ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:09
 

Εσοδα από φόρους χάνει η Ε.Ε. λόγω Facebook και Google

Oι δύο εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ιρλανδικών ρυθμιστικών αρχών

Newsroom Κ, Αθήνα

Απώλειες 5,4 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταγράψει ενδεχομένως η Ε.Ε. από φόρους που δεν έχουν καταβάλει η Facebook και η Google το διάστημα 2013 - 2015, όπως καταδεικνύει σε έκθεσή του ευρωβουλευτής, αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Ο συντάκτης της έκθεσης Πάουλ Τανγκ, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σημειώνει ότι «οι ψηφιακές πολυεθνικές ελαχιστοποιούν το συνολικό φορολογικό βάρος στην Ε.Ε. κατευθύνοντας όλα τα έσοδα σε κράτη-μέλη με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο». Η έκθεση θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, μία μέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η συγκεκριμένη έκθεση επικεντρώνεται στις Facebook και Google, διότι οι δύο εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ιρλανδικών ρυθμιστικών αρχών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο έχει στη διάθεσή του την εν λόγω έκθεση, ενώ η Google πληρώνει φόρους για το 9% των εσόδων της εκτός της Ε.Ε, το ποσοστό αυτό μειώνεται περίπου στο 0,82% εντός της Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αμερικανικός κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης Facebook, του οποίου οι φόροι επί των κερδών εκτός της Ε.Ε υπολογίζονται μεταξύ 28% με 34%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό εντός της Ε.Ε. εκτιμάται στο χαμηλό 0,03% με 0,10%, γεγονός που οδηγεί σε υψηλή απώλεια φορολογικών εσόδων. Ο κ. Τανγκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενιαίας φορολογικής βάσης για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει να προτείνει μια νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους στις χώρες της Ε.Ε. όπου δραστηριοποιούνται, αν έχουν κέρδη τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Αδιάλλακτη η Τουρκία παρά τον αποκλεισμό από τα F-35

«Η γελεία αυτή ιστορία έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να επιβεβαιώσει ότι ο άνθρωπος που ηγείται των ΗΠΑ ...»
ΑΚΑ  |  09:17

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Από τους αμπάλατους λαϊκιστές της βουλής άρχισαν τα δεινά όταν αρνήθηκαν την φορολογία 15% επί των καταθέσεων ...»
Αρμαγεδών  |  19:30

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X