ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστρέφει στην κανονικότητα η Τσικνοπέμπτη

Οι χαλαρώσεις στα μέτρα ξεκλείδωσαν ζήτηση και κρατήσεις που αναμένεται να κτυπήσει επίπεδα του 2019

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Θυμίζουν παλιές καλές εποχές οι κρατήσεις σε ταβέρνες και εστιατόρια την προσεχή Πέμπτη με τα μηνύματα της αγοράς να δείχνουν ότι το έθιμο της Τσικνοπέμπτης θα επιστρέψει φέτος δυναμικά. Μάλιστα, εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η ζήτηση θα ξεπεράσει και αυτή του 2019.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας θα ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες και τις ρυθμίσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν την προσεχή Πέμπτη σε εστιατόρια και ταβέρνες

Ο βασικός λόγος είναι η ψυχολογία του κόσμου και η ανάγκη για έξοδο, η οποία έγινε πιο επιτακτική λόγω των περιοριστικών μέτρων, εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Νεόφυτος Θρασυβούλου. Εκτιμάται επίσης ότι η χαλάρωση των μέτρων που επιτρέπει την αύξηση του αριθμού των ατόμων στο τραπέζι αλλά και την είσοδο όσων δεν έχουν εμβολιαστεί στα κέντρα αναψυχής, θα λειτουργήσουν καταλυτικά στην επιστροφή του κόσμου στις επιχειρήσεις της εστίασης.

Καλύτερα κι από το ’19

Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης αλλά και για τις επόμενες μέρες τόσο για dine in όσο και για take away σε σχολεία και επιχειρήσεις και ξαναζωντανεύουν την εστίαση, η οποία κινείται υποτονικά καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με σύντομες εξαιρέσεις τα Σαββατοκύριακα. Ο ρυθμός των κρατήσεων οδηγούν σε μια πρώιμη εκτίμηση ότι φέτος τα εστιατόρια και οι ταβέρνες θα γεμίσουν –στο επιτρεπτό όριο– και ο τζίρος της ημέρας θα είναι καλύτερος ακόμα και από Τσικνοπέμπτη προ πανδημίας, αφού όπως ανέφερε ο κ. Θρασυβούλου, ο πολύμηνος περιορισμός πιέζει τη ζήτηση προς τα πάνω. «Είναι πολύ φυσιολογικό μετά την εξαγγελία των χαλαρώσεων, το ενδιαφέρον να βρίσκεται πολύ ψηλά για τη συγκεκριμένη μέρα. Ο κόσμος κάνει κρατήσεις, ενώ έντονη κινητικότητα αναμένεται στις ταβέρνες και τα εστιατόρια σε όλες τις επαρχίες, με την πληρότητα ν’ αναμένεται στο 100% των διαθέσιμων επιτρεπόμενων χώρων» σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης. Η αισιοδοξία των εκπροσώπων της εστίασης οφείλεται σαφώς στην επιστροφή των ανεμβολίαστων (με 24ωρο rapid τεστ) και μαζί με αυτούς και μερίδας εμβολιασμένων, οι οποίοι ανήκαν στην ίδια παρέα ή οικογένεια. Σημείωσε ότι τα μηνύματα είναι γενικότερα αισιόδοξα, αφού οι συναντήσεις οικογενειών και φίλων θα πραγματοποιούνται πλέον πιο συχνά σε επιχειρήσεις της εστίασης. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για συλλογική υπευθυνότητα προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό αφού η χαλάρωση των περιορισμών δεν σημαίνει ότι έχουμε εξέλθει της πανδημίας. Ωστόσο φαίνεται ότι ίσως η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» του κλάδου της εστίασης.

Ποιότητα και ποσότητα

Στο μεταξύ οι έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται κανονικά σύμφωνα με τον επικεφαλής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλο Πίπη. Οι έλεγχοι διενεργούνται σε όλο το μήκος της τροφικής αλυσίδας, σε επίπεδο φάρμας όσον αφορά την υγεία και την ευημερία των ζώων, σε επίπεδο σφαγείου όσον αφορά τη μεταφορά και την καταλληλότητα των ζώων για σφαγή και ακολούθως ο κρεοσκοπικός έλεγχος για την καταλληλότητα των σφαγίων για να διατεθούν για κατανάλωση και σε τελική ανάλυση τα εργαστήρια κοπής κρέατος και τα κρεοπωλεία και τα τυροκομεία και τα γαλακτοκομεία. Όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ζήτημα ούτε σε ποσότητες ούτε σε ποιότητα των ζωοκομικών προϊόντων, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα τόσο όσον αφορά τα αποθέματα στην αγορά ούτε στην ποιότητα των ζωοκομικών προϊόντων σε επίπεδο αγοράς αλλά και επίπεδο διακίνησης από την Ε.Ε. προς την Κύπρο. Όσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα οι υγειονομικές υπηρεσίες αναφέρουν από την πλευρά τους ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται βάσει του κανονικού προγράμματος των υγειονομικών υπηρεσιών με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Οι τιμές στην αγορά

Πόσο όμως θα κοστίσει το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης για όσους επιλέξουν να γιορτάσουν το έθιμο τσικνίζοντας στο σπίτι; Σύμφωνα με το τελευταίο Παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή (9 Φεβρουαρίου), η τιμή του ντόπιου κρέατος στην αγορά κυμαίνεται από 3,39 ευρώ το κιλό μέχρι 14,5 ευρώ το κιλό. Φθηνότερο κρέας είναι το χοιρινό. Για παράδειγμα η μέση τιμή για χοιρινό λαπά είναι 4,59 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυξάνεται στα μικρά αμνοερίφια με τις τιμές να κυμαίνονται από 6,50- 10,00 ευρώ το κιλό, ενώ ακριβότερο είναι το βοδινό (ψαχνό, χωρίς κόκκαλο και λίπος) με τις τιμές του να κυμαίνονται από 6,95- 14,5 ευρώ το κιλό. Ακριβά πιάτα και αυτά που περιλαμβάνουν κουνέλι με την λιανική τιμή πώλησης του να ξεκινούν από σχεδόν 8 ευρώ το κιλό και να φτάνουν τα 10,49 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μικρή αύξηση έχει παρατηρηθεί στην τιμή του κουνελιού (2,4%), και στα αμνοερίφια. Μείωση κατά 2,5% σημειώθηκε στην τιμή του βοδινού και του χοιρινού κιμά. Λίγο πιο κάτω είναι οι τιμές για τα λαχανικά, ντομάτες και αγγουράκια. Η μέση τιμή για τις ντομάτες είναι 3,17 το κιλό, 3,47 για τα αγγουράκια θερμοκηπίου και 3,93 για τα αγγουράκια χωραφιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X