ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Financial Times για τ/κ αντιδράσεις στην αναγνώριση ΠΟΠ για το χαλούμι

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Η διπλωματία χαλουμιού της Ε.Ε. συγκρούεται με την πραγματικότητα της κυπριακής διένεξης»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε αντιδράσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά μετά από την αναγνώριση του χαλουμιού/hellim ως προϊόντος ΠΟΠ από την ΕΕ αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η διπλωματία χαλουμιού της Ε.Ε. συγκρούεται με την πραγματικότητα της κυπριακής διένεξης».

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα επισημαίνει ότι ως μέρος της αναγνώρισης δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε Τουρκοκύπριους παραγωγούς να πωλούν το δικό τους τυρί στην ΕΕ, εξάγοντας το προϊόν μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει στην εφημερίδα πως το άνοιγμα της κοινοτικής αγοράς για το hellim «πραγματικά ξεκλειδώνει πλεονεκτήματα για τους ανθρώπους στο βορρά».

Δημοσιεύεται και δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη που αναφέρει ότι η κίνηση της ΕΕ «δείχνει πως αμοιβαία επωφελείς λύσεις είναι πιθανές και ότι η ανάμιξη της Ε.Ε... μπορεί μα οδηγήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Από την άλλη, ωστόσο, παρατίθενται δήλωση του λεγόμενου «Υπουργού Εξωτερικών» των κατεχόμενων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου που κάνει λόγο για «επαίσχυντη απόπειρα από την Ε.Ε. και την ελληνοκυπριακή διοίκηση να επιβληθούν στην πολιτική βούληση της τδβκ».

Η εφημερίδα εξηγεί πως για την τουρκοκυπριακή πλευρά που εκπροσωπεί ο κ. Ερτουγρούλογλου, οι εξαγωγές προς την Ε.Ε. συνεπάγονται αποδοχή της εξουσίας της κυπριακής κυβέρνησης και της Ε.Ε., καθώς θα προϋπέθεταν αποδοχή των προδιαγραφών τροφίμων της Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση