Δελτίο Τύπου
Όλοι μας έχουμε ακούσει πως για να επιτύχεις τους στόχους σου θα πρέπει πρώτα να αποτύχεις. Πόσοι όμως είμαστε πραγματικά συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι να σηκώσουμε το βάρος μίας αποτυχίας, είτε στην επαγγελματική μας πορεία είτε στην προσωπική μας ζωή; Πόσο πραγματικά καταρτισμένοι είμαστε με τα κατάλληλα εφόδια για να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ώριμοι, αντλώντας τα μηνύματα που μας δίνει μία αποτυχία;
Η πραγματικότητα είναι πως η επιτυχία σπάνια έρχεται χωρίς πρώτα να προηγηθούν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Αρκετές από τις σημαντικότερες καινοτομίες και ανακαλύψεις προέκυψαν μέσα από διαδοχικές δοκιμές και συνεχόμενες αποτυχίες. Επομένως, ο δρόμος προς την επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπική εξέλιξη του ατόμου και τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που προκύπτουν από τα λάθη.
Στον επαγγελματικό τομέα, η αποτυχία συχνά αντιμετωπίζεται ως ένδειξη αδυναμίας, ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί γρήγορα ή ακόμη και να κρυφτεί πριν επιφέρει σημαντικό κόστος. Σήμερα όμως, όλο και περισσότεροι οργανισμοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι πίσω από την αποτυχία μπορεί να κρύβεται μια πολύτιμη ευκαιρία μάθησης και εξέλιξης του οργανισμού και του προσωπικού τους. Όταν η αποτυχία αντιμετωπίζεται με τη σωστή νοοτροπία, μετατρέπεται σε γνώση και μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές για πραγματική πρόοδο.
Οι οργανισμοί που τολμούν να μάθουν από τα λάθη τους είναι εκείνοι που εξελίσσονται πιο γρήγορα, καινοτομούν και δημιουργούν ισχυρό αποτύπωμα. Η προσέγγιση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον το οποίο μεταβάλλεται διαρκώς, με νέα εργαλεία και τεχνολογίες να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι ηγέτες που ενθαρρύνουν τη μάθηση μέσα από τα λάθη και τις αποτυχίες, δημιουργούν κουλτούρα εμπιστοσύνης, αυτοεκτίμησης και ψυχολογικής ασφάλειας στο προσωπικό τους.
Εξάλλου, η επιτυχία δεν αποτελεί κάτι μόνιμο, αλλά μία παροδική κατάσταση που χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και ομαδική δουλειά. Τα άτομα που γίνονται πιο ανθεκτικά στο λάθος, είναι και αυτά που χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, ευελιξία και ετοιμότητα στο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.
Χτίζοντας κουλτούρα μέσα από τις αποτυχίες
Αυτή ακριβώς τη φιλοσοφία έρχoνται να αναδείξουν η Compass Training και η Elli & Co Coaching & Consulting, μέσα από τη σειρά εργαστηρίων επιμόρφωσης «Failure is Power» που εγκαινιάζουν στις 27 Μαρτίου, με θεματική «Building Cultures that Learn from Mistakes» και θα συνεχιστούν στις 24 Απριλίου και 10 Ιουνίου αντίστοιχα.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διακρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στην «αρνητική αποτυχία», που οφείλεται είτε σε αμέλεια είτε σε επαναλαμβανόμενα λάθη και στην αξία της «έξυπνης αποτυχίας» που προκύπτει μέσα από συνειδητούς πειραματισμούς που εστιάζουν στη μάθηση και στην ανάπτυξη εργαλείων που βελτιώνουν ατομικά και συλλογικά μία ομάδα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στη θωράκιση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εργαζομένων, ενώ μέσα από πραγματικά παραδείγματα θα αναδειχθεί η σημασία της εργασιακής κουλτούρας στην ενίσχυση της μάθησης και της καινοτομίας.
Όπως σημειώνει η Γενική Διευθύντρια της Compass Training, Μύρια Αβραμίδου, «η συζήτηση γύρω από την αποτυχία είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ και φιλοδοξία της σειράς εκδηλώσεων “Failure is Power” είναι να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από την αποτυχία και πώς αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης».
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι τοποθετήσεις των τριών ομιλητριών της εκδήλωσης. Η σύμβουλος ανάπτυξης ηγεσίας και ομάδων Έλλη Ματσούκα υπογραμμίζει πως «οι οργανισμοι και επαγγελματίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με συνεχείς αποτυχίες και αυτοί που θα συνεχίσουν να επιβιώνουν και να εξελίσσονται, θα είναι όσοι αξιοποιούν δημιουργικά και 'έξυπνα' τα μαθήματα από τις συλλογικές και ατομικές αποτυχίες». Από την πλευρά της η Δρ Άντρη Μιχαηλίδου, Λέκτορας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, επισημαίνει τη σημασία που έχει η ψυχολογική ασφάλεια στην απόδοση των εργαζομένων ώστε να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν ρίσκο και να παραδέχονται τα λάθη τους. Με τη σειρά της η Μαρίνα Ναύτη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Cyta, τονίζει ότι η δημιουργία κουλτούρας ενός οργανισμού όπου οι άνθρωποι μπορούν να πειραματίζονται και να εκφράζονται ανοιχτά, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικές ευκαιρίες επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης.
Ίσως λοιπόν η αποτυχία να μην είναι το εμπόδιο που φοβόμαστε, αλλά η ευκαιρία που δεν έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε.
Η συμμετοχή στο πρώτο εργαστήριο είναι δωρεάν, ενώ απαιτείται προεγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22795000 ή στο contact@thecompasstraining.com.





























