ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενδιαφέρον από Βαρνάβα Ειρήναρχο της Ελληνικής για Τράπεζα Κύπρου

Παρών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της BOC ο μεγάλος μέτοχος της Hellenic Bank μέσω Demetra και Logicom

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Παρών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση (AGM) της Τράπεζας Κύπρου (BOC) με παρουσία που σίγουρα χρήζει περαιτέρω ερμηνείας είναι ο μεγάλος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας (HB), Βαρνάβας Ειρήναρχος.

Ο μεγάλος μέτοχος της Ελληνικής μέσω της Demetra Holdings και της Logicom που έχει συνδυαστικά περί το 25% της Τράπεζας, δείχνει απτό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου.

Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσία του στο AGM της BOC, καθώς στην παρούσα φάση έχουν γεννηθεί ερωτήματα κατά πόσο προτίθεται να πωλήσει τις μετοχές του στον κύριο μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας, στη Eurobank, όταν αυτή θα προχωρήσει στη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής για εξαγορά της κατά 100%.

Μία άσκηση εργασίας και το 13%

Το τι θα πράξει με τις μετοχές του ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελληνικής, κ. Βαρνάβας Ειρήναρχος μέσω Demetra και Logicom παραμένει άγνωστο, ωστόσο το 25% που έχει «χονδρικά» στην Ελληνική Τράπεζα μπορεί να του δώσει ρευστότητα τουλάχιστον 240 εκατομμυρίων ευρώ αν πωλήσει τις μετοχές του στο 2,35 ευρώ ανά μετοχή που θα είναι και η πρόταση της Eurobank στη δημόσια πρόταση.

Αν υποθέσουμε πως θα αγοράσει κατά προσέγγιση στα 4 ευρώ τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (4,13 ευρώ ήταν το προχθεσινό κλείσιμο), τότε μπορεί να αγοράσει πάλι «χοντρικά» 60 εκατ. μετοχές της BOC. Στις 446 εκατ. συνήθεις μετοχές που είναι το εκδιδόμενο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, τότε του «ξεκλειδώνει» περίπου το 13% της Τράπεζας Κύπρου και γίνεται αυτομάτως ο κύριος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο «παγωμένος» Βίκτωρ Βέξελμπεργκ με τη Lamesa Investments και 9,27%.

Υπενθυμίζεται πως, η Demetra έχει προχωρήσει σε προσφυγή κατά της νομιμότητας της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) της 2ας Φεβρουαρίου 2024, με την οποία η ΕΠΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κηρύξει τη συγκέντρωση αναφορικά με την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Bank από την Eurobank A.E., ως συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά. Η Eurobank έχει εξαγοράσει το 55,3% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας και αναμένει τις εγκρίσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και του Εφόρου Εταιρειών της Κύπρου.

Η κίνηση του κ. Βαρνάβα Ειρήναρχου να παραστεί στο AGM της Τράπεζας Κύπρου πιθανώς να σημαίνει -όπως ερμηνεύουν τραπεζικές πηγές- ότι βρέθηκε χρυσή τομή με την Ελληνική Τράπεζα, άρα και να σχεδιάζει τις επόμενες επενδυτικές του κινήσεις με τη ρευστότητα που θα αποκτήσει. Εν αναμονή εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση