ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εννέα επενδύσεις που αλλάζουν τις Πλάτρες

Νέα ξενοδοχεία, αναβαθμίσεις υφιστάμενων και εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων αναψυχής γυρίζουν σελίδα στην περιοχή

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Τα τελευταία 24ωρα τα ορεινά θέρετρα της Κύπρου έχουν μετατραπεί, ένεκα της χιονόπτωσης, το hot spot για εκδρομές και εξορμήσεις, ενώ η πιθανότητα διαθεσιμότητας στα ξενοδοχεία της περιοχής, τουλάχιστον για τα Σαββατοκύριακα, είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτη. Πρόκειται για εξέλιξη η οποία σαφώς δημιουργεί ικανοποίηση στους επιχειρηματίες και τις τοπικές αρχές της περιοχής.

Σημαντικότερη είναι ωστόσο το γεγονός ότι ορεινές περιοχές κερδίζουν το ενδιαφέρον επενδυτών. Ένα τέτοιο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον ξεκίνησε να καταγράφεται κυρίως στην περιοχή των Πλατρών, με αρκετά έργα να βρίσκονται στα πλάνα επενδυτών, συνολικής αξίας πέραν των 90 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωσή τους αναμένεται ότι οι Πλάτρες θα αφήσουν πίσω τους τις εικόνες εγκατάλειψης και θα αλλάξουν πρόσωπο.

Προσδοκία των τοπικών αρχών είναι μέχρι το 2025, το λίφτινγκ της περιοχής να έχει ολοκληρωθεί και να διπλασιαστούν οι τουριστικές κλίνες, με απώτερο στόχο φυσικά την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή. Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός των κλινών ανέρχεται σε 430.

Πάνω από 90 εκατ.

Αυτή την στιγμή οι επενδύσεις οι οποίες είναι σε εξέλιξη συμποσούνται στα 90 εκατ. ευρώ. Η μεγαλύτερη επένδυση στην περιοχή είναι αυτή του Guru, ύψους 47 εκατ. ευρώ από την εταιρεία DTA Athanasiou. Το έργο είναι γνωστό τόσο για τις προοπτικές που δημιουργεί στις Πλάτρες, όσο και για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει από κόμματα και οργανωμένα σύνολα, ενώ βρέθηκε και στο μικροσκόπιο της Βουλής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ατασθαλίες κατά τις εργασίες εκτέλεσής του. Οι εργασίες για την οικιστική ανάπτυξη του έργου είναι σε εξέλιξη όπως ενημερώνει την «Κ» ο κοινοτάρχης Πλατρών Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Σε εκκρεμότητα παραμένει το δεύτερο μέρος του έργου, το οποίο είναι ακόμα στο στάδιο αδειοδότησης. Μεγάλο άνοιγμα στις Πλάτρες επιχειρεί και η εταιρεία Property Gallery, με επενδύσεις γύρω στα 42 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την αγορά και την ανακαίνιση τριών καταλυμάτων και ενός καταστήματος Συγκεκριμένα του Petit Palais Hotel και του καταστήματος Cleopatra, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, του Pendeli Hotel και του Splendid Hotel, ύψους 11 εκατ. ευρώ για το καθένα. Όσον αφορά το Splendid, πέραν της αγοράς και της ανακαίνισης, η επένδυση αφορά και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων. Στα 14 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της τέταρτης επένδυσης της εταιρείας : το Le Platres Chalet, που αφορά μια καινούργια κατασκευή με επαύλεις.

Στο ένα εκατομμύριο ευρώ ανέρχεται η επένδυση της εταιρείας NNV Mountain Resorts η οποία ανέλαβε την ενοικίαση του Forest Park για δέκα χρόνια, ενώ ήδη έχει επενδυθεί μισό εκατομμύριο για βελτιώσεις στο ξενοδοχείο. Στο μεταξύ, ενοικιάζονται εστιατόρια και υποστατικά τα οποία παρέμεναν τα τελευταία χρόνια κλειστά, όπως η Κοιλάδα και το International, ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταστήματα μετατρέπονται σε γκαλερί.

Όπως σημειώνει ο κοινοτάρχης των Πλατρών Παναγιώτης Παπαδόπουλος, με το σύνολο των επενδύσεων να ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 το αργότερο η περιοχή θα ανανεωθεί. Από την πλευρά τους οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει την έναρξη της τουριστικής Ακαδημίας Τροόδους. Όπως αναφέρει, στόχος είναι να μεταφερθεί παράρτημα του Μεσόγειος και να λειτουργήσει στο Τρόοδος το πρώτο πανεπιστήμιο, κίνηση η οποία θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την περιοχή και θα δημιουργήσει καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

 

Για αργότερα

Στον κατάλογο των επενδυτών βρίσκονται και ο Λύσανδρος Ιωάννου της εταιρείας PHC, αλλά και ο Αλέξανδρος Διογένους. Ο μεν πρώτος ήταν από τους πρώτους που επέδειξαν ενδιαφέρον για την περιοχή, προχωρώντας στην αγορά του Mount Royal Hotel. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία στις Πλάτρες- του 1906- το οποίο χρειάζεται πλήρη ανακατασκευή. Ωστόσο, το ποια θα είναι η νέα χρήση και μορφή του ακινήτου δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί. Από την πλευρά του, ο Λύσανδρος Ιωάννου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το μέλλον της επένδυσης, αναφέροντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση, ενώ σημείωσε ότι δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις εντός του 2022. Πρόκειται, όπως επισήμανε, για μακροχρόνια επένδυση, η οποία θα αξιοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Εντός του 2022 αναμένονται πάντως οι αποφάσεις από πλευράς των επενδυτών για το Minerva Hotel. Πρόκειται για προσωπική επένδυση του Αλέξανδρου Διογένους (ΠΜ Τσεριώτης), μέσω της εταιρείας Οumethespisen Ltd. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση οι όποιες αποφάσεις για την μορφή και το ύψος της επένδυσης θα ληφθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, πιθανότερα εντός του 2022.

Είναι γεγονός πάντως ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλη δυναμική στην περιοχή, ενώ οι κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Ωστόσο, δεν έχει μόνο το «δέντρο» την σημασία του, αλλά και το «δάσος». Έτσι αυτή την περίοδο εξετάζεται η ευρύτερη εικόνα των Πλατρών. Ο κ. Διογένους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε τουριστικές επενδύσεις, αλλά είναι εξίσου αναγκαίες οι υποδομές, υπηρεσίες και δραστηριότητες στο υπόλοιπο περιβάλλον του θερέτρου, ούτως ώστε να πάρει μπρος η ανάπτυξη της περιοχής και οι Πλάτρες να επανέλθουν σε αυτό που ήταν την δεκαετία του 1930-40.

Το Tree hotel

Σε διαδικασία αναμονής για την έγκριση της άδειας οικοδομής βρίσκεται η επένδυση«Tree Hotel», ενώ ήδη έχει γίνει η πρώτη ανοικτή διαβούλευση για το έργο και έχουν ζητηθεί κάποιες διευκρινίσεις από τον επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ειδικό ξενοδοχείο-ησυχαστήριο, με αρχικό εκτιμώμενο κόστος στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον οι αιτήσεις εγκριθούν, αναμένεται ότι οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν εντός 18 μηνών. Βάσει των σχεδιασμών, το κτήριο είναι ύψους δύο ορόφων και τα υπόλοιπα θα είναι υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Όλες οι καμπίνες έχουν απλό σχεδιασμό και είναι σχεδιασμένες με ευελιξία ούτως ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τον περιβάλλοντα χώρο και να μην χρειαστεί να κοπούν δέντρα. Επιπλέον, οι κατασκευές θα γίνουν με την τοποθέτηση μικροπασσάλων, οι οποίοι με την εγκατάστασή τους προκαλούν ελάχιστη όχληση στο περιβάλλον, σύμφωνα με τους επενδυτές του έργου. Όπως αναφέρεται, η βασική υποδομή θα γίνει στην οικιστική ζώνη του τεμαχίου ενώ στόχος είναι να γίνει το έργο με όσο το δυνατό λιγότερο επηρεασμό του περιβάλλοντος αφού αυτό είναι το προϊόν που θέλει να αναδείξει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση