ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΥ: Συνεχείς ενδείξεις επιβράδυνσης παρουσιάζει η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών

Το δεύτερο τρίμηνο του 2019

Δελτίο Τύπου

Η αυξητική τάση των δημοσίων εγγραφών των εταιρειών unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δισ. δολ.), ωθώντας τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, συνεχίστηκε και το β’ τρίμηνο του 2019, παρά τη διαρκή γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις εμπορικές εντάσεις. Έτσι, το α’ εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 507 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά κεφάλαια 71,9 δισ. δολάρια. Ενώ ο αριθμός των εγγραφών μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018, οι αποδόσεις πρώτης ημέρας στις κύριες αγορές αυξήθηκαν κατά 15,4% κατά μέσο όρο, ενώ οι αποδόσεις μετά τη δημόσια εγγραφή αυξήθηκαν κατά 28,4%.

Η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και η βιομηχανία συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων εγγραφών κατά το α’ εξάμηνο του 2019, με συνολικά 266 εγγραφές (52% του συνόλου παγκοσμίως), οι οποίες άντλησαν συνολικά 47,8 δισ. δολάρια (66% των παγκόσμιων εσόδων). Με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, η τεχνολογία ήταν ο πιο ισχυρός κλάδος, συγκεντρώνοντας 29,3 δισ. δολάρια (41% των παγκόσμιων εσόδων). Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO trends: Q2 2019.

Η ΕΜΕΙΑ συνεχίζει να δρα με προσοχή εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας

Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών, αλλά και των εσόδων, σημείωσε πτώση σε σχέση με το 2018, φθάνοντας τις 123 εγγραφές (μια μείωση της τάξης του 53%) και συγκεντρώνοντας συνολικά 16 δισ. δολάρια (μείωση κατά 48%). Παρά τις προκλήσεις αυτές, η περιοχή της ΕΜΕΙΑ κατέγραψε πέντε από τις δέκα κυριότερες χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως από πλευράς εσόδων και δύο από πλευράς αριθμού εγγραφών το 2019. Εν κατακλείδι, εξαιτίας των σημαντικών εσόδων πρώτης ημέρας από την απόδοση των δημοσίων εγγραφών και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι αγορές στην ΕΜΕΙΑ αναμένεται να επιταχύνουν στο δεύτερο μισό του 2019.

Η Ευρώπη σημείωσε μια σημαντική αύξηση στη δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών κατά το β’ τρίμηνο του 2019, με τον αριθμό των εγγραφών (48) να αυξάνεται κατά 100% και τα έσοδα (12,5 δισ. δολάρια) κατά 3.338%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διασυνοριακή δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το β’ τρίμηνο, με 11 δημόσιες εγγραφές, που άντλησαν κεφάλαια 4,5 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, αναφέρει: «Η επιβράδυνση της παγκόσμιας δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών συνεχίστηκε το 2019 καθώς οι διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις, οι εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και ΕΕ, το Brexit και οι ευρωπαϊκές εκλογές επέδρασαν αρνητικά στη διάθεση των επενδυτών. Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, καθώς εξαρτάται περισσότερο από το παγκόσμιο εμπόριο. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η επίμονη αβεβαιότητα, οι εταιρείες πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες και να προετοιμάσουν ένα πειστικό αφήγημα για να βρουν το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας. Εν τω μεταξύ, αν οι ΗΠΑ και η Κίνα επιλύσουν τα εμπορικά και δασμολογικά ζητήματά τους και αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ μπορέσουν να συμφωνήσουν τους όρους του Brexit, μπορούμε να αναμένουμε ανάκαμψη της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019».

Ανακάμπτει η αμερικανική αγορά δημοσίων εγγραφών

Κατά το β’ τρίμηνο του 2019, στην Αμερικανική Ήπειρο ολοκληρώθηκαν 87 δημόσιες εγγραφές, οι οποίες συγκέντρωσαν 28,1 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση 5% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 50% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Ωστόσο, η συνολική δραστηριότητα της περιοχής για το 2019 μειώθηκε κατά 14% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018, με 118 εγγραφές, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 12% φθάνοντας τα 33,6 δισ. δολάρια.

Επιταχύνονται οι δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να προλάβουν τις οικονομικές συγκυρίες

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ εξακολουθούν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα των δημοσίων εγγραφών το 2019, διατηρώντας τη στα επίπεδα του 2018. Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού το 2019 μειώθηκε κατά 12% ως προς τον αριθμό (266) και 27% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια (22,3 δισ. δολάρια), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2018. Παρόλα αυτά, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών το 2019, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, καθώς έξι από τα δέκα πιο δραστήρια χρηματιστήρια παγκοσμίως βρίσκονται στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση