ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εννέα νέα ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του 2025

Τέσσερις νέες πεντάστερες μονάδες αναμένονται σε Λάρνακα, Πάφο και Λεμεσό μέχρι τέλος του 2021 - Αυξήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μπορεί η ανάπτυξη στον τομέα του Real Estate να επιβραδύνεται ένεκα πανδημίας και ο τομέας του τουρισμού να είναι από αυτούς που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα επίσης ένεκα πανδημίας, ωστόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι επενδύσεις σε νέες μονάδες συνεχίζονται. Πρόκειται για κινήσεις οι οποίες ήταν και παραμένουν στον προγραμματισμό εταιρειών, παρά την έκρυθμη κατάσταση λόγω κορωνοϊού. Εννέα νέες ξενοδοχειακές μονάδες έρχονται λοιπόν να προστεθούν στις υφιστάμενες μέχρι το 2025. Κάποιες από αυτές πρόκειται να είναι έτοιμες, τουλάχιστον βάσει προγραμματισμού, εντός του 2020, χωρίς να υπολογίζονται οι όποιες αλλαγές στις αποφάσεις των εταιρειών, αναλόγως των επιπτώσεων και των δεδομένων που θα δημιουργήσει η πανδημία.

Οι νέες μονάδες

Σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού τα οποία επεξεργάστηκε η KPMG στο πλαίσιο του Cyprus Hospitality Report, το 2020 αναμένεται η ολοκλήρωση του πεντάστερου Radisson Beach Resort, χωρητικότητας 202 δωματίων στην Λάρνακα και του επίσης πεντάστερου Atlantica Mare Village Paphos, χωρητικότητας 36 κλινών στην Πάφο. Άλλα δύο πεντάστερα έρχονται το 2021. Πρόκειται για το Cap StGeorges Beach Club Ρesort & Hotel στην Πάφο, χωρητικότητας 203 δωματίων και το City of Dreams, casino resort στη Λεμεσό. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, αφού η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων φαίνεται να έχει επηρεαστεί λόγω πανδημίας. Εντός του 2021 αναμένεται το άνοιγμα του NYX Hotel Limassol χωρητικότητας 165 δωματίων και του ομώνυμού του στην Λευκωσία, χωρητικότητας 198 δωματίων. Δύο νέα ξενοδοχεία αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 2022. Πρόκειται για το Opus One στην Αμμόχωστο (97 δωμάτια) και το Sofitel Cyprus (246 δωμάτια). Τέλος, το 2025 αναμένεται η λειτουργία του Grand Hyatt Limassol, του πρώτου ανοίγματος της γνωστής διεθνούς αλυσίδας στην Κύπρο. Η νέα μονάδα θα έχει χωρητικότητα 300 δωματίων.

Στη Λεμεσό οι περισσότερες

Τα επόμενα χρόνια εκτιμάται ότι ο αριθμός των διαθέσιμων δωματίων θα αυξηθεί κατά 35% στη Λευκωσία, κατά 10% στη Λάρνακα και κατά 20,3% στη Λεμεσό. Αν και ποσοστιαία η αύξηση είναι χαμηλότερη από τις νέες κλίνες στη Λευκωσία, εντούτοις σε πραγματικούς αριθμούς το σύνολο των νέων δωματίων στην επαρχία είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με την πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα τρία ξενοδοχεία έρχονται να προστεθούν στην Λεμεσό, ανεβάζοντας σημαντικά τον αριθμό των 4,754 διαθέσιμων δωματίων κατά 965. Σημαντική ώθηση θα δώσουν στην Λευκωσία οι δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αφού θα την προστεθούν 443 νέα δωμάτια ανεβάζοντας τον αριθμό στα 1.707. Επιπλέον 202 δωμάτια αναμένεται να προστεθούν στα 2.425 της Λάρνακας λόγω του ανοίγματος του Radisson Beach Resort, ενώ καμία αλλαγή δεν αναμένεται στα ορεινά καταλύματα. Σημειώνεται ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων από τις 31 Δεκεμβρίου, ο συνολικός αριθμός διαθέσιμων δωματίων ανέρχεται συνολικά στις 30.000. Από αυτό τον αριθμό, ποσοστό 37,8% αφορά την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και το 31,3% την Πάφο, στις οποίες αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα προστεθούν 97 και 36 δωμάτια αντίστοιχα.

Επενδύσεις 610 εκατ. ευρώ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην τουριστική βιομηχανία καταγράφει αύξηση από το 2014 μέχρι το 2019. Μάλιστα το 2019 η συνολική αξία των επενδύσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ανήλθε γύρω στα €610 εκ. Από το σύνολο των 35 αδειών που σχετίζονται με αναπτύξεις νέων ξενοδοχείων οι περισσότερες άδειες οικοδομής δόθηκαν στην Λευκωσία (35,1%) και στη Λεμεσό (30,3%). Σημειώνεται ότι η έρευνα δεν καλύπτει το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις εντός του 2020, με την εικόνα να παραμένει ρευστή λόγω των εξελίξεων της πανδημίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:06

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«δεν τηρουσε τα πρωτοκολλα εκανε και διασπορα ποσα το προστιμο? γιατι αν δεν πληρωσουν δεν θα ...»
Μαριος  |  13:05

#PoliticsBlog Το νέο εύρημα του Οδυσσέα και οι σαμπάνιες του Νικόλα

«Αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό μικρόκοσμο της ημικατεχόμενης Κύπρου εν έτει 2021.»
Leon  |  13:09

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση