ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eurobank: Μονοψήφιος δείκτης ΜΕΔ φέτος στην Ελλάδα

Η μητρική ανακοίνωσε νέα τιτλοποίηση δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ με τον κωδικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Eurobank ανακοίνωσε οργανικά προ προβλέψεων κέρδη για το 2020 ύψους €865 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,2%, και καθαρές ζημιές €1.213 εκατομμύρια, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε νέα τιτλοποίηση δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ με τον κωδικό “Mexico”.

Ως αποτέλεσμα της νέας τιτλοποίησης ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων θα υποχωρήσει κάτω από 9% μέχρι το τέλος του 2021 και θα αποτελεί, σύμφωνα με την τράπεζα, τον χαμηλότερο δείκτη ΜΕΧ μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας, ενώ το 2022 θα υποχωρήσει περίπου στο 6%, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η Eurobank αναφέρει ότι οι εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν στα €6,4 δισ. το 2020 – κοντά σε ρεκόρ δεκαετίας στην πιστωτική επέκταση, ενώ σημειώθηκε οργανική αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων για τον Όμιλο στα 2,1 δισ. ευρώ το 2020.

Ανακοίνωσε επίσης αύξηση καταθέσεων κατά 2,4 δισ. το 2020 σε σχέση με το 2019 και βελτίωση του λόγου δανείων προς καταθέσεις κάτω από το 80% (79,1% από 83,2% το 2019).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Φωκίων Καραβίας δήλωσε:

“Παρά το αντίξοο περιβάλλον λόγω του Covid-19, η Eurobank κάνει ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, ώστε να καταστεί μέσα στο 2021 η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα με μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αφού υλοποιήσαμε χωρίς καθυστερήσεις το σχέδιο που είχαμε παρουσιάσει το 2019, είμαστε πλέον σε θέση να επιταχύνουμε περαιτέρω τη μείωση των NPEs με μια νέα τιτλοποίηση ύψους περίπου €3,3δισ. Με την ολοκλήρωσή της, ο δείκτης των NPEs θα μειωθεί στο τέλος του έτους κάτω από το 9%, λαμβανομένων υπόψη και των επιπτώσεων της πανδημίας, και σε περίπου 6% το 2022, συγκλίνοντας με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η σταθερότητα των εσόδων, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες προβλέψεις, στηρίζουν την κερδοφορία το τρέχον έτος, ενώ η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων θα φτάσει του χρόνου σε διψήφιο ποσοστό, όπως ακριβώς είχαμε εκτιμήσει πριν από την εκδήλωση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση