ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Apple προτιμά τα πρόστιμα από τη συμμόρφωση σε κανόνες

Στο στόχαστρο της Βεστάγκερ ο κολοσσός και άλλοι τεχνολογικοί όμιλοι

Kathimerini.gr

Mε δριμύ τρόπο καταφέρθηκε κατά των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ συγκεκριμένα στο στόχαστρό της έθεσε την Apple. Τόσο η τελευταία όσο και άλλοι όμιλοι στον κλάδο φαίνεται πως προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμα παρά να συμμορφώνονται με όσους κανόνες δεν τους αρέσουν. «Ορισμένοι τεχνολογικοί όμιλοι ίσως θέλουν να κερδίσουν πίστωση χρόνου ή πιθανώς να επιδιώκουν να παρακάμψουν τους κανόνες», δήλωσε η κ. Βεστάγκερ σε ψηφιακή ομιλία της. «Η συμπεριφορά της Apple αυτές τις ημέρες στην Ολλανδία ίσως αποτελεί ένα παράδειγμα, ενώ δείχνει να προτιμά σαφώς από καιρού εις καιρόν να πληρώνει πρόστιμα αντί να συμμορφωθεί». Στην Ολλανδία, οι Αρχές τής είχαν δώσει εντολή να έχει διαθέσιμες και εναλλακτικές εφαρμογές πληρωμών στο ψηφιακό της κατάστημα. Η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θέτει φραγμούς στη συμπεριφορά και στις τακτικές των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας, αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων, όπως τόνισε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ε.Ε. διερευνά τα εμπόδια που θέτει η Apple σε υπηρεσίες ροής περιεχομένου στο να λαμβάνουν πληρωμές πλην του δικού της καταστήματος εφαρμογών.

Ειδικότερα, στις αρχές της εβδομάδας η αρμόδια Αρχή Καταναλωτών και Αγορών της Ολλανδίας (ACM) επέβαλε το πέμπτο κατά σειρά πρόστιμο στον αμερικανικό κολοσσό μέσα σε πέντε διαδοχικές εβδομάδες, ενώ το σύνολο φθάνει τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Η τελευταία χρηματική ποινή ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τις καταγγελίες τρίτων ότι η Apple δεν επιτρέπει να πληρώνονται συνδρομές για εφαρμογές γνωριμιών μέσα από άλλες μεθόδους πληρωμών πλην της δικιάς της. Ενδεχομένως, όπως επισήμανε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η δική της συμπεριφορά να υποδηλώνει ότι και άλλοι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας κινούνται αναλόγως. Σε προσέγγιση της Apple, που έκανε το πρακτορείο Ρόιτερς, η εταιρεία αναφέρθηκε σε ηλεκτρονική ανακοίνωση της 3ης Φεβρουαρίου, όπου γραφόταν ότι ζητείται να προβεί στις επιβεβλημένες αλλαγές ώστε να εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της στην Ολλανδία, βοηθώντας και στο να προστατευθούν οι χρήστες από αυξημένους κινδύνους. Υπό το πρίσμα των σχεδιαζόμενων νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θέτει στο στόχαστρο γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας όπως η Alphabet και η θυγατρική της Google, η Amazon, η Apple, η Facebook και η Microsoft, και που αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2023, πολλά εκτιμάται πως θα αλλάξουν.

Ενα από τα προβλεπόμενα θα είναι ότι η Αpple θα πρέπει να επιτρέπει σε τρίτους να έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό της κατάστημα εφαρμογών. Το σύστημα πληρωμών, που επιβάλλει με υψηλές προμήθειες 30%, θεωρείται ακριβό και ότι λειτουργεί διά αποκλεισμών. Σε ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και στις Ηνωμένες Πολιτείες, διενεργούνται έρευνες γι’ αυτό. Σε διεθνή κλίμακα, πάντως, ο όμιλος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις κατά τόπους Αρχές για την προμήθεια που χρεώνει αναφορικά με το κατέβασμα δεδομένων και το περιεχόμενο για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ. Από μέρους της, τέλος, η Ευρωπαϊκή Ενωση διερευνά τα εμπόδια που θέτει η Apple στη Spotify Technology, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες ροής περιεχομένου, στο να λαμβάνουν πληρωμές πλην του δικού της καταστήματος εφαρμογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση