρίνα του STM για όλο τον κόσμο.”

Μετά την συνάντηση ακολούθησε δεξίωση.

O γενικός στόχος του προγράμματος STEAM είναι η αποτελεσματική διαχείριση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνθήκες ασφάλειας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, και πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του Λιμανιού της Λεμεσού έτσι ώστε να αποτελέσει:

• Ένα σταθμό μεταφόρτωσης φορτίων και κέντρο πληροφοριών διεθνών προδιαγραφών, αξιοποιώντας μοντέρνες ψηφιακές τεχνολογίες που έχουν εισαχθεί στον τομέα της ναυτιλίας, και

• Ένα πόλο έλξης για θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με τη χρήση βελτιωμένων υπηρεσιών που βασίζονται στην τυποποιημένη διασύνδεση μεταξύ πλοίου και λιμανιού.

Για το σκοπό αυτό, τα λιμάνια της Κύπρου, και ειδικά το Λιμάνι της Λεμεσού έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο λόγω της στρατηγικής του θέσης ως κόμβος πληροφοριών, ανταλλάσσοντας πληροφορίες τόσο με γειτονικά λιμάνια, όσο και με πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για βελτιστοποίηση των διαδρομών τους και αποφυγή κινδύνων. Επίσης, η γεωγραφική θέση της Κύπρου ενθαρρύνει τη χρήση των λιμανιών της ως σταθμούς μεταφόρτωσης για σκοπούς θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων. Στο πλαίσιο του Προγράμματος STEAM, σχεδιάζεται η εκτενής επέκταση και επαύξηση της επιτυχούς εφαρμογής της έννοιας του STM στο Λιμάνι Λεμεσού μέσω της Πλατφόρμας Συλλογικής Λήψης Αποφάσεων (PortCDM), η οποία θα διασφαλίζει την επίγνωση της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο από όλους τους εμπλεκομένους φορείς στα λιμάνια της Κύπρου. Επιπλέον, το Λιμάνι Λεμεσού θα εκμοντερνιστεί με καινούργιες τεχνολογίες και προχωρημένες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων, προσφέροντας έτσι καινούργια εργαλεία λήψης αποφάσεων και υπηρεσίες στους ναυτικούς φορείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Εννιάχρονο κοριτσάκι κτυπήθηκε από μεθυσμένο οδηγό

«Να δούμε ποιά ποινή γάντι θα επιβάλει το δικαστήριο.....αν φτάσει και πότε η υπόθεση μέχρι το δικαστήριο. ...»
Λευκωσιατης  |  12:03

#PoliticsBlog Ποιος και πώς διοικεί στην Κύπρο;

«Πάλι "κούππα άπαννη" ο Υπουργός Εξωτερικών για την αποτυχία του να εκτιμήσει και να διαχειριστεί τις ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:25

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Οι σατραπηδες συνδικαλιστες απειλουν τους γονεις και την παιδεια του »
maria  |  10:14

Ένα βήμα πριν το χάος στην Παιδεία

«Εκαλομάθαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  01:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X