ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΕΤΥΚ: Σήμερα η επαναφορά των μειώσεων μισθών του πρώην Συνεργατισμού

Η Διοίκηση της Τράπεζας για αρκετό καιρό περιφρονούσε την απόφαση του Υπ. Εργασίας αναφέρει η Οργάνωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

"Η Ελληνική Τράπεζα ενημέρωσε την Οργάνωσή μας ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και σήμερα θα γίνει η επαναφορά των μειώσεων στους μισθούς των συναδέλφων του Συνεργατισμού", σημειώνει σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ.

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ, αναφέρει πως, δυναμικά και αποφασιστικά μόνη της από πολύ νωρίς ανέδειξε το θέμα της επαναφοράς των μειώσεων στους μισθούς και στα ωφελήματα των συναδέλφων του Συνεργατισμού. Ήταν επίσης η μόνη που προχώρησε σε καταγγελία προς το Υπουργείο Εργασίας, και για μεγάλο χρονικό διάστημα διεκδίκησε και αγωνίστηκε μέχρι που το Υπουργείο Εργασίας με απόφασή του στις 17/3/2022 δικαίωσε τις θέσεις της.

Όπως αναφέρει, η Διοίκηση της Τράπεζας για αρκετό καιρό περιφρονούσε την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, απειλούσε για απολύσεις και έθετε ακραίες θέσεις στο θέμα της ανανέωσης της Συλλογικής Σύμβασης.

Μάλιστα, λόγω της άρνησης της Τράπεζας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, η ΕΤΥΚ μέσω καταγγελιών που είχαν γίνει από μέλη της, ξεκίνησε διαδικασία για καταχώρηση προσωπικών ποινικών αγωγών εναντίον των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η αποφασιστικότητα, η επιμονή και οι υπεύθυνοι χειρισμοί της ηγεσίας της Οργάνωσης, ειδικά του Επίτιμου Προέδρου μας, συν. Λοΐζου Χατζηκωστή, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή συσπείρωση και αγωνιστικότητα του συνόλου των μελών μας σε όλες τις Τράπεζες, υποχρέωσαν την Τράπεζα να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον όλων η συμμόρφωση της με τις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας, ο σεβασμός της προς τους εργασιακούς θεσμούς του τόπου και η διατήρηση της εργατικής ειρήνης.

Η Ελληνική Τράπεζα έχει ενημερώσει την Οργάνωσή μας ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και σήμερα θα γίνει η επαναφορά των μειώσεων στους μισθούς των συναδέλφων του Συνεργατισμού.

Εντός του επόμενου μήνα, οι συνάδελφοι θα πιστωθούν και με τα ποσά που αφορούν τα αναδρομικά από 1/1/2019.

Τη μεγάλη αυτή επιτυχία της Οργάνωσής μας, κάποιοι προσπαθούν σήμερα να την οικειοποιηθούν, χωρίς όμως να πείθουν κανένα.

Πού ήταν τόσο καιρό και γιατί δεν διεκδίκησαν από την πρώτη μέρα την επαναφορά των μισθών; Μήπως για να κερδίσουν την εύνοια της Τράπεζας, την ώρα που η ΕΤΥΚ συγκρουόταν με την Διοίκηση;

Μετά τη σημερινή, θετική εξέλιξη, παραμένουν οι εξής εκκρεμότητες ενώπιον του Υπουργείου Εργασίας για τις οποίες αναμένουμε την απόφασή του:

Η μη επαναφορά των μειώσεων των μισθών και των ωφελημάτων των συναδέλφων που προέρχονται από την πρώην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Η μη επαναφορά της μείωσης της εργοδοτικής εισφοράς στο Ταμείο Προνοίας από 1/1/2019 για όλους τους συναδέλφους του Συνεργατισμού.

Η μη παραχώρηση του 14ου μισθού σε όσους είχαν αυτό το δικαίωμα.

Για το θέμα που αφορά τους συναδέλφους της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Ελληνική Τράπεζα πρέπει να αποκαταστήσει τις μειώσεις στους μισθούς και στα ωφελήματα των συναδέλφων αυτών, όπως θα πράξει και για τους υπόλοιπους συναδέλφους του Συνεργατισμού.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι, βάσει απόφασης του Υπουργείου Εργασίας, η μη παραχώρηση εκ μέρους της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, της ετήσιας προσαύξησης από το 2014 και μετά (2014-2018), συνιστά παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών. Η απόφαση αυτή καλύπτει ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, είτε σήμερα είναι στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ΑΛΤΑΜΙΡΑ είτε στην Ελληνική Τράπεζα.

Για το θέμα αυτό (μη παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης για τα έτη 2014 – 2018) έχει ήδη ξεκινήσει η εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου, βάσει αγωγών που είχαν καταθέσει συνάδελφοι το 2015 εναντίον της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα ΚΕΔΙΠΕΣ) και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η έκδοση απόφασης.

Θέλουμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι, πάλι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Οργάνωσής μας, θετικές εξελίξεις (συμφωνημένες με την ΕΤΥΚ) θα προκύψουν και σε σχέση με άλλα σημαντικά θέματα:

Η Τράπεζα, απέσυρε τις απειλές για απολύσεις και θα προχωρήσει τελικά με την προσφορά Σχεδίου Εθελοντικής Αποχώρησης παρόμοιο με αυτά που έχουν προσφερθεί από άλλες Τράπεζες του χώρου μας και είμαστε κοντά για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης, στη βάση των όσων η Οργάνωσή μας έχει ήδη συμφωνήσει με άλλες Τράπεζες του χώρου μας.

Σύντομα, θα επανέλθουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας επί των θεμάτων αυτών. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, η Οργάνωσή μας θα συνεχίσει να χειρίζεται όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την Ελληνική τράπεζα με στόχο τη σύντομη θετική κατάληξη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση